събота, 16 декември 2017 г.

Pandolce Genovese - генуезкият коледен сладък хляб

Pandolce Genovese е традиционен за Лигурия и най-вече за Генуа сладък хляб, който се прави през коледния сезон. Говори се, че произхожда от Близкия изток и е достигнал до Генуа с пътуващи търговци. Наподобяващ по-известния си италиански събрат Panettone и немския Stollen, и Pandolce Genovese също като Panforte di Siena, съдържа сушени и захаросани плодове, ядки и аромати, които неизменно се свързват с Коледа.
И независимо, че това е типичен коледен сладкиш, този сладък хляб може да се види и опита в Генуа през цялата година. Аз му „хвърлих око“ още през лятото, при нашето посещение в Генуа, за което ти разказах в публикацията за Аквариума на Генуа, но тогава не му беше времето, както се казва. Но сега вече, седмица преди Коледа, са наред всички коледни рецепти, които съм си набелязала от по-рано, включително и Pandolce Genovese.



Както за много други ястия и за пандолче има доста варианти на рецептата, някои от които доста противоречиви, но интересни, като самата Генуа.


Накрая се спрях на тази.

Необходими продукти:
400 гр брашно,
150 г захар,
125 г разтопено масло,
50 г кедрови ядки,
100 г стафиди,
50 г захаросани портокалови корички
50 г захаросани лимонови корички
1 с.л. анасонови семена
3 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 яйце
2 с.л. сок от лимон
8 лъжици вино Марсала
8 лъжици топло мляко.


Начин на приготвяне:

Стафидите се накисват за кратко във вода и се подсушават в кухненска хартия или кърпа.
Брашното се пресява в голяма купа, добавят се захарта, бакпулвера, солта, подсушените стафиди, кедровите ядки, семената от анасон и захаросаните цитрусови плодове. Всички съставки се разбъркват. 

Яйцето се разбива в чаша или малка купичка с виното Марсала и лимоновия сок. В брашнената смес се прави кладенче и се изсипва разтопеното масло, млякото и яйцето с Марсала в центъра на сместа. Омесва се меко и лепкаво тесто. Оформя се на топка и се оставя в купата да си „почине“ за половин час.

Фурната се загрява на 200 градуса С.
Приготвя се тавичка с хартия за печене.
Тестото се изсипва върху хартията за печене, придава му се форма на питка и се пече 45-50 минути.

Изважда се и се охлажда върху решетка. Сервира се с кафе или пенливо вино.


А ако не ти се правят сладкиши, можеш само да си направиш едно кафенце и да поразгледаш малко снимки от Генуа.

 

2 коментара:

  1. За пръв път го чувам, като че ли. В съчетание с красивите снимки все едно го опитвам на местна почва:). Поздрави, Таничка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз, Кате, за първи път го чух, или по-скоро видях, това лято, в Генуа, и като се разрових из нета за рецепта, ми се видя достатъчно интересно коледно предложение, за да го споделя и с вас.
      Поздрави

      Изтриване