четвъртък, 10 май 2018 г.

Паста по Генуезки - трофи с песто alla genovese, картофи и зелен фасул


Отново съм на тема паста, една от най-достъпните и благодатни храни, която, освен че позволява творчески и индивидуален подход, е полезна и диетична, не случайно е незаменима част от средиземноморската трапеза.
Въпреки класификацията на пастата като тестено изделие, тя съвсем не е обременена с недостатъците, заради които е добре да не прекаляваме с тестото. Благоприятното въздействие в случая се дължи на факта, че пастата традиционно се произвежда от твърдите сортове пшеница и освен това в нея нямa добавени мaзнини, мaя, зaxap и дpyги дoбaвkи, kakтo в cлaдkишитe и xлябa.
Именно поради това пастата е изтoчниk нa мнoгo пoлeзни pacтитeлни бeлтъчини, съдъpжa cлoжни въглexидpaти, koитo ce ycвoявaт бaвнo, пoддъpжaт чyвcтвoтo зa cитocт и нe пpeдизвиkвaт нaтpyпвaнe нa мaзнини. А самите мазнини ca в минимално количество, само тeзи, koитo ce cъдъpжaт в житнитe зъpнa. Cъщo тaka имa и pacтитeлни влakнa, витaмини – PP, E, oт гpyпa B, H и минepaли – kaлий, фocфop, kaлций, мaгнeзий, нaтpий, жeлязo, цинk, йoд, мeд, флyop и др.
Ako чoвek koнcyмиpa паста cъc зeлeнчyци или ako дoбaви само малко зexтин, cиpeнe или мopckи дapoвe, нямa дa нaпълнee, ocвeн ako нe пpeяждa.
Точно такава порция паста ти предлагам днес – паста с песто, но не обичайната, а паста трофи с песто alla genovese, картофи и зелен фасул - почит към лигурийската кухня и по специално към тази на Генуа! А за самата Генуа съм ти разказвала - и когато споделих рецептата за черен ориз със скариди и тиквички и ти показах генуезкия аквариум и когато замесихме заедно Pandolce Genovese - традиционния за Лигурия сладък хляб, който се прави през коледния сезон, така че сега ще се огранича само днешната рецепта.


За разлика от класическата паста с босилеково песто, пастата trofie се приготвя като се вари заедно с картофите: нишестето, освободено от картофите, обогатява соса Песто, помага му да залепне равномерно по пастата и прави това ястие вкусно и кремообразно!

Класическото „Pesto alla genovese“ се приготвя с помощта на мраморно или дървено хаванче от босилек, набран в околностите на Генуа, готварска сол, семена от пиния (кедрови ядки), чесън, зехтин (extra virgin) и сирене пекорино от Сардиния. В някои от класическите рецепти вместо семена от пиния се използват орехи или кашу, а сиренето може да бъде пармезан или грана падано или смес от пармезан и пекорино.

Рецептата е адаптирана от тук -

Необходими продукти:
За песто дженовезе:
150 гр. босилек
1 скилидка чесън
125 мл екстра върджин зехтин
25 гр. кедрови ядки
сол на вкус
3 с.л. настърган пармезан
2 с.л. сирене пекорино
за пастата:
320 гр паста  трофи
150 гр картофи , обелени и нарязани на кубчета със страна 1 см.
150 гр зелен боб , почистен и нарязан на парчета с дължина 3-4 см.
4 с.л. песто дженовезе
настърган пармезан  за добавяне по желание
Листа босилек за гарниране

Начин на приготвяне:
На песто дженовезе:
Традиционно песто дженовезе се приготвя като всички продукти без сирената се стриват на каша в хаванче, след това се добавят сирената и се разбърква. В забързания делник и при наличието на електрически уреди като блендера се процедира по следния начин: босилека, кедровите ядки, чесъна, зехтина и солта се слагат в блендер и се пасират до получаването на гладка смес. Сипват се в купа или буркан и се добавят двата вида сирене, разбъркват се хубаво и пестото е готово.

За пастата:
В голяма тенджера се загрява да заври 2 л. вода.
Картофите се добавят във врящата вода и се варят 10 минути, след което се добавя пастата, която се вари 8 минути. В последните 3-4 минути, преди да стане готова пастата, се добавя зеленият боб.
Пастата се изцежда като се запазва 3-4 с.л. от водата. Пастата се връща в тенджерата, добавя се пестото и запазената вода, разбърква се хубаво, за да се разпредели равномерно сосът и се сервира веднага с допълнително пармезан. Всяка порция се гарнира с листенца босилек за красота.

Да ти е сладко!

И само да напомня - моят блог, който ти в момента разглеждаш, е номиниран в конкурса „Годишни награди за кулинарни блогъри“, организиран от Блоговодител и то в две категории:

Категория „Жител на света“  – най-добър блог с чуждестранни рецепти
и
Категория „Кулинарни пътешествия“ - най-добър блог, съчетаващ кулинарни рецепти и пътеписи
Ще се радвам да ме подкрепиш, ако имаш желание и харесваш блога ми. Сайтът за гласуване е Кулинарни награди.
Не пропускай да гласуваш във всички категории. Всички номинирани са много интересни и заслужават специално внимание.
Гласуването става много лесно. Отиваш горе в менюто на сайта на "Гласувай" и оттам имаш два варианта или да се впишеш с Фейсбук профила си или с профила си в Блоговодител (или да създадеш такъв ако нямаш). Оттам следват 10-те категории. Като гласувайш във всички категории, се включваш в томбола за награда от партньорите на конкурса. Благодаря предварително на всеки гласувал за моя блог!

Няма коментари:

Публикуване на коментар