Салата Panzanella - обикновена и неподражаема!
Лятото е почти към края си,
а аз осъзнах, че не съм споделила рецептата на нито една салата в сезона на
пресните зеленчуци като изключим салата „Нисоаз“, но тя не е типично лятна
салата. И въпреки че вече съм на
гръцка вълна (ще споделя и гръцките си впечатления по-натам в блога), и днес ти
предлагам нещо италианско.
Panzanella или panmolle е
класическа тосканска салата, която е много популярна през лятото не само в
Тоскана, но и в други части на Централна Италия.
Тази салата изглежда някак твърде обикновена и четейки рецептата ще ти се стори
много малко вероятно да е нещо много добро или особено, каквато всъщност е.
Става дума за комбинация от стар хляб, сочни зрели домати и лук, подправени с босилек,
обилно полети със зехтин и няколко капки бял винен оцет. Но Panzanella е повече от просто още една
доматена салата с малко крутони - разбъркай добре всички съставки, остави ги да
си смесят вкусовете за най-малко половин час и тази хлебно-доматена салата се
превръща от „не е лоша" във фаворит на трапезата.
Въпреки че традиционалистите едва ли ще одобрят, в тази салата към основните съставки може да добавиш и други, според вкуса и налиностите, зеленчуци и подправки като зелена салата, маслини, моцарела, каперси, аншоа, краставици, риба тон, магданоз, варени яйца, мента, чушки, лимонов сок или чесън. Тук ще се придържаме към традицията:
Необходими продукти:
300 г стар хляб (най-добре
от безсолния тоскански хляб или който и да е хляб на няколко дена)
2 големи зрели домата
½ глава червен лук
Няколко стръка пресен
босилек
Сол
Зехтин
Бял винен оцет
Начин на приготвяне:
Хлябът се начупва на големи парчета,
слага се в голяма купа и се накисва в малко вода, така че да не се покриват
напълно парчетата хляб.
Лукът се нарязва на тънко и
също се накисва в студена вода, за да се омекоти леко силният му вкус. Доматите
се нарязват на ситно.
След 10 минути, след като
хлябът е омекнал, се изтисква с ръка, раздробява се и се слага в голяма купа.
Добавят се изцеденият лук, доматите и пресният босилек, накъсан грубо с ръка.
Подправя се със сол и щедро
със зехтина,
след това се сипва съвсем малко бял винен оцет. Ако предпочиташ
по-деликатен оцет, може да се ползва ябълков.
Салатата се оставя за
половин час в хладилника, след което е готова за ядене - обикновена и
неподражаема!
А ето и варианта на
панцанела, който ми сервираха в Ristorante Pizzeria La Compagnia, в малкото
тосканско селце Торениери - далеч от традиционното изпълнение, но в самата
Тоскана могат да си го позволят!
Ние се придържаме към класиката!
Коментари
Публикуване на коментар