четвъртък, 1 юни 2017 г.

Kirschenmichel - немски черешов сладкиш

Все ми се струва, че в традиционната българска кухня няма достатъчно предложения за сладкиши с плодове като ягодите и черешите. Даже не се сещам за нито един. Което е малко странно като се има предвид географското ни положение. От своя страна обаче, немската кухня изобилства от печива с наименования от сложни съществителни, на които първата част е някакъв плод, а след това следва някое от всичките –torte, -kuchen, -gebäck, -kekse, -plätzchen, -strudel и други, от които да си избираш.  Може би и затова почти всичките ми предложения за сладкиши с плодове са все с немска жилка. Такива са и любимата ми торта Шварцвалд, и сладкишът с ягоди и ревен, и ягодовият сладкиш, такъв е и днешният черешов сладкиш Kischenmichel, който даже не знам как да преведа, но е идеален за сезона на черешите.



Kirschenmichel е традиционен десерт от немска кухня и се сервира предимно в  провинциите Пфалц, Баден-Вюртемберг, Южна Бавария и Южен Хесен.
Kirschenmichel се състои основно от стар хляб, мляко, яйца, захар и масло. Към тази смес се добавят череши, а за допълнителен аромат и вкус могат да се ползват ванилия, канела, ром, бадеми и др.  Сладкишът се сервира обикновено топъл като десерт (макар, че прочетох, че в някои немски семейства се предлага и като основно след супата), с топъл ванилов сос, сладолед или бита сметана.


Рецептата отново е от книгата ми с немски рецепти - Deutsche Küche neu entdeckt!

Необходими продукти:
За сладкиша:
Череши, изчистени от костилките (пресни)
250 мл прясно мляко (хладко)
4 филии сух бял хляб, франзела или 4 земелчета
4 с.л. / 60 г. захар
50 г. меко краве масло плюс допълнително за намазване на тавичката
4 яйца
настъргана кора от един лимон
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. ром/коняк
щипка канела
щипка сол
50 грама бланширани и нарязани на едро бадеми, леко запечени
галета за поръсване на формата
пудра захар за поръсване на сладкиша


За ваниловия сос:
2 жълтъка
3 с.л. захар
1 с.л. нишесте
250 мл прясно мляко
1/2 шушулка ванилия

Начин на приготвяне на сладкиша:
Хлябът се нарязва на кубчета или се накъсва на залци, поставя се в купа и се залива с прясното мляко и се оставя настрани, докато течността се абсорбира.


Черешите се измиват и изчистват от костилките.


Правоъгълна тавичка с размери 15х25 см се намазва с масло и се поръсва с галета.
Фурната се загрява на 200 градуса С.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
В голяма купа се разбиват маслото и захарта на крем, добавят се един по един жълтъците и се разбива докато се поемат. Добавят се ваниленият екстракт, ромът, лимоновата кора и канелата. Добавя се и накиснатият в млякото хляб, половината от бадемите и черешите и сместа се разбърква се разбърква с шпатула.


Белтъците със солта се разбиват на сняг и внимателно се прибавят към сместа така че да се запази максимално обемът.
Получената смес се изсипва в тавичката, заглажда се с шпатула и огоре се поръсват останалите бадеми.

Печете в предварително загрята фурна на 200°, за 40 минути, до получаване на златиста коричка.

През това време се приготвя ваниловият сос.
В тенджера се сипва прясното мляко.
Семенцата на ваниловата шушулка се остъргват с нож и заедно със шушулката се добавят към млякото. Загрява се до завиране и се прецежда.

Междувременно жълтъците и захарта се разбиват с миксер докато се сгъстят и изсветлеят. Добавя се нишестето и се рабърква. Към тях по малко, на тънка струйка и при непрекъснато разбиване се добавя прецеденото мляко. Връща се на котлона и се загрява на умерен огън. Разбърква се непрекъснато за 3-4 минути или докато сосът се сгъсти. Дръпва се от котлона и се покрива с капак или фолио, за да не хване коричка.
Готовият сладкиш се изважда и се поръсва с пудра захар.


Сервира се с топъл ванилов сос.


 И с кафенце.

1 коментар:

  1. Голяма вкусотия! Супер апетитни снимки. Взимам си парченце:) Поздрави, Таничка!

    ОтговорИзтриване