събота, 26 март 2016 г.

Английски великденски кифлички Hot Cross Buns

Ако в България за Великден си приготвяме козунаци, в Англия традиционни са Hot Cross Buns - кифличките или хлебчетата (и тук срещам затруднение с точния превод, като при muffin и cupcake), украсени с кръстче отгоре. 

Те се приготвят точно за Велики петък (Good Friday) и като почти всяко нещо и те имат своята дълга история.  Разбира се, има и много суеверия около тези кифлички. Едното е, че ако са приготвени на самия Разпети петък, те няма да се развалят до другата година. Също така, се вярва, че имат лечебни свойства и ако се даде парченце от тях на болен човек, той ще се възстанови. Закачали се на кораби срещу корабокрушение и из къщите срещу пожар, като всяка година се подменят.

Но тъй като, все пак, тези хлебчета не са част от нашата, православна традиция, аз предлагам да обърнем внимание по-скоро на тяхната кулинарна страна,  отколкото върху чудодейните им качества. Ако се питаш какъв им е вкусът, приготви се за нещо средно между козунак и хляб с подправки, защото съставките са почти същите като при козунака - брашно, мая, мляко, масло, яйца, захар, но в различно количество и пропорции.

Ето и рецептата. Използвах различни източници, така че не мога да посоча само един.

Продукти за 12 кифлички:

120 мл прясно мляко
1 ч.л. суха мая
50 гр. захар
1/2 ч.л. сол
50 гр. разтопено масло
320 гр. брашно, плюс допълнително за омесване
¼ ч.л. индийско орехче
2 яйца
½ ч.л. канела
½ ч.ч. стафиди или други сушени плодове
1 жълтък за намазване

За глазурата:
80 гр. пудра захар
1 ч.л. лимонов сок

Начин на приготвяне
Млякото се затопля и в него разбърква маята. Оставя се да постои 5-10 мин.
Разбиват се заедно яйцата, захарта, солта, маслото, канелата и индийското орехче. Прибавя се млякото с маята. Прибавя се по малко брашното, докато се поеме и се омесва лепкаво тесто. 
Покрива се с фолио и се оставя да втасва 45 мин.

Тестото отново се меси около 5 мин., докато стане еластично. Прибавят се стафидите и отново се премесва. Оформя се на топка и се слага в купа, намазано с олио. Покрива се с фолио и се слага да престои в хладилника през нощта.

На сутринта тестото се изважда и се оставя 30 мин. на стайна температура. Премесва се и се разделя на 12 парченца, които се оформят на топчици. Топките се подреждат в тава, покрита с хартия за печене на разстояние една от друга. 


Покриват се с кърпа и се оставят да втасат за около 1ч.

Фурната се загрява до 200° С. Върху всяка кифличка се прави разрез с нож във формата на кръст, 

намазват се с разбития жълтък и се слагат да се пекат. След 10 мин. фурната се намалява до 180° С и се допичат още за 10-15 мин. 


Изваждат се върху решетка и се оставят да се охладят, след което се  украсяват с глазурата.
Глазурата се приготвя, като захарта се разбърква с лимоновия сок, докато стане достатъчно течна, за да се нанася. Ако има нужда, може да се добави още лимонов сок.



И за да се потопите в английска атмосфера, предлагам няколко снимки от английската провинция, графство Девън.

  



2 коментара:

  1. Бих нарекла този кулинарен експеримент на Таня достоен последовател на любимите ми scones. Има нещо много типично английско в тях - плътен вкус, сочност, която идва от стафидите, и отсъствието на прекалено много сладост (за мен като любител на по-солените произведения определено е предимство). Непременно опитайте тази рецепта!

    ОтговорИзтриване