Фритата с тиквички, рикота и цветове от тиквички
Да, знам. Не съм писала от
повече от три седмици. Но ще ме извиниш, защото ти нося цветя. А цветята са
най-доброто извинение, нали!? А когато са и във формата на вкусно ястие, са
направо перфектното извинение. Направила съм ти фритата, италианската реплика
на френския омлет. Но не каква да е фритата, а с цветове от тиквички – тези ярки,
жълто-оранжеви, големи цветове, отворили широко венцелистчета като най-широката
детска усмивка в слънчев ден. А освен че са красиви, тези цветове са и вкусни,
свежи и леки, идеално допълнение към самите тиквички и сиренето рикота, другите
продукти, които използвах във фритатата, за да ти поднеса едно наистина лятно
ястие.
Макар че е подобна на омлета, начинът,
по който се приготвя frittata е това, което я отличава от омлета.
Омлетът е с вид на палачинка,
която традиционно без пълнеж. Ако има зеленчуци, сирена или друг пълнеж, те се
обработват отделно и се поставят от горната страна на омлета, след което той се
затваря и сервира. Така яйцата във вътрешността остават сочни, пухкави и леко
рохки. Фритатите се приготвят в чугунен тиган или в тиган с метална дръжка, защото те се започват
върху печката и след това се завършват във фурната. Тя се прави, като първо в
тигана на котлона се обработят зеленчуците, после се добавят разбитите яйца и
се пече за няколко минути, докато външните ръбове се поставят. След това
тиганът се прехвърля във фурната, където се довършва готвенето.
Рецептата е адаптирана от тази тук.
Необходими продукти за 3-4
порции:
6 яйца
50 мл пълномаслена сметана
1 ч.л. сол
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
3-4 четири стръка зелен лук,
само зелената част, нарязана на ситно
2 много малки тиквички,
нарязани на кръгчета
5-6 цвята от тиквичка*, измити с
отстранен плодник
50 гр сирене рикота
2-3 с.л. масло
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180
градуса С.
В купичка се разбиват леко
яйцата, добавя се сметаната, солта и пипера и сместа се разбърква колкото да се
смесят съставките.
В голям тиган (25 см) с метална
дръжка (такъв, че да може да се пъхне след това във фурната), на котлон на
умерена температура, се загрява маслото. Добавят се тиквичките и зеления лук и
се задушават за 7-8 минути, докато тиквичките омекнат и започнат леко да се
зачервяват.
Добавя се яйчената смес и леко
се разбърква, за да се разпределят зеленчуците. Котлонът се намалява до слаб.
Добавят се цветовете от тиквичките, а между тях се разпределя рикотата.
Внимателно цветовете от тиквички леко се притискат с пръсти към дъното на
тигана, така че частично да се потопят в яйце.
Тиганът се слага в загрятата
фурна, докато фритатата се изпече до златисто (за около 15 минути).
Фритатата се изважда от
фурната, леко се охлажда и се сервира.
----------------------------------------------------------*цветове от тиквички съм виждала да се продават в тарелки в големите супермаркети като Метро, но най-добре да са прясно откъснати от градината - почти във всеки български двор със зеленчукова градина, има засадени и тиквички, като част от цветовете са т.нар. мъжки, т.е. не раждат тиквичка и така са идеални за приготвяне на ястие с тях.
Чудесна фритата, която непремемно ще изпробвам.Тази година засях цял ред тиквички специално за цвят.Цветът е вкусен и суров в салати, а също и пълнен с различни пълнежи.Прекрасна рецепта, изглежда великолепно.
ОтговорИзтриванеПоздрави и весело лято !
Много благодаря! Чудесно е, че си имате градина, аз ползвам тази на майка ми, но понеже не е много близо, по-рядко ми се случва! Поздрави!
Изтриване