Английски великденски кифлички Hot Cross Buns
Ако в България за Великден си приготвяме козунаци, в Англия традиционни са Hot Cross Buns - кифличките или хлебчетата (и тук срещам затруднение с точния превод, като при muffin и cupcake), украсени с кръстче отгоре.
Но тъй като, все пак, тези хлебчета не са част от нашата, православна традиция, аз предлагам да обърнем внимание по-скоро на тяхната кулинарна страна, отколкото върху чудодейните им качества. Ако се питаш какъв им е вкусът, приготви се за нещо средно между козунак и хляб с подправки, защото съставките са почти същите като при козунака - брашно, мая, мляко, масло, яйца, захар, но в различно количество и пропорции.
Ето и рецептата. Използвах различни източници, така че не мога да посоча само един.
Продукти за 12 кифлички:
120 мл прясно мляко
1 ч.л. суха мая
50 гр. захар
1/2 ч.л. сол
50 гр. разтопено масло
320 гр. брашно, плюс допълнително за омесване
¼ ч.л. индийско орехче
2 яйца
½ ч.л. канела
½ ч.ч. стафиди или други сушени плодове
1 жълтък за намазване
За глазурата:
80 гр. пудра захар
1 ч.л. лимонов сок
Начин на приготвяне
Млякото се затопля и в него разбърква маята. Оставя се да постои 5-10 мин.
Разбиват се заедно яйцата, захарта, солта, маслото, канелата и индийското орехче. Прибавя се млякото с маята. Прибавя се по малко брашното, докато се поеме и се омесва лепкаво тесто.
Покрива се с фолио и се оставя да втасва 45 мин.
Тестото отново се меси около 5 мин., докато стане еластично. Прибавят се стафидите и отново се премесва. Оформя се на топка и се слага в купа, намазано с олио. Покрива се с фолио и се слага да престои в хладилника през нощта.
На сутринта тестото се изважда и се оставя 30 мин. на стайна температура. Премесва се и се разделя на 12 парченца, които се оформят на топчици. Топките се подреждат в тава, покрита с хартия за печене на разстояние една от друга.
Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за около 1ч.
Фурната се загрява до 200° С. Върху всяка кифличка се прави разрез с нож във формата на кръст,
намазват се с разбития жълтък и се слагат да се пекат. След 10 мин. фурната се намалява до 180° С и се допичат още за 10-15 мин.
Изваждат се върху решетка и се оставят да се охладят, след което се украсяват с глазурата.
Глазурата се приготвя, като захарта се разбърква с лимоновия сок, докато стане достатъчно течна, за да се нанася. Ако има нужда, може да се добави още лимонов сок.
И за да се потопите в английска атмосфера, предлагам няколко снимки от английската провинция, графство Девън.
Бих нарекла този кулинарен експеримент на Таня достоен последовател на любимите ми scones. Има нещо много типично английско в тях - плътен вкус, сочност, която идва от стафидите, и отсъствието на прекалено много сладост (за мен като любител на по-солените произведения определено е предимство). Непременно опитайте тази рецепта!
ОтговорИзтриване:)
Изтриване