четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Berlingozzo - тоскански карнавален кекс

Зад странното име Berlingozzo всъщност стои един невзрачно изглеждащ кекс в кръгла форма. Ако не ставаше въпрос за рецепта с произход още от времето на Медичите, ако този кекс не беше едно от типичните ястия, приготвяни през карнавалния сезон в Тоскана, предназначен за почерпка точно на т.нар. „Блажен четвъртък“, т.е. днес, или ако една от съставките му не беше тосканското десертно вино Vin Santo, то най-вероятно това кексче изобщо нямаше да привлече вниманието ми. Аз обаче, не пренебрегвам рецепти, устояли на модерните вкусове като тези за панфорте или ричарели, също така темата за карнавалите в Италия и съпътстващата ги храна ми е доста интересна, а когато става въпрос за използване на алкохол в храната, любопитството ми е силно провокирано. В резултат на всичко това, не пропуснах възможността да разбера, че всъщност вкусът на този кекс със смешно име напълно компенсира обикновения му вид. 


Става дума за успешното съчетаване на няколко пресни яйца с малко захар, настъргана кора от лимон, ванилова есенция, весдесъщия зехтин и чашка  Vin Santo с неговия интензивен аромат на лешник и карамел.

Рецептата е адаптирана от предложенията на този сайт и на този сайт, но идеята да потърся информация за този сладкиш дойде след като прочетох рецептата за Berlingozzo в книгата на Паоло Петрони Recipes from Tuscany.

Необходими продукти за кръгла форма, 20 см. 

2 пресни яйца
75 г захар
настъргана кора от 1 лимон
50 мл Vin Santo (може да се замени с Марсала, Мадейра, Порто или равни количества бяло вино Пино Гриджо и бренди)
50 мл зехтин екстра върджин
150 г брашно
25 г пшенично нишесте
6 г бакпулвер
Щипка сол
2 с.л. кафява захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 170 градуса С. Формата за кекс се намазва с масло и се поръсва с брашно. Оставя се настрана.
В купа се смесват брашното, нишестето, бакпулвера и солта.
В друга купа се разбиват яйцата със захарта до побеляване. Добавя се бавно зехтинът като разбиването продължава докато се поеме всичкият зехтин. Добавя се брашнената смес. Добавя се виното, лимоновата кора, ванилената есенция и сместа се разбърква.
Изсипва се във формата за кекс. Отгоре се поръсв с кафявата захар, която леко се овлажнява като се потрива с мокри ръце (за да се изгори по време на печенето). Кексчето се пече 25-30 минути. Изважда се от фурната и се прехвърля върху решетка да изстине. 


Сервира се с чашка Вин Санто като почти всички десерти в Тоскана независимо дали за направата им се използва Вин Санто или не.


1 коментар:

  1. Карнавално време е, но и да не е, не бих отказала парче от този кекс. Изглежда вкусно:). Поздрави, Таничка!

    ОтговорИзтриване