сряда, 28 декември 2016 г.

Трицветна панакота

Честита Коледа! Желая на всички много здраве и много поводи за усмивки! Не се съмнявам, че сте си прекарали "вкусничко", в духа на коледните традиции, когато основните занимания все се въртят предимно около храната - първо постните ястия за Бъдни вечер, после тези за коледните обяд и вечеря.

Но колкото и да са неустоими всички традиционни коледни ястия, сигурно на всеки, също като на мен, вече му се иска нещо различно от джинджифилови, бадемови или каквито и да било дребни сладки, щолени, баклави, баници и всякакви тестени изпълнения, които имаше в изобилие на коледната трапеза.   За това се спрях на панакота.

Panna cotta на италиански означава "варена сметана" и това добре описва същността на един от най-разпространените италиански десерти – предлага се в менюто на почти всеки ресторант в Италия и не само. Панакота е изключително лесен за приготвяне, стига да не се притесняваш от използването на желатин, в същото време е доста благодатен за интерпретации – може да го направиш в различни цветове, да го гарнираш с плодове и/или ядки, да използваш различни по размер и форма чаши или купички, изобщо да му придадеш вид, подходящ за твоя повод и настроение.

Ако и ти си в настроение за това млечно-сметаново кремче, може да си спретнеш няколко чашки.





Рецептата е едно от предложенията за десерт в книгата 125 million traditional Italian gourmet menus.

Необходими продукти за 4 чаши:

250 гр прясно мляко
250 гр сметана
100 гр захар
6 листчета желатин
5 мл ментова есенция
капка зелена боя
25 гр тъмен шоколад

Начин на приготвяне:


Желатинът се накисва във вода за 4-5 мин. В тенджера се смесват сметаната, млякото и захарта. Слагат се на огъня и се разбъркват, докато сместа заври и захарта се разтопи. Отстранява се от огъня. Желатинът се отзежда и се добавя към млечно-сметановата смес. Разбърква се, докато желатинът се разтопи. Сместта се разделя на три, в три съдчета, подходящи да се слагат и на котлон, тъй като може да е необходимо течността да се загрява допълнително . Едната част се оставя бяла, в другата се капва капка зелена боя. В третия съд се добавя шоколадът и се разбърква, докато се стопи – ако е необходимо за кратко се загрява.
В четири чаши се сипва по около 40-50 мл от някой от цветовете течност. Може да направиш и четирите чаши еднакви, може да е различна поредността на цветовете. Чашите се охлаждат в хладилника, докато течността се втвърди. Върху първия пласт (бял, зелен или кафяв) се разпределя половината от останалите цветове смес. 



Отново се охлажда, докато и втория слой се втвърди. След което се разсипва останалата течност. Оставя се в хладилника за крайното втвърдяване. След което е готово за сервиране.





А ето и други предложения за приготвяне и сервиране.



1 коментар: