събота, 31 март 2018 г.

Бриоши с брашно от лимец и орехова плънка


Великден наближава, а заедно с това и надпреварата всеки да покаже най-хубавите козунаци на конци, най-пръхкавите курабийки, най-крехкото и вкусно агнешко се усилва. И тази година ще се включа в това своеобразно шоу като отново ще си запазя традиционното месене на козунаци за самия Великден непосредствено, а сега, седмица по-рано, се представям с едни бриоши (козуначета) от лимец. Избрах нещо с лимец не за друго, а защото в началото на пролетта всички имаме нужда от нещо по-здравословно, а лимецът е напълно подходящ за целта.  Лимецът е една от древните зърнени култури или по-точно стар сорт пшеница, като характерното за него е, че не понася торене на почвата и затова е чист от пестициди и химикали. Освен това не може да се кръстосва с други зърнени култури, не се поддава на генетични модификации и на  болести. Заради тези си качества дълги години е бил в забвение поради ниските добиви. Съвременното засилено влечение към здравословно хранене обаче направи тази култура отново актуална, защото лимецът е богат на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали - цинк, магнезий, манган, фосфор. Той съдържа повече протеини от обикновената пшеница, но количествата на глутен са минимални. Лимецът има сладък вкус, високо съдържание на фибри и за разлика от някои други видове брашно, може да заменя бялото брашно напълно, без да променя консистенцията на тестото като придава лек ядков вкус на сладкишите.



Ето защо си позволих да заменя по-голямата част от бялото брашно с такова от лимец в рецептата за бриоши  на menumag. Направих и други промени по рецептата, все в името на по-полезното и накрая се получи нещо май съвсем различно, но по моя скромна преценка, също толкова вкусно.



Необходими продукти за 12 малки бриоши и 1 голям (20 см):

20 г прясна мая
250 г прясно мляко, хладко
200 г фино бяло брашно + 50 г за доизмесване
350 г брашно от лимец
щипка сол
120 г кафява захар демерара
2 яйца със стайна температура
100 г масло със стайна температура

за ореховия пълнеж:
3 с.л. захар
2 белтъка
80-100 гр смлени орехи
1 с.л. ванилов екстракт
¼ ч.л. канела

За намазване:
1 жълтък,
1 с.л. прясно мляко
3-4 с.л. кафява захар демерара

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в млякото. Брашното и солта се пресяват в голяма купа. Яйцата се разбъркват със захарта. Добавят се към млякото и маята.
В средата на брашното се прави кладенче и се сипва млечно-яйчната смес. Замесва се средно твърдо тесто. Малко по малко се добавят кубчета масло, като се меси непрекъснато, докато се поеме напълно и се получи гладка мека топка. Оставя се на стайна температура да втаса покрито около 2 часа или докато си удвои обема.
За пълнежа се разбъркват захарта и белтъците. Добавят се орехите, ванилията и канелата.
Форма за 12 мъфина се приготвя като се намазва с масло и се поръсва с брашно.
Тестото се разделя на две и всяка част се разточва на правоъгълник 20 х 30 см. Половината от плънката се намазва на половината от правоъгълника и се прихлупва с другата половина. Разточва се на правоъгълник 20 х 30 см и двата края се сгъват към центъра, така че да се допрат. Сгъва се на две. Отново се разточва на правоъгълник 20 х 30 см и се сгъва по същия начин. Тестото се разточва на правоъгълник с размери 20 х 30 см и се навива на руло, като се започне от дългата страна. Полученото руло се нарязва на 12 парчета с дебелина 2,5 см. 


Слагат се във формата за мъфини и се оставят да втасат около 60 мин. 

Козуначетата се намазват с разбития жълтък, към който е добавена 1 с.л. мляко, поръсват се със захар. 

Пекат се 15 - 20 мин. в загрята фурна на 180° С.
Изваждат се върху решетка да се охладят.
По същия начин се процедира и с другата половина от тестото, като вместо 12 малки козуначета, може да се направи един по-голям, 20 см. Форма за торта с диаметър 20 см се намаслява и се поръсва с брашно. Полученото руло от втората част на тестото се разрязва на 6 парчета, които се подреждат като цвете във формата за торта и се оставя да втаса около 60 мин. 

Козунакът се намазва с разбития жълтък, към който е добавена 1 с.л. мляко, поръсва се със захар. 

Пече се 30-35 минути в загрята на 180° С.



А ето и други предложения за Великден
Английски великденски кифлички Hot Cross Buns 

Няма коментари:

Публикуване на коментар