петък, 24 март 2017 г.

За една салата от Лиеж, Белгия - Salade Liegeoise

Бира, шоколад, гофрети... Белгийското кулинарно наследство е съкровище за всеки кулинар по света! Но освен изброените емблеми на белгийската гастрономия, има много местни специалитети, които са не по-малко ценни.
Такава е Salade Liégeoise,  кулинарно съкровище с произход град Лиеж, за който съм ти разказвала в Един ден в Лиеж. 
Малко се зачудих дали да превеждам на български името на тава ястие  - лиежка салата хич не ми звучи добре, затова реших да оставя името на френски, също като Salade Nicoise  (от Ница), а и  Salade Liégeoise звучи по изискано, елегантно и … по-вкусно J!


Иначе, това е една смесена салата (Защо салата!? Изобщо, има ли определение за салата!?)  от зелен фасул, картофи и бекон (нищо изискано и елегантно), която се яде топла. Тя може да бъде предложена като предястие, но обикновено е достатъчна за основно или даже единствено ястие.

Рецептата е адаптирана от тази в книгата Dutch and Belgian Food and Cooking.

Необходими продукти за 2 порции:
400 г картофи, за предпочитане дребни пресни картофи
250 г  зелен боб
100 г бекон
1-2  стръка зелен лук
1 с.л. червен винен оцет
1 с.л. малинов или друг плодов оцет 
2 с.л. зехтин
1 с.л. ситно нарязан магданоз
2  яйца, не много твърдо сварени (опционално)


Начин на приготвяне:
Пресните картофи се почистват от люспите и се сваряват докато омекнат, но да запазят цялостта си.
В тенджера с вряща вода се слага зеленият боб и се вари около 3 минути. С решетъчна лъжица се изважда в гевгир и се изплаква със студена вода, за да се спре варенето и да се запази свежият зелен цвят.
Беконът, след като се отстрани кожата, се нарязва на кубчета. Лукът се почиства и нарязва на ситно. Опционално, ябълката се обелва и се нарязва на кубчета. В тиган се загрява 1 с.л. зехтин и се добавя беконът, запържва се леко, след което към него се добавя лукът, а малко по-късно и ябълката. Всичко се задушава до омекването на лука и ябълката като ябълката трябва да запази формата си.
Сварените картофи се нарязват на резени, а ако са много дребни, се оставят цели и се слагат в голяма купа. Добавят се бобът и беконът. Оцетът се сипва в тигана, в който се е запържвал беконът и се загрява леко, така се смесва с останалата мазнина и аромати. С шпатула се изгребва оцета и мазнината от тигана и се добавя в купата с картофите и боба. Добавя се 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус, разбърква се и се сервира. Гарнира се с магданоз. Може да се добави и по едно сварено яйце, разрязано на две или четири към всяка порция.


Искам да споделя още нещо! Моят блог, който ти в момента разглеждаш, е номиниран в конкурса „Годишни награди за кулинарни блогъри“, организиран от Блоговодител и то в две категории:
Категория „Жител на света“  – най-добър блог с чуждестранни рецепти
и
Категория „Кулинарни пътешествия“ - най-добър блог, съчетаващ кулинарни рецепти и пътеписи
Ще се радвам да ме подкрепиш, ако имаш желание и харесваш блога ми. Сайтът за гласуване е Кулинарни награди.
Не пропускай да гласуваш във всички категории. Всички номинирани са много интересни и заслужават специално внимание.
Гласуването става много лесно. Отиваш горе в менюто на сайта на "Гласувай" и оттам имаш два варианта или да се впишеш с Фейсбук профила си или с профила си в Блоговодител (или да създадеш такъв ако нямаш). Оттам следват 10-те категории. Като гласувайш във всички категории, се включваш в томбола за награда от партньорите на конкурса. Благодаря предварително на всеки гласувал за моя блог! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар