неделя, 12 юни 2016 г.

Салата "Нисоаз" Salade Nicoise

Започна Европейското по футбол, във Франция. И всяка българска жена знае, че мачове се гледат на маса, с подходящи мезета (и напитки, разбира се, но за тях не отговарям!). Френската класика, салата "Нисоаз", ми се видя подходяща за втората вечер от едномесечния футболен маратон. Прие се много добре, има време и да повторя, а сега я споделям. Не е такава врътка, каквато изглежда. Вместо две-три салати, правиш само една, ама голяма и френска :)


За тази класическа салата, също като при много други, има много варианти, можеш да включваш или изключваш някои от съставките, въпрос на предпочитания, наличност и време. Важното е резултатът да е красив и вкусен.


Рецептата е от French Food and Cooking и известна помощ за детайлите от Кулинарната мъдрост на Джулия.

Необходими продукти:


200 г зелен боб
400 г пресни картофа, обелени, нарязани на кубчета  
бял винен оцет и зехтин за напръскване
1 малка маруля (салата Копф)
1 глава лук шалот или 2-3 стръка зелен лук, нарязан на ситно 
2 зрели домата 
1 малка краставица 
1 зелена или червена чушка
4 яйца от свободно отглеждани кокошки, твърдо сварени и разрязани на четвъртинки
1 консерва риба тон, отцедена
1/2 бурканче филета аншоа/20 гр., отцедени
12-15 маслини от сорта, отглеждан край Ница - Nicoise (заменям с каламата)
листа босилек за гарниране

За дресинга-винегрет с аншоа:
1 ч.л. дижонска горчица
1/2 бурканче филета аншоа/20 гр., отцедени, нарямани на много ситно или намачкани с вилица
1 скилидка чесън, смачкана
2 с.л. бял винен оцет или лимонов сок
1 чаена лъжица винен оцет
50 мл зехтин
50 мл слънчогледово олио
прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:
Първо приготвяш дресингът. Може да разбиеш съставките в буркан със завинтваща капачка, който разтърсваш като шейкър, или да ги смесиш постеменно в следния ред: разбъркваш аншоата заедно с горчицата и чесъна, добавяш оцета или лимоновия сок и когато се получи еднородна смес, 

сипваш олиото капка по капка и разбиваш, докато се получи гладка емулсия. Добавя се и прясно смления черен пипер и отново разбиваш. 
Аншоата е солена и затова не добавяш сол, засега.

В тенджерка с вряща вода се слага зеленият боб и се вари около 3 минути. С решетъчна лъжица се изважда в гевгир и се изплаква със студена вода, за да се спре варенето и да се запази свежият зелен цвят.


В същата (врящата) вода се слагат нарязаните картофи и се варят до омекване. Отцеждат се от водата и се напръскват с малко оцет и зехтин и една супена лъжица от винегрета. 

Нарязваш зеленчуците (доматите, краставицата, чушката и лука) и ги смесваш в купа.

Листата на марулята се подреждат върху голяма чиния или в плитка купа. 


Отгоре подреждаш нарязаните зеленчуци, след това в средата слаташ зеления фасул, върху него картофите. 


Подреждаш яйцата, маслините, филенцата аншоа и рибата тон, гарнираш с листата босилек. 


Точно преди сервиране заливаш с винегрета.
С препечени филийки тази салата става и за основно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар