петък, 9 септември 2016 г.

Салата Panzanella - обикновена и неподражаема!

Лятото е почти към края си, а аз осъзнах, че не съм споделила рецептата на нито една салата в сезона на пресните зеленчуци като изключим салата „Нисоаз“, но тя не е типично лятна салата. И въпреки че вече съм на гръцка вълна (ще споделя и гръцките си впечатления по-натам в блога), и днес ти предлагам нещо италианско.

Panzanella или panmolle е класическа тосканска салата, която е много популярна през лятото не само в Тоскана, но и в други части на Централна Италия.

Тази салата изглежда някак твърде обикновена и четейки рецептата ще ти се стори много малко вероятно да е нещо много добро или особено, каквато всъщност е. Става дума за комбинация от стар хляб, сочни зрели домати и лук, подправени с босилек, обилно полети със зехтин и няколко капки бял винен оцет. Но Panzanella е повече от просто още една доматена салата с малко крутони - разбъркай добре всички съставки, остави ги да си смесят вкусовете за най-малко половин час и тази хлебно-доматена салата се превръща от „не е лоша" във фаворит на трапезата.

Въпреки че традиционалистите едва ли ще одобрят, в тази салата към основните съставки може да добавиш и други, според вкуса и налиностите, зеленчуци и подправки като зелена салата, маслини, моцарела, каперси, аншоа, краставици, риба тон, магданоз, варени яйца, мента, чушки, лимонов сок или чесън. Тук ще се придържаме към традицията:




Ето е рецептата, адаптирана от тази в блога JulsKitchen.

Необходими продукти:

300 г стар хляб (най-добре от безсолния тоскански хляб или който и да е хляб на няколко дена)
2 големи зрели домата
½ глава червен лук
Няколко стръка пресен босилек
Сол
Зехтин
Бял винен оцет



Начин на приготвяне:

Хлябът се начупва на големи парчета, слага се в голяма купа и се накисва в малко вода, така че да не се покриват напълно парчетата хляб.


Лукът се нарязва на тънко и също се накисва в студена вода, за да се омекоти леко силният му вкус. Доматите се нарязват на ситно.



След 10 минути, след като хлябът е омекнал, се изтисква с ръка, раздробява се и се слага в голяма купа. Добавят се изцеденият лук, доматите и пресният босилек, накъсан грубо с ръка.
Подправя се със сол и щедро със зехтина, 


след това се сипва съвсем малко бял винен оцет. Ако предпочиташ по-деликатен оцет, може да се ползва ябълков.
Салатата се оставя за половин час в хладилника, след което е готова за ядене - обикновена и неподражаема!



А ето и варианта на панцанела, който ми сервираха в Ristorante Pizzeria La Compagnia, в малкото тосканско селце Торениери - далеч от традиционното изпълнение, но в самата Тоскана могат да си го позволят! 


Ние се придържаме към класиката!


  Добър апетит! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар