четвъртък, 3 май 2018 г.

Разходка из Родопите


Днес ще те заведа на една много приятна и релаксираща разходка из най-зелената и достъпна планина в България – Родопите, и по-специално, в и около село Соколовци, където бяхме на гости на наши приятели. Соколовци е малко, живописно селце, разположено по долината на р. Бяла, на 12 км от град Смолян и на 14 км от к.к. Пампорово. Долината на реката е толкова тясна, че къщите са подредени почти в една редица от двете страни, като са дълбоко вкопани в скатовете, за да остане поне малко равно място за дворче и градинка. От едната страна на реката всяка къща се свързва с главния път със собствено мостче над реката, не случайно наричат Соколовци и "Родопската Венеция", което макар и шеговито, не може да не извика романтични помисли. Като се прибави чистия въздух и прекрасната природа, престоят в селцето е изключително зареждащ.


Соколовци е идеална отправна точка за разходки из планината, до други селца и местности и забележителности.

На 3 км от селото е местността Рожен, на чийто поляни се провежда ежегодно Роженският събор - най-голямата сцена на родопската песен, където се ражда и самобитният гайдарски оркестър "Сто каба гайди", превърнал се в символ на събора.

За да се насладиш на ширналите се поляни, освен да се разходиш по тях, можеш да се отбиеш и в ресторантчето на хотел "Кооп Рожен" и да се подкрепиш с кафенце и десерт или да хапнеш от изключително добре приготвените ястия, все едно от ръката на някоя родопска баба.

След това може да продължиш до Националната астрономическа обсерватория Рожен, най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа 

или по пътя към местността Хайдушки поляни като спреш на х. „Момчил юнак“ Намира се на 1680 m надморска височина западно от местността Хайдушки поляни на Преспанския рид. На няколко метра от хижата е и Резиденция "Момчил юнак" с ресторант и една чудесна панорамна тераса.
  
На 15 км от х.„Момчил юнак“ по път с прекрасни гледки, е живописното село Момчиловци, към което се отправяме. То е на 1200 м надморска височина, с къщи, наредени като орнаменти по планинските склонове, то е и едно от най-населените в този край на Родопите.

Преди да стигнем до селото обаче спираме в една мандра, за да си купим малко домашно приготвено сирене. Трябва много да се внимава с тези отдалечени от селата и пътя къщи, в които се отглеждат животни и се прави сирене, тъй като се пазят от едни доста големи и не особено питомни кучета. Без кола си е направо опасно.
След кратка разходка из с. Момчиловци, 

се прибираме в Соколовци, което се пада само на 3 км.

Интересен резерват се намира в землището на  Соколовци - ”Момчиловски дол”. Този резерват е създаден за опазване на първична борова гора, създадена е и екопътека. По време на Възраждането в селото се построява църквата "Св.Св.Петър и Павел" и много параклиси в околностите, символ на запазилото се християнство.
За да отседнеш в Соколовци не е нужно непременно да имаш приятели с къща, можеш да си наемеш някоя от къщите за гости, които се предлагат, или да отседнеш в хотел Драгневата къща


Но дори и да не отседнеш в хотела, непременно трябва да посетиш ресторанта му. В него се предлагат почти всички родопски специалитети, за които сме чували. Ние опитахме катък с печени чушки, катми, пататник, родопски клин, прясна пъстърва (на скара или пържена), овче кисело мляко със сладко от боровинки. Всичко беше изключително вкусно, но родопският клин е нещото, което не е за пропускане – поръчва се предварително, тъй като е с домашно точени кори и се изпича в печка на дърва.

Освен вкусната храна, тук ще получите и много любезно и приятно обслужване, родопчаните са си такива - добри хора с широки сърца.

3 коментара:

  1. Едни от любимите ми разходки са именно в Родопите. Там някак всичко е различно. Няма такова зареждане. Благодаря ти, че сподели, Таничка. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Танче,беше ми приятно да прочета разказа и разгледам снимките на моето родно место и на кътчетата които познавам от дете и са ми толкова мили.Благодаря ти за разходката ,беше прекрасно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, мили дами, за прекрасните думи! Много се радвам, че съм доставила удоволствие и на някой друг със споделеното от мен, защото нали това е целта на споделянето - съпреживяване😀!

    ОтговорИзтриване