събота, 2 април 2016 г.

Ньоки по римски, от грис, не от картофи

Едно от най-забавните неща, свързано с италианската кухня е фактът, че някои от нейните най-определящи съставки, всъщност не са европейски. Преди европейците да достигнат до Америка в края на 15 век и да се завърнат с откритите там култури  и семена за тях, Европа не познава доматите, царевицата, чушките, или картофите. Но на тези "дарове на Америка", както много удачно ги нарича Елена Костюкович в издадената наскоро и в България книга "Храната - италианското щастие", са им необходими още почти два века, за да се убеди тогавашното население в полезните и вкусови им качества  и да започнат да се използват ежедневно. В земите на днешна Италия преди 17 век, няма да открием нито  домати, които да се използват за сос за пица, напр., нито лют червен пипер за добавяне на пикантност, нито чушки за консервиране в зехтин, нито  царевица за полента, нито картофи за ньоки - всички тези основни съставки, без които ни е трудно да си представим италианската кухня.

Въпреки това,  бихме открили  полента и ньоки, но те просто няма да са от царевица и картофи. Преди царевицата, полентата е от други зърнени храни като ечемик.  Ньоките, също са направени от други съставки. Един от най-известните примери за ньоки преди картофите са тези, известни като ньоки по римски или Gnocchi alla Romana, които са направени от пшеничен грис.

Освен, че са изключително вкусни,  тези ньоки са и много лесни за направа. Такива, лесни и бързи ястия, са и други представители на римската кухня - като Spaghetti alla carbonara,  Pasta cacio e pepe, или Bucatini all’amatriciana. И това си има своето обяснение, в Рим във всеки един момент, от векове насам, броя на пристигащите превишава местното население. Всички тези поклонници, търговци и туристи трябва да бъдат настанени и бързо нахранени.

Ньоките по римски са идеални за тази цел.

Необходими продукти:
1 л прясно мляко
1/2 ч.л. сол
35 гр масло
250 гр пшеничен грис
3 жълтъка
3 с.л. настърган пармезан
За печенето:
60 гр. разтопено масло
60 гр. настърган пармезан
щипка настъргано индийско орехче

Начин на приготвяне:
Млякото заедно със солта и 1/3 от маслото се загрява и като заври се добавя постепенно грисът като се бърка непрекъснато с телена бъркалка, за да не се образуват бучки. След като започнат да се образуват балони, котлонът се намалява и се вари десетина минути като се бърка непрекъснато. 

Тенджерата с гриса се остранява от котлона, добавя се останалото масло 


и жълтъците и се разбъркват добре. Добавя се и пармезана и още сол, ако е необходимо. Работен плот или дъска се намокря със студена вода и сместа се изсипва и разстила върху плота на дебелина 1 см. Оставя се да се охлади около час. 


Фурната се загравя на 220 градуса С. Тавичка с диаметър 26-28 см. се намазва с масло. С кръгла формичка за сладки от сместа от грис се изрязват кръгове с диаметър 6 см.


В тавичката най-отдолу се подрежда един ред от изрезките (остатъците извън кръгчетата), полива се с част от маслото и се посипва част от рармезана. След това се реди ред от кръгчетата като се застъпват леко, напр.  по този начин:


Поръсва се с индийското орехче, останалия пармезан и се залива с останалото масло.
Ньоките се пекат около 20 минути или докато станат златисти отгоре. След като се извадят от фурната се оставят за 5 минути преди да се сервират. 


 Могат да се сервират като основоно със салата или като гарнитура към месо.


1 коментар:

  1. Само да допълня, че тази рецепта съм я взела от книгата The Complete Book of Italian Cooking, но тези дни си припомних, че съм я виждала и в книгите на Франсис Мейс - Под небето на Тоскана и The Tuscan Sun Cookbook, макар че произходът на рецептата е от Рим, Лацио. Та за тези ньоки Франсис Мейс казва: "Обичайната кръгла форма на gnocchi-те се променя в това великолепно, изкушаващо ястие. За разлика от картофените или леките gnocchi от спанак или ricotta, тези от грис са с размера на бисквита." - това е на стр. 134 от Под небето на Тоскана :), там е и рецептата.

    ОтговорИзтриване