четвъртък, 22 юни 2017 г.

Торта „Sans rival“. Без конкуренция.

Sans rival  е торта от Филипините, направена от целувчени блатове с ядки и маслен крем. На френски името на този десерт означава "без съперник" и наистина  е така! Тази рецепта има френски произход и има своите корени от тортата с блатове от белтъци и бадеми и/или лешници Dacquiose. Тя може да бъде хрупкава или леко дъвчаща, в зависимост от това колко хрупкави са целувчените блатове и колко дълго я оставиш да престои в хладилника. Аз оставих тортата в хладилника за една нощ и тя стана сочна, леко дъвчаща, наподобяваща нуга. Ядките са хубав хрупкав контраст, а ароматът на ванилия добавя нотката екзотичност, явяваща се напълно свойствена за тъкмо тази торта. Като цяло, успех!



Рецептата е адаптирана от тази тук.

Необходими продукти:
За платките:
6 белтъка, със стайна температура
щипка сол
185 г фина кристална захар
50 г кашу
50 г шам фъстък, белен
1 ч. л. ванилов екстркт

За крема:
120 мл вода
150 г захар
6 жълтъка
180 мл сметана
125 г меко масло
1 ч. л. ванилов екстркт
За завършване на тортата:
50 г кашу
50 г шам фъстък, белен,
няколко захаросани розови цветчета

Приготвяне на платките:
Цялото количество кашу и шам фъстък (и за платките и за гарниране на тортата) се запичат по отделно в предварително нагрята фурна на 180 градуса C за 6-8 минути като се разбъркват периодично. Ядките се оставят да изстинат и се натрошават на ситно. Оставят се настрана.
Фурната се нагрява на 135 градуса C. Подготвят се две плоски тави. Върху два листа хартия за печене се очертават пет кръга с диаметър 16-18 см. Хартията се обръща от другата страна (маркировката ще продължава да се вижда и ще се предотврати отпечатък от графита върху платките.) Кръговете се напръскват със спрей за печене или се намазват леко с растителна мазнина.
Белтъците със солта се разбиват с миксер на средна скорост докато започнат да образуват пяна. Скоростта на миксера се увеличава и тогава към тях по малко се добавя захарта и се разбива докато се получи стегнат и лъскав меренг. Когато мернегът е готов в него се изсипват половината от смлените ядки. Разбъркват се със силиконова шпатула внимателно, така че да се запази обемът на меренга. 


Сместа се изсипва в пош с шприц и се очертават спираловидно дискове върху хартиите за печене. Трябва да се получат платки с дебелина 1 см.

Тавите се слагат във фурната на средно ниво. Пекат се 1 час като ако се зачервят прекалено, се покриват с хартия или фолио. След като са готови, се оставят във фурната с отворена врата за 15 минути. Когато се извадят от фурната, платките се отстраняван внимателно от хартията за печене и се поставят върху решетка.
Когато платките поизстинат внимателно се отлепят от хартията за печене. Съхраняват се една върху друга с чиста хартия за печене между тях. Могат да се приготвят до три дни предварително като се съхраняват на сухо и по-хладко място, но не в хладилник.
Приготвяне на крема
Водата и захарта се слагат в тенджера да заврат и се варят докато се получи сироп, докато достигнат 125 градуса С. Междувременно в купа жълтъците се разбъркват с телена бъркалка. Към жълтъците на тънка струйка се изсипва врелият захарен сипоп и се разбива докато сместа се охлади.
Покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да се охлади напълно.
Маслото  и сметаната се разбиват с миксер докато стане пухкава смес. Към нея се добавя жълтъчената смес  и ваниловият екстрак и се разбива докато се получи гладък крем, но се внимава много да не се прекали с разбиването и кремът да се пресече.
Сглобяване на тортата
Върху картонената подложка или плоска чиния за торта се поставя една платка. Покрива се с 1/5 от крема. Поставя се втората платка, 1/5 крем, и т.н. като се завършва с крем. 

Тортата се гарнира с натрошените ядки и се оставя за минимум 3-4 часа в хладилника, най-добре цяла нощ или цял ден и се поднася по предназначение.

1 коментар:

  1. Великолепна е, Таничка! За пръв път чувам за тази торта. И крема и блатовете са много добре съчетани, а изпълнението ти е перфектно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване