За една салата от Лиеж, Белгия - Salade Liegeoise
Бира, шоколад,
гофрети... Белгийското кулинарно наследство е съкровище за всеки кулинар по
света! Но освен изброените емблеми на белгийската гастрономия, има много местни
специалитети, които са не по-малко ценни.
Такава е Salade Liégeoise,
кулинарно съкровище с произход град
Лиеж, за който съм ти разказвала в Един ден в Лиеж.
Малко се зачудих дали
да превеждам на български името на тава ястие
- лиежка салата хич не ми звучи добре, затова реших да оставя името на френски, също като Salade Nicoise
(от Ница), а и Salade Liégeoise звучи
по изискано, елегантно и … по-вкусно J!
Иначе, това е една смесена
салата (Защо салата!? Изобщо, има ли определение за салата!?) от зелен фасул, картофи и бекон (нищо изискано
и елегантно), която се яде топла. Тя може да бъде предложена като предястие, но
обикновено е достатъчна за основно или даже единствено ястие.
Рецептата е адаптирана от тази в книгата Dutch and Belgian Food and Cooking.
Необходими продукти за 2 порции:
Необходими продукти за 2 порции:
400 г картофи, за
предпочитане дребни пресни картофи
250 г зелен боб
100 г бекон
1-2 стръка зелен лук
1 с.л. червен винен
оцет
1 с.л. малинов или друг
плодов оцет
2 с.л. зехтин
1 с.л. ситно нарязан
магданоз
2 яйца, не много твърдо сварени (опционално)
Начин на приготвяне:
Пресните картофи се почистват
от люспите и се сваряват докато омекнат, но да запазят цялостта си.
В тенджера с вряща вода
се слага зеленият боб и се вари около 3 минути. С решетъчна лъжица се изважда в
гевгир и се изплаква със студена вода, за да се спре варенето и да се запази
свежият зелен цвят.
Беконът, след като се отстрани
кожата, се нарязва на кубчета. Лукът се почиства и нарязва на ситно.
Опционално, ябълката се обелва и се нарязва на кубчета. В тиган се загрява 1
с.л. зехтин и се добавя беконът, запържва се леко, след което към него се
добавя лукът, а малко по-късно и ябълката. Всичко се задушава до омекването на
лука и ябълката като ябълката трябва да запази формата си.
Сварените картофи се
нарязват на резени, а ако са много дребни, се оставят цели и се слагат в голяма
купа. Добавят се бобът и беконът. Оцетът се сипва в тигана, в който се е
запържвал беконът и се загрява леко, така се смесва с останалата мазнина и
аромати. С шпатула се изгребва оцета и мазнината от тигана и се добавя в купата
с картофите и боба. Добавя се 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус,
разбърква се и се сервира. Гарнира се с магданоз. Може да се добави и по едно
сварено яйце, разрязано на две или четири към всяка порция.
Искам да споделя още нещо!
Моят блог, който ти в момента разглеждаш, е номиниран в конкурса „Годишни награди за кулинарни блогъри“, организиран от Блоговодител и то в две категории:
Категория „Жител на света“ – най-добър блог с чуждестранни рецепти
и
Категория „Кулинарни пътешествия“ - най-добър блог, съчетаващ кулинарни рецепти и пътеписи
Ще се радвам да ме
подкрепиш, ако имаш желание и харесваш блога ми. Сайтът за гласуване е Кулинарни награди.
Не пропускай да гласуваш
във всички категории. Всички номинирани са много интересни и заслужават
специално внимание.
Гласуването става много
лесно. Отиваш горе в менюто на сайта на "Гласувай" и оттам имаш два
варианта или да се впишеш с Фейсбук профила си или с профила си в Блоговодител
(или да създадеш такъв ако нямаш). Оттам следват 10-те категории. Като гласувайш
във всички категории, се включваш в томбола за награда от партньорите на конкурса. Благодаря предварително на всеки гласувал за моя блог!
Коментари
Публикуване на коментар