Пилешко с паста орзо, алтернатива на агнешко с ориз
По Гергьовден менюто е предопределено – зелена
салата, агнешка чорба с дреболийки, агнешко по гергьовски, дроб сърма и това е. Ама има хора, които не ядат агнешко, и за тях остава една
зелена салатка, с репички за цвят J. Затова днес предлагам алтернатива –
пилешко с един вид дребна паста, приличаща на ориз - орзо по италиански или
критараки по гръцки, много разпространена в средиземноморската кухня, а у нас се среща и под името
"арпа фиде" и я има почти във
всеки магазин при пастите. Готви се бързо и е много подходяща за съчетаване с
пилешко, което също се готви бързо (освен ако не става дума за някоя домашна
кокошка).
Поема между 2 и 3 части вода, в зависимост от това дали ще се готви
на котлон, или в тава във фурната, с вентилатор или без, така че тук точна
мярка няма как да дам.
Необходими продукти за 3-4 порции:
Около 400 г, два броя, пилешки гърди
1 ч.л. смес от подправки – риган, мащерка, лют
червен пипер и черен пипер
2-3 с.л. зехтин
2 с.л. олио
1 връзка зелен лук
2 скилидки чесън
1 чаша (от 250мл) орзо (критараки)
1 тиквичка
10-на чери или карпари доматчета
50 г сирене кефалотири или пармезан
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се маринова с подправките и
зехтина и оставя в хладилник за 30-на мин.
Тиквичката се измива, почиства и нарязват на
дребни кубчета.
Лукът се нарязва, чесънът също се нарязва, но на
много ситно.
Фурната се загрява на 220 градуса С. Приготвя с
огнеупорна тавичка с размери 18х26 см.
В дълбок тиган се загрява олиото и месото се
запържва от всички страни, така че първо да побелее, посто да добие лек загар.
Прехвърля се в тавичката и се слага във фурната да се пече. В тигана се добавят
тиквичката, лука и чесъна и се задушават за 5-6 минути, добавят се
разполовените на две чери или кампари доматчета, пастата орзо, добавят се три
чаши пилешки бульон или вода. Добавят се
сол и черен пипер на вкус и тиганът се дръпва от котлона.
Тавичката с пилешкото месо се изважда от
фурната. Месото се изважда върху дъска за рязане и се нарязва на филийки с
дебелина 1 см. В тавичката се изсипва съдържанието на тигана и отгоре се
подрежда пилешкото месо.
Поръсва се с половината настъргано сирене и се слага
във фурната да се пече за петнадесетина минути или докато водата изври.
Сервира се като се поръси с останалото сирене.
И всичко това може да се случи, докато агнешкото се е изпекло и леко си почива :)
Чудесно ястие, Таничка! Поздрави!
ОтговорИзтриване