Waterzooi – традиционна белгийска гъста супа с пилешко месо
Понасям жегата, но не и
студа, или поне не продължителния студ, а в края на тази седмица температурите не
се спират на 2-3 градуса под нулата, а падат и се задържат доста по-надолу. Нямам
никакво желание да си показвам дори носа навън. Но пет дни от седмицата няма
как да не излизам, трябва да ходя на работа. А след работния ден, придвижвайки
се някак си към къщи, не мисля за нищо друго, освен как по-бързо да се добера
до топлинката – топлинката на дома, топлинката на удобни домашни дрехи,
топлинката на чаша чай или горещ шоколад. Малко след или едновременно с тези първи приятни
минутки идва и въпросът за вечерята. Една топла, направо гореща гъста супа с
пилешко месо и зеленчуци е правилният отговор. Доверявам се на една традиционна
рецепта от белгийската кухня и не бъркам.
Waterzooi (преведено
като варено или задушено във вода) е гъста супа, тип яхния (също като
италианската риболита или немско-австрийската картофена супа), която се нарича и Gentse Waterzooi, на белгийския град Гент, от
където произхожда. Оригиналното ястие се прави с риба, но понастоящем е
по-популярно с пиле – Kippenwaterzooi,
което се дължало на факта, че в реките около Гент вече не можело да се намери
риба поради замърсяването им.
Сметаната в тази рецепта не
е малко, но дава превъзходен вкус и обогатява с плътност, а точно този вкус и
плътността на супата ни дават топлинката, от която толкова имаме нужда през
последния месец. Черният пипер, карамфилът и индийското орехче не са
задължителни, но аз не се отказвам от тях, защото те придават пикантност, която
също сгрява.
Необходими продукти за 6 порции:
1 пиле около 1,5 кг
зеленчуков бульон
2 стръка мащерка
2 дафинови листа
1 карамфилче
10 зърна черен пипер
1 скилидка чесън, смачкана
40 г безсолно масло
3 моркова, ситно нарязани
2 глави лук, ситно нарязани
2 стръка праз, само бялата
част, нарязани на кръгчета
2 стръка селъри, нарязани на
ситно
6 малки картофа, нарязани на
кубчета
2 жълтъка
200 мл сметана
Сол и черен пипер
Щипка индийско орехче,
настъргано
Лимонов сок (опционално)
Връзка магданоз или
стръкчета див лук за гарниране
Начин на приготвяне:
Пилето се почиства и измива
и се слага в голяма тенджера (ако ти се струва, че цяло пиле ще е много за една
супа, била тя и във вид на белгийска яхния, можеш да запазиш бутчетата и крилцата
за нещо друго и да ползваш за супата само фенера), налива се зеленчуковият
бульон да покрие пилето, но не повече от две-трети от тенджерата. Добавят се
мащерката, дафиновите листа, карамфилчето, черния пипер и смачкания чесън.
Оставя се да заври, след което котлонът се намалява и пилето се оставя да ври
на слаб огън 1-1,5 часа, докато месото започне да пада от костите. Пилето се
изважда от бульона и се оставя да се охлади.
През това време разтопяваме
маслото в друга голяма тенджера. Добавяме нарязаните зеленчуци без картофите. Сотирането
им в маслото не трябва да е дълго, но те все пак трябва да омекнат. Добавят се
картофите. Налива се 1,5 л от бульонът, в който е вряло пилето. Бульонът трябва
е врял, целта е супата да заври възможно най-скоро, което заедно със ситно
нарязаните зеленчуци ще доведе до тяхното по-бързо увиране, без да се отнеме от
вкуса им. Вари се докато омекнат картофите.
През това време пилето се
обезкостява и месото се оставя настрана.
В купа се разбиват
жълтъците, добавя се сметаната и се разбърква.
След като картофите омекнат,
пилешкото месо се добавя към зеленчуците. Тенджерата се маха от котлона и
внимателно се добавя яйчено-сметановата смес, разбърква се.
Тенджерата се връща
на слаб котлон за около 5 минути, за да се сгъсти, но не трябва да се оставя да
завира.
Супата се овкусява със сол,
черен пипер и индийско орехче. Може да се добави лимонов сок, по желание.
Още рецепти от белгийската
кухня или с белгийски продукти:
Коментари
Публикуване на коментар