сряда, 14 декември 2016 г.

Ябълков пунш с портокали

В понеделник вечер с дъщеря ми правихме джинджифилови курабийки по рецептата, която споделих миналата година. А снощи, докато детето украсяваше курабийките, аз забърках една сгряваща напитка, че температурите вече доста паднаха и просто си има нужда от нещо топличко. Избрах си една рецепта за ябълков пунш с портокали. Но да не се заблудиш, че само с ябълки и портокали ще (се) минеш. Спокойно, има и алкохол, както се полага за един традиционен (не безалкохолен) пунш





Иначе, името "пунш" идва от санскритската дума „pañca“, което буквално означава "пет", защото пуншът първоначално се състоял от 5 съставки – алкохол, захар, лимон, чай (или вода) и подправки. Пуншът е пренесен до Англия от Индия от моряци и служители на British East India Company в началото на седемнадесети век, а от там се е разпространил и в другите европейски страни. Тъй като всяка от съставките на пунша може да варира, комбинациите от съставки са многобройни, а от там и вариантите на самата напитка.

За нашия пунш рецептата е от списанието Landidee Spezial - Advent Küche & Backen 2016 и са ни нужни следните продукти:

2 см свеж джинджифил
2 портокала
150 мл бяло сухо вино
400 мл ябълков сок
100 мл тъмен ром,
2 звезди звездовиден анасон
4 карамфила
50 г кафява захар
4 пръчки канела за разбъркване и декорация


Начин на приготвяне:

Джинджифилът се обелва и се нарязва на много тънки шайбички. Портокалите  (след като се измият със сода бикарбонат и топла вода) се разрязват на половини и се отрязват четири кръгли парчета от средата (по едно от всяка половина) за декорация. От останалите парчета се изстисква сокът.
Всички съставки без рома, канелата и четирите парчета портокал се смесват в тенджера. Загряват се на слаб огън и се оставят  така 30 минути, за да се обединят всички аромати. Течността не трябва да завира.
Течността се прецежда. Добавя се ромът. Пуншът може да се сервира в специална купа за пунш (каквато аз нямам, а и нямам намерение да си закупувам, засега) и се разсипва в порцеланови или стъклени чаша. Ако избереш чаши от по-тънко стъкло и не си сигурен дали чашата ще издържи на топлината, задължително сложи  в нея метална лъжичка, преди да налееш от пунша. Тя ще поеме част от топлината и ще предотврати спукването ѝ. Във всяка чаша се пуска по едно резенче портокал. Добавя се и пръчката канела.





Пуншът е изключително приятна напитка, когато навън температурите са минусови.


Идеален за празниците по Коледа и Нова година с джинджифилови сладки.




Весели празници!

2 коментара:

  1. Колко уютно, красиво и ароматно е при вас! Няма как човек да не се стопли от всичката тази приказност! Поздрави!
    * Не виждам къде бих могла да се запиша да следвам блогът ти? Прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-напред, много благодаря за прекрасните думи! След това, относно следването - на-а-ай отдолу съм сложила притурка Follow by Email, освен ако трябва да сложа нещо друго :)

      Изтриване