събота, 28 януари 2017 г.

Waterzooi – традиционна белгийска гъста супа с пилешко месо

Понасям жегата, но не и студа, или поне не продължителния студ, а в края на тази седмица температурите не се спират на 2-3 градуса под нулата, а падат и се задържат доста по-надолу. Нямам никакво желание да си показвам дори носа навън. Но пет дни от седмицата няма как да не излизам, трябва да ходя на работа. А след работния ден, придвижвайки се някак си към къщи, не мисля за нищо друго, освен как по-бързо да се добера до топлинката – топлинката на дома, топлинката на удобни домашни дрехи, топлинката на чаша чай или горещ шоколад. Малко след или едновременно с тези първи приятни минутки идва и въпросът за вечерята. Една топла, направо гореща гъста супа с пилешко месо и зеленчуци е правилният отговор. Доверявам се на една традиционна рецепта от белгийската кухня и не бъркам.



Waterzooi (преведено като варено или задушено във вода) е гъста супа, тип яхния (също като италианската риболита или немско-австрийската картофена супа), която се нарича и Gentse Waterzooi, на белгийския град Гент, от където произхожда. Оригиналното ястие се прави с риба, но понастоящем е по-популярно с пиле – Kippenwaterzooi, което се дължало на факта, че в реките около Гент вече не можело да се намери риба поради замърсяването им.
Сметаната в тази рецепта не е малко, но дава превъзходен вкус и обогатява с плътност, а точно този вкус и плътността на супата ни дават топлинката, от която толкова имаме нужда през последния месец. Черният пипер, карамфилът и индийското орехче не са задължителни, но аз не се отказвам от тях, защото те придават пикантност, която също сгрява.


Ето и рецептата, изпълнена без интерпретации по тази в Dutch And Belgian Food And Cooking

Необходими продукти за 6 порции:
1 пиле около 1,5 кг
зеленчуков бульон
2 стръка мащерка
2 дафинови листа
1 карамфилче
10 зърна черен пипер
1 скилидка чесън, смачкана
40 г безсолно масло
3 моркова, ситно нарязани
2 глави лук, ситно нарязани
2 стръка праз, само бялата част, нарязани на кръгчета
2 стръка селъри, нарязани на ситно
6 малки картофа, нарязани на кубчета
2 жълтъка
200 мл сметана
Сол и черен пипер
Щипка индийско орехче, настъргано
Лимонов сок (опционално)
Връзка магданоз или стръкчета див лук за гарниране


Начин на приготвяне:
Пилето се почиства и измива и се слага в голяма тенджера (ако ти се струва, че цяло пиле ще е много за една супа, била тя и във вид на белгийска яхния, можеш да запазиш бутчетата и крилцата за нещо друго и да ползваш за супата само фенера), налива се зеленчуковият бульон да покрие пилето, но не повече от две-трети от тенджерата. Добавят се мащерката, дафиновите листа, карамфилчето, черния пипер и смачкания чесън. Оставя се да заври, след което котлонът се намалява и пилето се оставя да ври на слаб огън 1-1,5 часа, докато месото започне да пада от костите. Пилето се изважда от бульона и се оставя да се охлади.

През това време разтопяваме маслото в друга голяма тенджера. Добавяме нарязаните зеленчуци без картофите. Сотирането им в маслото не трябва да е дълго, но те все пак трябва да омекнат. Добавят се картофите. Налива се 1,5 л от бульонът, в който е вряло пилето. Бульонът трябва е врял, целта е супата да заври възможно най-скоро, което заедно със ситно нарязаните зеленчуци ще доведе до тяхното по-бързо увиране, без да се отнеме от вкуса им. Вари се докато омекнат картофите.
През това време пилето се обезкостява и месото се оставя настрана.


В купа се разбиват жълтъците, добавя се сметаната и се разбърква.
След като картофите омекнат, пилешкото месо се добавя към зеленчуците. Тенджерата се маха от котлона и внимателно се добавя яйчено-сметановата смес, разбърква се. 

Тенджерата се връща на слаб котлон за около 5 минути, за да се сгъсти, но не трябва да се оставя да завира.
Супата се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче. Може да се добави лимонов сок, по желание.


Още рецепти от белгийската кухня или с белгийски продукти:


Няма коментари:

Публикуване на коментар