неделя, 5 май 2019 г.

Пилешко с паста орзо, алтернатива на агнешко с ориз


По Гергьовден менюто е предопределено – зелена салата, агнешка чорба с дреболийки, агнешко по гергьовски, дроб сърма и това е. Ама има хора, които не ядат агнешко, и за тях остава една зелена салатка, с репички за цвят J. Затова днес предлагам алтернатива – пилешко с един вид дребна паста, приличаща на ориз - орзо по италиански или критараки по гръцки, много разпространена в средиземноморската кухня, а у нас се среща и под името "арпа фиде"  и я има почти във всеки магазин при пастите. Готви се бързо и е много подходяща за съчетаване с пилешко, което също се готви бързо (освен ако не става дума за някоя домашна кокошка). 


Поема между 2 и 3 части вода, в зависимост от това дали ще се готви на котлон, или в тава във фурната, с вентилатор или без, така че тук точна мярка няма как да дам.


Необходими продукти за 3-4 порции:
Около 400 г, два броя, пилешки гърди
1 ч.л. смес от подправки – риган, мащерка, лют червен пипер и черен пипер
2-3 с.л. зехтин
2 с.л. олио
1 връзка зелен лук
2 скилидки чесън
1 чаша (от 250мл)  орзо (критараки)
1 тиквичка
10-на чери или карпари доматчета
50 г сирене кефалотири или пармезан
сол на вкус


Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се маринова с подправките и зехтина и оставя в хладилник за 30-на мин.
Тиквичката се измива, почиства и нарязват на дребни кубчета.
Лукът се нарязва, чесънът също се нарязва, но на много ситно.
Фурната се загрява на 220 градуса С. Приготвя с огнеупорна тавичка с размери 18х26 см.
В дълбок тиган се загрява олиото и месото се запържва от всички страни, така че първо да побелее, посто да добие лек загар. 

Прехвърля се в тавичката и се слага във фурната да се пече. В тигана се добавят тиквичката, лука и чесъна и се задушават за 5-6 минути, добавят се разполовените на две чери или кампари доматчета, пастата орзо, добавят се три чаши пилешки бульон или вода.  Добавят се сол и черен пипер на вкус и тиганът се дръпва от котлона.
Тавичката с пилешкото месо се изважда от фурната. Месото се изважда върху дъска за рязане и се нарязва на филийки с дебелина 1 см. В тавичката се изсипва съдържанието на тигана и отгоре се подрежда пилешкото месо.


Поръсва се с половината настъргано сирене и се слага във фурната да се пече за петнадесетина минути или докато водата изври.


Сервира се като се поръси с останалото сирене.
И всичко това може да се случи, докато агнешкото се е изпекло и леко си почива :)

1 коментар: