Мраморен кекс - немска класика с български елементи

Мраморният кекс или на немски Marmorkuchen е класически десерт от кухнята на Германия, който е станал популярен по цял свят - чак се учудвам, че е известен произходът му.  Аз лично смятах, че за да си направиш кекс с мраморни шарки не е нужно да спазваш някаква специална рецепта - всяко тесто за кекс можеш да разделиш на две и едната половина да оцветиш с какао и ето ти мраморен кекс. Но, оказа се, не е точно така - тук съставките, пропорциите, начинът на изпълнение, вкусът и консистенцията имат значение, за да се нарече един шарен кекс мраморен. Не че няма различни варианти, както при почти всяка популярна рецепта. Само в готварските книги вкъщи открих три рецепти за мраморен кекс. Прочетох ги и трите, за да се убедя, че не се различават много една от друга, ползвах и малко интернет и накрая стигнах до това, което ти представям тук, за да можеш да си правиш и ти мраморен кекс за закуска или десерт. А ако го допълниш с шоколадова глазура и подходяща украса, обикновеното изпълнение се превръща в нещо оригинално, подходящо за специален повод.





 



Ето и рецептата, повлияна най-вече от тази в joyofbaking.com. Аз направих две дози наведнъж, за да има един кекс за вкъщи и един за приятели-колеги, така че не се заблуждавай от снимките, че всичко изглежда повече и по-голямо.

Необходими продукти за кекс в кръгла форма с размери 25 см.
300 г брашно
2,5 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода бикарбонат
½ ч. л. сол
100 г масло
70 мл олио от гроздови семки или слънчогледово
250 г захар фин кристал
1,5 ч.л. ванилов екстракт
4 яйца
80 г кисело мляко
120 мл прясно мляко
1 ч. л. лимонов сок
2 с. л. тъмно какао
1 ч. л. масло за формата
2 с. л. галета за поръсване
за глазурата:
100 г тъмен шоколад
100 г сметана
2 с. л. шамфъстък натрошен
1 с.л. изсушени розови цветчета

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 170° С. Форма за кекс се намазва с масло и се поръсва с галета. Оставя се настрана.
Брашното се пресява с бакпулвера и содата и се разбърква със солта.
Маслото се смесва с олиото и се разбиват със захарта на пухкав крем. Добавят се яйцата едно по едно, докато се поемат. 


Добавя се ваниловият екстракт.

В отделна купа се разбъркват пряснотомляко с киселото мляко и лимоновия сок.
Към маслената смес се прибавя ⅓ от брашното, разбърква се с шпатула, после ⅓ от млечната смес, отново брашно и мляко, докато свършат. Разбъркват се само докато се поемат, за да остане пухкава сместта.



Сместта се разделя на две и към едната половина се добавя пресятото какао.


В намазана с масло и поръсена с галета форма за кекс се сипват равни части от бялата и кафявата смес, като се редуват.


Пече се около 40 мин., докато се надигне и се зачерви добре. 

Охлажда се върху решетка. А ако си като нас нетърпелив, още върху решетката топъл-топъл го нарязваш, за да опиташ.



Но имаме и втори, който все пак оцелява цял, за да бъде глазиран.


За глазурата шоколадът се нарязва на малки парченца, сметаната се загрява почти до кипване и шоколадът се залива с горещената сметана. Разбърква се, докато се стопи. 


Охлажда се и се слага в хладилника за десетина минути, за да се сгъсти леко.

Кексът се залива с глазурата и се поръсва с натрошените ядки и розовите цветчета.



И се опакова за пренасяне.

Коментари

Най-популярното през последната седмица