неделя, 21 май 2017 г.

Разходка до Долината на розите и как да си направим захаросани розови цветчета

Ако не си ходил в Розовата долина  през май, си пропуснал много, а ако си ходил, знаеш за какво говоря – сега е точният момент – започва цъфтежът на българските рози, който ще продължи най-много две-три седмици, нямаш много време  да се насладиш на цъфналите розови градини. А гледката си заслужава! Полетата на Подбалкана, между Клисура, Сопот, Карлово, Калофер, Казанлък и селата около тях, са като извадени от рекламна брошура на България. Спри, слез от колата и погледай, дишай дълбоко – ароматът на розите е толкова силен, че не е нужно да се доближаваш до някой от розовите цветове, и слушай – птичките са като полудели, надпяват се една през друга! Благотворното действие на гледката, аромата и звуците ще ти доставят такова удоволствие, ще ти донесат такова спокойствие и ще те заредят с такава енергия, каквито няма как да си набавиш лесно в градската среда!




А след като доставиш удоволствие на три от сетивата си -  зрението, обонянието и слуха, идва време да се погрижиш и за вкуса.

Откъсни си няколко розови цвята (но не късай безразборно, зад тези красиви рози стои много труд, уважавай го!), за да си направиш захаросани розови цветчета, които да ползваш за украса на различни сладкиши.

Начинът на захаросване на цветчетата заимсвах от блога на Йоана.

Необходими продукти:

свежи розови листенца
1 белтък ( съвсем леко разбит)
2-3 с.л. фина кристална захар


Начин на действие:
Избират се запазени листенца като едно по едно листенцата първо с помощта на четка се намазват от двете страни с белтък. 


Овалват се от двете страни в захарта. Излишната захар се изтръсква и цветчетата се поставят върху хартия за печене да се изсушат. 

Изсушаването може да продължи едно денонощие.


Може да си направиш захаросани розови цветчета и от други рози, но трябва да си сигурен, че не са третирани с някакви химикали.


1 коментар:

  1. Ах, много е красиво, така ми се иска да отида по това време, когато розите цъфтят... Поздрави, Таничка!

    ОтговорИзтриване