неделя, 31 декември 2017 г.

Новогодишен хляб

С този новогодишен хляб искам да пожелая на всички весело посрещане на Новата година! 



Бъдете живи и здрави!


Рецептата за хляда е адапитарана от тук.

  
Необходими продукти:
700 г брашно за баници+200 г за доизмесване
14 г суха мая
100 мл хладко прясно мляко
1 с. л. мед
150 г кисело мляко
250 мл хладка вода
2 яйца
1 ч. л. морска сол
80 г меко масло
150 гр. бяло саламурено сирене
1 с.л. червен пипер
1 жълтък за намазване
2 с. л. прясно мляко

За спаначеното песто:

шепа пресен или замразен спанак
2-3 супени лъжици магданоз
30 г зехтин
1 скилидка чесън
2 щипки сол
30 г настъргано пармиджано или грана падано

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в голяма купа и в средата се прави кладенче. В него се сипват маята, яйцата, водата, меда, прясното мляко, киселото мляко и солта. Замесва се меко тесто. Доизмесва се с допълнителното брашно около 6 мин.
Щом тестото стане гладко и престане да лепне, ръцете се топят в мекото масло и тестото се меси, докато се поеме цялото масло и отново стане гладко. Слага се в голяма намаслена купа. Покрива се с прозрачно фолио. Оставя се да втасва докато си удвои обема.
Всички съставки за пестото също се пасират на гъст сос.

Сиренето се натрошава.
Студеното тесто се изважда от купата и се разделя на 3 еднакви топки, които се заглаждат и се оставят да починат 10 мин.

Приготвя се голяма правоъгълна тава (тавата на фурната), застлана с хартия за печене.
Топките се разточват последователно на триъгълник. Първият триъгълник се слага върху хартията за печене в тавата. Намазва се със спаначеното песто. Разточва се вторият триъгълник и се подставя върху първия. Наръсва се натрошеното сирене и се посипва с червен пипер. Отгоре се поставя третия триъгълник. 

С нож за пица се изрязва равнобедрен триъгълник. Изрезките се оформят на топка. Полученият триъгълник се нарязва на успоредни ивици с дебелина 2 см., като се оставя неразрязана ивица тесто по средата. Всяка ивица се усуква 3 пъти.

От запазената топка се оформя пънче, което се поставя под основата на триъгълника като ствол на получената елхичка. Ако е останало повече тесто от изрязаното, се правят две малки питчици, които могат да се пекат до върха на елхата. Питката-елха се оставя да втаса около 60 мин. 
Фурната се загрява на 180° С.
Питката се намазва с разбъркания с млякото жълтък. 

Пече се около 50 минути или докато се зачерви. Охлажда се върху решетка.



Много късмет и много поводи за усмивки желая!

Няма коментари:

Публикуване на коментар