понеделник, 21 март 2022 г.

Страта с чедър, горчица и песто от кейл

Страта е ястие, което се прави от стар, полуизсъхнал хляб и продукти, каквито се намират в почти всеки хладилник. Освен хлябът, другият задължителен продукт е прясното мляко.  Сиренето е по избор, каквото харесвате и с каквото разполагате, а за цвят и свежест могат да се включат освен къдраво зеле (кейл), което аз използвам тук, също спанак, настъргана тиквичка, магданоз или босилек. За да се напои добре хляба в прясното мляко и да поеме всички вкусове, е добре стратата да престои няколко часа (мин. 4-5 часа) в хладилника, покрита с хартия и притисната с тежест, да не изплува хляба отгоре. А най-добре да се подготви от предния ден и да се изпече един час преди сервирането й. Хлябът е сочен, напоен с аромати, докато се пече, се надига като суфле във фурната, а на повърхността се образува златиста коричка - пухкаво отвътре, хрупкаво отгоре!


Аз използвах хляб с квас и сушени домати, който сам по себе си е много вкусен, а съчетан и запечен с пармезан и чедър, хубаво напоен с мляко, яйца и подправки, се превръща в супергерой на неделния брънч, на приятелска вечеря с избрани вина или на простичко семейно похапване.

Използвах рецепта от най-новата ми придобивка, книгата на
Noor Murad & Yotam Ottolenghi, Ottolenghi Test Kitchen, Shelf Love като единствено замених сиренето грюер с чедър. 

Необходими продукти:

500 г хляб с квас, нарязан на филийки с дебелина 5 мм, около 10-12 филийки

135 мл зехтин, плюс допълнително за намазване

75 г листа от кейл (къдраво зеле), грубо накъсани

40 г листа магданоз, нарязани на ситно

15 г листа от риган/мащерка

1 ч.л. лют червен пипер на люспи

1 голям шалот, обелен и нарязан на ситно (75 г нетно тегло)

2 скилидки чесън, обелени и нарязани на ситно

Сол и черен пипер

50 г пармезан, едро настърган

60 г чедър, грубо настърган

3 яйца, плюс 3 жълтъка

700 мл пълномаслено мляко

300 мл пълномаслена сметана

1½ с. л. дижонска горчица

1½ с. л. каперси, изплакнати или отцедени, след това грубо нарязани

1½ с. л. ябълков оцет 


Начин на приготвяне:

Намажете тава с размери 30 см х 20 см и поне 6 см дълбока с масло.

Сложете къдравото зеле (кейла), подправките, червения пипер, шалота и чесъна в кухненски робот, пулсирайте няколко пъти, докато се нарежат на ситно, след това добавете 90 мл зехтин, три четвърти чаена лъжичка сол и щипка млян черен пипер и разбийте до едра паста. Измерете 75 г от това песто и оставете настрана. Използвайте остатъка, за да намажете двете страни на всяка филия хляб. Наредете филийките хляб в тавата за печене под ъгъл, така че да се припокриват малко, и поръсете сирената между 


В средна купа разбийте яйцата, жълтъците, млякото, сметаната, горчицата, три четвърти чаена лъжичка сол и щипка млян черен пипер. Изсипете смес върху хляба, покрийте с лист хартия за печене, след това притеснете с тежък съд отгоре – керамична тавичка с малко по-малки размери от тази, в която е нареден хляба, е идеална. Приберете в хладилник за поне четири часа, а за предпочитане за една нощ.

Извадете тавата от хладилника час преди печене и отстранете тежестта и хартията за печене. Загрейте фурната до 190C (180C вентилатор). Покрийте тавата плътно с фолио, печете за 30 минути, след това отстранете фолиото и печете още 25 минути или до хубаво златисто. Оставете да се охлади за поне 15 минути преди сервиране.


Междувременно смесете запазеното песто с каперсите, оцета и останалите три супени лъжици олио. Сервирайте пудинга директно от тавата с пестото.

А ако се поглезите и с чаша добре охладен Sauvignon Blanc, напр. Levski Vineyard Sauvignon Blanc 2020 на Chateau Copsa, светът ще ви се стори не толкова лош, поне за кратко. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар