С дъх на лавандула, с дъх на ... Прованс! Сладкиш с кайсии, орехи и лавандула.
Аромат на лавандула в
комбинация с кайсии и орехи, в допълнение с бадеми, лимон, ванилия и неизменното
масло - това е Прованс в една хапка! Това е сладкишът по рецепта на известния шеф, писател и собственик на ресторанти Yotam Ottolenghi или Ottolenghi's Apricot, Walnut and Lavender Cake.
Опитай! Само това ще ти кажа.
Рецептата е адаптирана от публикуваната
в колоната на Йотам Отоленги във в. TheGuardian
Необходими продукти:
185 г безсолно масло, на
стайна температура
2
с.л. орехово олио
220
г кристална захар
60
г смлени бадеми
4
яйца, разбити
120
г смлени орехи
150
г брашно
1
ч.л. бакпулвер
щипка
сол (1/8 ч.л.)
½
ч.л. ванилов екстракт
настъргана
кора от един лимон
1
½ ч.л. лавандулови цветчета, свежи или сухи
Кайсии
от един компот – десетина половинки, изцедени в гевгир и без люспата
За
глазурата:
50
г пудра захар
1
с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 170
градуса С.
Брашното с бакпулвера и солта
се пресява в купа.
В голяма купа се разбиват
заедно маслото, ореховото олио, захарта и бадемите с миксер на средна скорост,
докато сместа стане пухкав крем. Яйцата се добавят на порции като следващата се
добавя след като предходната е разбита и усвоена от сместа много добре. След това се добавят орехите, брашното с бакпулвера
и солта, ванилията, кората от лимон и половината от лавандуловите цветчета и се
разбъркват добре.
Кръгла тава с диаметър 23 см се
застила с хартия за печене. Кексовата смес се изсипва в тавичката и се заглажда
с шпатула.
Кексът се пече 50-55 минути, като ако започне да се запича прекалено бързо, отгоре се покрива с хартия за
печене или алуминиево фолио.
Докато кексът се пече, се
разбива глазурата, пудрата захар с лимоновия сок, така че да се получи лека,
течна глазура. Веднага след като кексът се извади от фурната, се намазва отгоре
с глазурата. Посипват се и останалите лавандулови цветчета и кексът се оставя
да се охлади върху решетка преди да се сервира.
Коментари
Публикуване на коментар