Crémant - по-достъпното френско пенливо

Докато Champagne получава най-голямата част от славата на пенливото вино, с установения си имидж на престиж и символ на лукса, а Prosecco получава лъвския дял от вниманието в по-достъпната ниша от пазара, то френските „други“ пенливи вина като Crémant остават на по-заден план на славата и вниманието, макар и напълно незаслужено, тъй като предлагат високо качество на достъпна цена.

 


Креманите се правят по същия метод, използван за шампанско, или традиционен метод – с вторична ферментация в бутилка и отлежаване в бутилка върху утайка за минимум девет месеца или повече, за да се развият тяло и сложност.


 

Това единно наименование Crémant включва осем официално класифицирани апелационни региона във Франция, всеки със свой собствен отличителен стил и уникален бленд от сортове грозде, най-подходящи за съответния регион.

Кои френски региони произвеждат Crémant?

За да етикетира пенливо вино като Crémant, всеки регион трябва да поиска одобрение от Националния институт за произход и качество на Франция, INAO; често безрадостна, бюрократична процедура, която може да отнеме години, за да постигне резултат.

Следните са осемте наименования Crémant във Франция, от които Crémant de Savoie е най-новият, одобрен от INAO през 2014 г.:

•          Crémant de Bordeaux

•          Crémant de Bourgogne

•          Crémant d’Alsace

•          Crémant de Loire

•          Crémant de Die (Rhône)

•          Crémant de Jura

•          Crémant de Limoux (Languedoc-Roussillon)

•          Crémant de Savoie

  

Кои сортове грозде се използват във вината Crémant? 

Сортовете грозде, използвани в производството на Crémant във Франция, са строго регулирани, както всичко друго свързано с виното, и се основават на сортовете, използвани за производството на тихи вина от всеки регион, с малки изключения.

Но това, което остава същото във всичките осем наименования Crémant, е методът на производство – начинът, по който виното постига своя блясък – традиционният метод, по който се прави и шампанско.

 

Cremant de Loire

 


 

Един от специалитетите на Долина на Лоара са френски мехурчета на непретенциозна цена. В Лоара се произвежда повече пенливо вино, отколкото във всеки друг френски регион с изключение на Шампан. Cremant de Loire обикновено се прави основно от шардоне, но шенин блан и каберне фран също често се използват и законът позволява всеки друг сорт грозде, отглеждано в долината на Лоара. Cremant de Loire отлежава само една година върху утайката от дрожди (съвсем малко по-кратко, отколкото шампанското) и обикновено се прави в брут стил. 

Crémant d’Alsace

 


 

Използва се бленд от сортове грозде, включително пино блан, пино ноар, пино гри и/или шардане (което по закон е разрешено само за Cremant d’Alsace, не може да се приготвя самостоятелно в тихо вино). Гроздето, използвано за Cremant d’Alsace, се бере по-рано от гроздето за елзаските тихи вина, така че киселинността да е ясно изразена. Именно тази ярка киселинност, разбира се, ще придаде на крайното вино неговата хрупкава свежест.

Cremant d’Alsace, което е защитено наименование, представлява повече от 20 процента от всички вина на Елзас. Наистина, благодарение на страхотното си качество и много достъпна цена, това пенливо става все по-популярно. През 1979 г. са произведени по-малко от един милион бутилки Cremant d’Alsace. Днес тази цифра е повече от 30 милиона бутилки годишно.

  

Cremant de Limoux

 


Cremant de Limoux се прави в региона Лангедок-Русийон, в четиридесет и едно малки села около град Лиму основно от шардоне и шенин блан, въпреки че двете заедно не могат да надвишават 90 процента от бленда. Останалото може да бъде съставено от местните сортове грозде Mauzac и/или пино ноар. В крайна сметка Cremant de Limoux е 40 до 70 процента шардоне, 20 до 40 процента шенин блан, 10 до 20 процента Mauzac и до 10 процента пино ноар. Cremant de Limoux трябва да отлежава най-малко петнадесет месеца върху утайката.

Crémant de Bourgogne

 


Pinot Noir и Chardonnay формират гръбнака на Crémant de Bourgogne, но могат да се използват още и Aligote и Gamay. Cremant de Bourgogne трябва да отлежава най-малко петнадесет месеца върху утайката, толкова, колкото и шампанското.

Crémant de Die (Долината на Рона)                         

Вината Crémant de Die се произвеждат от минимум 55 процента Clairette с добавка на Muscat Blanc à Petits Grains и Aligoté. Първоначално вината са направени изключително от Clairette, а другите два сорта са въведени в края на 20-ти век. Поради естеството на тези сортове грозде, вината обикновено имат особено "гроздов" вкус, който се надгражда с другите характерни аромати на праскова и кайсия.

Crémant de Die отлежава върху утайка минимум 12 месеца и има максимално ниво на остатъчна захар от 15 грама на литър. За да се поддържа определено ниво на концентрация във вината, законът за наименованията гласи, че максимум 100 литра могат да бъдат извлечени от 150 кг грозде, което трябва да се бере с целите чепки, а не машинно.

Crémant de Bordeaux

 


В Бордо са склонни да се използват червени сортове – Мерло, Каберне Фран и Каберне Совиньон, заедно с белите от региона като Совиньон Блан и Семийон. Crémant de Bordeaux трябва да отлежава минимем 9 месеца върху утайки, но повечето от производителите го държат над този срок, за да се подсили вкусовият аромат на тесто за хляб и бриош.




Chardonnay се използва за креманите от Jura и Savoie, то често се смесва със съответните местни сортове: Pinot Noir, Poulsard и Savagnin за Jura; и Jacquere, Altesse и Chasselas за Savoie.

 

 


Използването на тези местни сортове в блендове придава уникален вкусов профил на всеки Crémant. 

Crémant вече е нещо обичайно в специализираните магазини за вино, ще очакваме скоро да се появи и в супермаркетите. По-широкото предлагане неминуемо разширява и добавя интерес към асортимента на търговеца отвъд шампанско, просеко и кава. 

Може ли да старее Crémant?

Както често при виното, няма строго и бързо правило за това. Въпреки това, обикновено можете да очаквате шампанско с добро качество да надживее качествен Crémant.

Коя храна се съчетава добре с Crémant? 

Crémant като всяко пенливо е достатъчно и само за себе си, без храна, но винаги е по-добре едно вино да се съчетае с подходящата храна - така печелят и двете. Повечето пенливи вина Crémant ще имат доста висока киселинност, така че ще издържат добре на богати и мазни ястия - хапки с крема сирене и сьомга гравлакс или киш със спанак и козе сирене биха си паснали идеално с пенливото.

 




Коментари

Най-популярното през последната седмица