петък, 22 март 2019 г.

Шоколадови кексчета с цветчета от ананас


От пътуването ни до Англия си донесох едно кулинарно списание, което ме привлече с корицата си – кексчета, украсени с цветчета от ананас. Знаех, че щом намеря време, веднага ще се заема с тези цветчета, които грееха като малки слънца. Е, днес намерих нужното време и без особен повод, освен настъпването на пролетта, ти представям едни много шоколадови кексчета, украсени с ананасови слънчогледчета.


Рецептата за кексчетата е от този сайт, а как да си направим ананасови слънчогледи е от списание на популярен английски супермаркет.

Необходими продукти за 14 кексчета.

За ананасовите цветчета:
½ ананас, обелен и нарязан на много тънки резенчета
1-2 с.л. маково семе

За кексчетата:
95 г брашно
42 г какао, неподсладено
¾ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода
¼ ч.л. сол
2 големи яъца на стайна температура
100 г бяла кристална захар
100 г кафява захар
80 мл олио
2 ч.л. ванилов екстракт
120 мл прясно мляко
1 ч.л. лимонов сок

За глазурата:
175 г сирене Филаделфия
75 г пудра захар
1 с.л. какао, неподсладено
100 мл пълномаслена течна сметана

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 110 градуса С или 90 градуса С с вентилатор.
От нарязаните на тънко шайби ананас се изрязват с кръгла формичка за сладки с диаметър 7-8 см кръгчета.
Приготвя се плитка тава като се покрива с два листа хартия за печене.
Кръгчетата ананас се подсушават с кухненска хартия и се нареждат в тавата. Пекат се във фурната около два часа или докато се изсушат и краищата им започнат да се къдрят, като на всеки тридесет минути се обръщат.

За кексчетата:
В голяма купа се пресяват брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркват се хубаво и се оставят на страна. В друга купа се смесват яйцата, двата вида захар, олиото и ваниловата есенция. Разбиват се с миксер докато сместа изсветлее и захарта се разтвори.

В чаша към прясното мляко се добавя лимоновия сок и се разбърква.

Половината от яйчената смес се добавя към сухите съставки, добавя се и половината от прясното мляко и се разбърква добре, след което се добавя другата половина от яйчената смес и прясното мляко като сместа се разбърква само докато се получи еднородна смес, не повече.
Фурната се загрява на 180 градуса С.
Приготвя се форма за мъфини с 12 гнезда и 2 отделни алучиниеви формички за мъфини  с хартиени формички. От готовата смес се налива във формичките, но не повече от средата на формичката. 

Кексчетата се пекат  18-21 минути.

Изваждат се и се охлаждат върху решетка. Трябва да са напълно изстинали, преди да се украсят с глазура.

За глазурата всички продукти се разбиват в купа докато сместа с сгъсти. Приготвя се пош с накрайник Wilton №1 и се шпричоват розички върху кексчетата. Отгоре се поставя по едно цветче от ананас и се поръсва с маково семе.

3 коментара: