понеделник, 9 януари 2017 г.

Хляб-кравай със запечен камембер - специална рецепта без специален повод или дестинация

Когато в почивния ден навън максималната температура е минус 10, не излизаш, стоиш си на топличко и имаш предостатъчно време, дори без повод, да си приготвиш нещо по-специално или нещо, което изисква малко повече време от времето за една обикновена вечеря. Това и направих вчера, а именно: хляб във формата на венец или кравай със запечен камембер в средата.
Сиренето Камембер (името му идва от едноименното село в Нормандия) има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Запечено, сиренето се топи, наподобява фондю и е изключително вкусно.



Необходими продукти за 4 порции или хляб-кравай с диаметър 30 см:

500 г брашно + допълнително за доизмесване
2 ч.л. захар
½ - 1 ч.л. сол
½  кубче (20 г) мая
200 мл бира, стайна температура
100 мл зехтин
1 ч.л. семена от фенел, смлени (по желание)
1 жълтък
1 малка глава червен лук
4-5 стръка магданоз
1 с.л. олио, гроздово или слънчогледово
75 г кестени, сварени и обелени (по желание)
50 мл зеленчуков бульон
1 кутийка (250 г) сирене камембер


Начин на приготвяне:

Приготвя се 30 см. форма за торта или тава, намазва се с масло и се поръсва с брашно. По средата се слага ринг за торта, стегнат на 16 см диаметър.


Маята се разтваря в бирата. Брашното се пресява в купа и се смесва с 1 ч.л. от захарта и със солта. Прави се кладенче и в него се изсипват бирата с маята и зехтинът. Омесва се тесто, което се оформя на топка, покрива се с фолио и се оставя да втасва  60 минути или докато си удвои обема.
Тестото се прехвърля върху набрашнен плот и се меси като се добавят смлените семена от фенел. Тестото се разделя на 16 парчета, които се оформят на топки. Тестените топки се подреждат във формата за торта, около ринга. Хлябът се покрива с кърпа за около 30 минути или докато топчетата видимо увеличат обема си.


Фурната се загрява на 180 градуса С.
Жълтъкът се разбива заедно с 1 с.л. вода и хлябът се намазва отгоре. Пече се в предварително нагрятата фурна около 45-50 минути.
През това време, лукът се нарязва на полумесеци. Магданозът се измива и се нарязва на не много ситно. В тиган се загрява олиото, добавя се лукът и се задушава до омекване. Кестените се нарязват на едро и се добавят към лука. Поръсва се останалата 1 ч.л. от захарта върху лука и кестените и леко се карамелизира. Деглазира се със зеленчуковия бульон. Сместа се разбърква, докато бульонът се изпари. 

Хлябът се изважда от фурната, фурната не се изключва, а се загрява на 200 градуса С. Хлябът се освобождава от ринга и се прехвърля върху решетка за няколко минути,


а след това върху голяма кръгла дъска или чиния за пица. Върху топлия хляб се разпределят лука и кестените, поръсва се магданозът и хлябът се оставя да се охлади.

През това време питката камембер се поставя върху хартия за печене и се пъха в загрятата фурна за 10 минути. Ако си закупил камембер в дървена кутийка, може да махнеш хартиите да върнеш сиренето в кутията и да го запечеш заедно с нея.
Не препичай камембера, защото има вероятност твърдата му коричка да се спука. (Не че е фатално, гледай само да не потече извън хартията или кутийката.)
Изважда се и се поставя в средата на хляба и така се сервира. Чупят се залчета от хляба и се потапят в разтопения камембер. Много е вкусно. 




С тъмна бира e чудесно, но и с червено вино, напр. тези дни по празниците опитах едно мерло и малини на Трастена, мисля, че ще е много добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар