сряда, 1 февруари 2017 г.

Лимонови бисквити със зехтин и узо

Узо, зехтин, лимони. В една игра на асоциации едва ли ще има някой, който  като чуе тази комбинация от думи или дори само първата от тях - „узо“, да не отговори веднага с една-единствена дума - „Гърция“. Но ако обърнем реда и първата дума е „Гърция“, то, аз лично, освен да асоциирам Гърция с узо, зехтин и лимони, ще се сетя още и за слънце, и за маслини, и за море, и за октопод ... Ще нахлуят във въображението ми картини на хубаво време, кристално чисто море, вкусна храна и безвремие. И точно тези много приятни картини бяха в главата ми, докато приготвях тези бисквити с лимон, узо и зехтин –„гръцко“ трио, гарантиращо наслада. 

Да приготвя бисквити със зехтин се каня още от миналата есен, докато четях „По следите на зехтина“ на Джули Ангъс, за което ти разказах в публикацията си Маслинова одисея и ..., а използването и на узо в рецептата ме води отново до заключението, че „Кой каквото пие, с това и готви!“  – французите - с вино, белгийците - с бира, а гърците - с узо.


Ето и рецептата, леко адаптирана от тук

Необходими продукти:
120 мл зехтин
120 г захар
2 яйца
80 мл узо
1 ч.л. смлян анасон (по желание)
1 ч.л. ванилов екстракт
кората от 1 лимон
450 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 жълтък и 1 с.л. прясно мляко за намазване на бисквитите
бял сусам и/или филирани бадеми за поръсване


Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180 ̊С. Две плоски тави се покриват с хартия за печене.
В купа се разбиват яйцата и захарта докато побелеят, постепенно се добавя зехтинът като разбиването продължава докато сместа стане лека и пухкава (около 3 минути).
Към яйчено-зехтиновата смес се добавят узото, анасоновите семена, ваниловия екстракт и лимоновата кора като се разбъркват хубаво.
В друга голяма купа се пресява брашното заедно с бакпулвера, прави се кладенче и вътре се изсипва течната смес. Омесва се меко тесто, което се разделя на две топки.
Една по една топките тесто се разточват на дебелина около 0,5 см. С кръгла формичка-резец, с диаметър 5-6 см. се изрязват кръгчета. 


Подреждат се в тавите. Намазват се с жълтък и се поръсват със сусам и/или филиране бадеми.


Бисквитите се пекат около 15 минути в предварително загрятата фурна. Изваждат се и се преместват върху решетка докато изстинат напълно.


Сервират се с кафенце, гръцко (турско), еспресо или каквото там ви харесва.




4 коментара:

  1. Много интересна рецепта и хубава презентация! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Много увлекателно си написала текста, бисквитките изглеждат вкусно, а като добавим и гръцката нотка тук, много ми харесват:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Привет,

    Ще ми се да ги приготвя, но се чудя с какво да заменя Узото? Децата също ще хапват, затова обмислям заняната. С прясно мляко или нещо друго?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, при печене алкохолът се изпарява и остава само ароматът, т.е. сладките са подходящи и за деца, но ако държиш да не използваш алкохол, можеш да го замениш с портокалов сок, напр.

      Изтриване