неделя, 1 април 2018 г.

Торта Маргарита за Цветница


Каква да е тази година тортата за Цветница, имения ден на дъщеря ни, е мисълта, която ме занимава от седмица - какъв да е вкусът, размерът, каква да е глазурата, с какво точно да я украся, така че хем да е красива, хем да е тематична, хем да включва и любими за дъщеря ми елементи. Преминах през много варианти, докато накрая се спрях на тортата, която ти представям днес и която кръстих торта Маргарита. Идеята ми дойде покрай кексчетата Маргарита, които правих отново наскоро – толкова свежи и леки, като пролетта! Свежестта на прясно изцедения сок от лайм съчетана с лекотата на пухкавия и въздушен крем от сирене Филаделфия ми беше необходима за тортата за най-пролетния празник. Същата свежест и лекота се опитах да пресъздам и в украсата на тортата от зелените резенчета лайм и ефирните и любими френски макарони (услужливо закупени от „100 грама сладки“)! И мисля, че успях!






Необходими продукти за торта с три блата 20 см:
190 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
115 г безсолно меко масло, на стайна температура,
200 г захар
2 големи яйца, на стайна температура
1 ч.л. ванилен екстракт vanilla extract
1 с.л. текила/портокалов сок
120 мл прясно мляко
2 с.л. настъргана кора от лайм + 60 мл прясно изстискан сок от лайм
За крема:
220 гр. крема сирене Филаделфия
60 грама пудра захар
100 мл. пълномаслена сметана
1/2 ч.л. ванилова есенция
1 с.л. текила/портокалов сок

За глазура и декорация:
100 гр бял шоколад
100 мл пълномаслена сметана
1 с.л. настъргана кора от лайм
7 макарона (4 зелени и 3 бели)
резенчета лайм

Начин на приготвяне:
Фурната се нагрява на 180ºC.
Подготвя се форма за торта 20 см. като се намазва с масло и се поръсва с брашно.
Блатовете:
В купа се пресяват брашното, бакпулвера и солта и всичко се смесва добре.
В отделна купа се разбива маслото, за около 1 минута, добавя се захарта и се разбива, докато се получи кремообразна смес. Добавят се едно по едно яйцата като се разбъркват докато се поемат от сместта. Добавя се ванилията и текилата и също се разбърква. 
Добавят се млякото и сухите съставки към маслената смес, но не наведнъж, а на три-четири пъти, като се започва и свършва със сухите съставки и се разбърква за кратко, колкото продуктите да се смесят и сместа да стане еднородна.
Накрая се добавят сокът и кората от лайм. Сместа се разбърква отново добре.
Сместа се разпределя поравно в три купички, за трите блата.
Сместа от една купичка се изсипва в приготвената форма за торта.
Пече се в предварително нагрятата фурна за 18-20 минути.
Изпеченият блат се оставя във формата да се охлади за десетина минути, след което се прехвърля внимателно върху решетка, за да се охлади напълно.
Формата се измива, подсушава, намазва се с масло, поръсва се с брашно и се изсипва сместа от втората купичка. Пече се по същия начин като първия блат. Това се повтаря и с третия блат.
Кремът:
Сиренето и пудрата захар се разбиват с миксер. Добавят се ванилията и текилата. Постепенно се добавя сметаната и разбиването продължава докато се получи пухкав и въздушен крем.
Глазурата:
За глазурата шоколадът се нарязва на малки парченца, сметаната се загрява почти до кипване и шоколадът се залива с горещата сметана. Разбърква се, докато се стопи шоколадът.  Добавя се кората от лайм и се разбърква. Охлажда се и се слага в хладилника за 20-25 минути, за да се сгъсти леко.
Сглобяване:
Върху решетка, поставена в тавичка или голяма чиния се подрежда първия блат, намазва се с 1/3 от крема, слага се втория блат, намазва се с 1/3 от крема, следва третия блат и останалия крем като се изравнява с шпатула. Подалия се между блатовете крем се разнася от страни на тортата.
Тортата се залива със леко сгъстения, но все още течен бял шоколад, изчаква се да се стече по тортата, след което тортата внимателно се прехвърля в чиния за торта  и се прибира за през нощта или за 12 часа  в хладилник. Тортата се украсява с резенчета лайм и макарони и се сервира с кафе, зелено смути или друга напитка според вкуса и навиците. 
Весели празници!

И само да напомня - моят блог, който ти в момента разглеждаш, е номиниран в конкурса „Годишни награди за кулинарни блогъри“, организиран от Блоговодител и то в две категории:
Категория „Жител на света“  – най-добър блог с чуждестранни рецепти
и
Категория „Кулинарни пътешествия“ - най-добър блог, съчетаващ кулинарни рецепти и пътеписи
Ще се радвам да ме подкрепиш, ако имаш желание и харесваш блога ми. Сайтът за гласуване е Кулинарни награди.
Не пропускай да гласуваш във всички категории. Всички номинирани са много интересни и заслужават специално внимание.

Гласуването става много лесно. Отиваш горе в менюто на сайта на "Гласувай" и оттам имаш два варианта или да се впишеш с Фейсбук профила си или с профила си в Блоговодител (или да създадеш такъв ако нямаш). Оттам следват 10-те категории. Като гласуваш във всички категории, се включваш в томбола за награда от партньорите на конкурса. Благодаря предварително на всеки гласувал за моя блог! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар