сряда, 12 октомври 2016 г.

Картофена супа за душата

Миналата седмица бях четири дни в командировка, т.е. от моите дъщеря и съпруг се очакваше да се справят сами с вечерята цели три вечери. Бяха се справили много добре, но не с типична домашно-сготвена храна. Така че и на тримата в неделя вече ни се искаше нещо топло, вкусно и питателно, нещо, което да ни върне в уютната домашна атмосфера, на която сме си свикнали. И понеже се бях върнала от Виена,  съвсем естествено се насочих към традиционната за австрийската и немската кухни картофена супа, която във Виена не се нарича Kartoffelsuppe, а Erdäpfelsuppe







Тази супа спокойно може да се нарича и зеленчукова яхния, подобно на италианската Риболита, когато е в по-гъст вариант, тъй като картофите съвсем не са единственият зеленчук тук. Но тъй като има много варианти на супата, според мен я наричат картофена само защото картофите са единствената неизменна съставка.  Всичко друго, освен солта и пипера, варира, вкл. и това дали да добавиш от прочутите немски/австрийски наденички или не. А ако все пак след тази супа имаш нужда и  от основно, то можеш да продължиш с един шницел по виенски
Ето и моето предложение, адаптирано от книгата Deutsche Küche neu entdeckt!

Необходими продукти за 4 порции:

2 глави лук, нарязан на ситно
1 стрък праз, нарязан на кръгчета
200 гр. целина, нарязана на кубчета
3 моркова, нарязани на кубчета
700 гр. картофи, нарязани на не много малки кубчета
2 с.л. масло
1,5 л зеленчуков бульон
2 дафинови листа
сол, черен пипер
щипка индийско орехче
200 гр. червена леща
2 стръка свежа майорана, 1 ч.л. суха
100 мл сметана
4 с.л. оцет (по желание)
4 кренвирша - Wiener Würstchen в  Германия, Frankfurter в Австрия

Начин на приготвяне:
В тенджера се разтопява маслото и се добавя лукът да се задуши докато се избистри, след което се добавят целината и морковите за 1-2- минути, а след това и картофите за още 1-2 минути. 
  

Налива се бульонът и се добавят празът, дафиновите листа, индийското орехче, сол и пипер и супата се оставя да ври на среден огън за около 30 минути като след 15 минути се добавя лещата, изплакната със студена вода.
След като зеленчуците се сварят, дафиновите листа се отстраняват. В купа или друга тенджера се изсипва половината от супата. Останалата супа се пасира и към нея се връща отделената половинка с непасираните зеленчуци. Добавя се майораната и сметаната и се разбърква. Може да се добави и оцет за свежест.
Междувременно в тенджера се възвира 1,5 л вода и кренвиршите се запарват, след което се добавят към супата – може цели, може на парчета.
Супата се сервира гореща, най-добре с домашен пълнозърнест хляб. 

В дъждовна есенна неделна вечер гореща супичка със семейството не само ти сгрява душичката, но и някак си ти помага да погледнеш по-ведро към неизбежната работна седмица. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар