понеделник, 20 февруари 2017 г.

Spaghetti Cacio e Pepe или спагети с пекорино романо и черен пипер - семпли, но с характер

Не обичам бързи и лесни рецепти. Или по-скоро, не мисля, че има нещо интересно в тези рецепти, което да си струва споделянето. Spaghetti cacio e pepe обаче, макар и много лесно и бързо ястие, съвсем не е безинтересно. "Cacio е pepe" означава "сирене и черен пипер" на няколко централно-италиански диалекта. И както подсказва името, съставките на ястието са много прости и включват само сирене Pecorino Romano, черен пипер и паста - няколко съставки, бързо приготвяне и невероятен вкус - това го могат само италианците. Тайната на успешното ястие се крие в соса, който се получава от настъргано пекорино романо, черен пипер и няколко лъжици от водата, в която са се варили спагетите. Непростимо ще е и никой италианец няма да го понесе, ако в соса добавиш масло или сметана! Разтопеното сирене и нишестето във водата от спагетите са единствените съставки, които придават кремобразния характер на соса, а острият вкус на пекорино романо и сгряващата пикантност на черния пипер превръщат една скучна купа храна в наистина интересно ястие за ядене. И за готвене.



Cacio e pepe е класическа рецепта за паста от римската кухня. Произходът на това ястие се проследява чак до дните на Римската империя. В продължение на векове, cacio е рере е перфектната храна на овчарите. Сухите макаронени изделия, зрялото пекорино и черния пипер са лесни за съхранение съставки, които трудно могат да се развалят. Днес нямаме подобни проблеми със съхраняването на продуктите, но и това ястие, също като ньоките от грис продължават да печелят почитатели със семплото изпълнение и наситения вкус.

Рецептата за Cacio e pepe spaghetti е от книгата Pasta all the recipes.
Необходими продукти за 4 порции:
400 г спагети 
150 г сирене Pecorino Romano
4 ч.л. черен пипер, счукан в хаванче или едро смлян
сол

Начин на приготвяне:
Спагетите се слагат във вряща подсолена вода и се сваряват до „ал денте“ - около 10 минути. Пекориното се настъргва на ситно ренде, от него се отдела 2-3 с.л. за поръсване покъсно на спегетите, а останалото сирене се слага в голяма (колкото да побере всички спагети) огнеупорна купа или тенджера. Добавят се и 3 ч.л. от черния пипер и се разбърква. След като спагетите се сварят към сиренето и пипера се добавят 4-5 с.л. от водата, в която са се варили спагетите. Сиренето и водата се разбъркват енергично, до получаването на сос. 


Спагетите се изцеждат и се изсипват в купата със соса. Разбъркват се хубаво и се разпределят по чиниите. Отгоре се поръсват с още сирене и черен пипер и се сервират веднага. Препоръчително с чаша вино. 


Не, направо задължително с чаша вино.

1 коментар:

  1. Изключителен вкус, много добре приготвени спагети, просто неустоими! Страшно апетитни снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване