понеделник, 7 декември 2015 г.

Заек в касерола с малки лукчета (стифадо) Κουνέλι-Στιφάδο

Заек стифадо - класическа гръцка рецепта.



Поводът да сготвя заека и сармичките от предната публикация е коледното кулинарно състезание, което си организирахме в офиса. Проведе се вчера, участвахме 12 колеги със 17 ястия и 23-ма дегустиращи :), в три категории - предястие, основно и десерт. Всички се бяха отнесли много сериозно към мероприятието, повечето от участниците се състезаваха в две категории, бяхме наистина "На "вкусно" турне из Европа", каквато беше и темата на състезанието. Със съгласието на колегите публикувам само няколко снимки на ястията, всичко изглежда много подредено, още не е започнала същинската част - голямото дегустиране, да не кажа преяждане:



Това е тортата Sacher, с която участва Катя и с която зае престижното второ място, за съвсем малко изпреварена от печената тиква, пълнена със сушени плодове и ядки на Ж.
Аз, обаче, съм била два пъти в кафе Sacher, в хотел Sacher, Виена и съм си поръчвала от оригиналната торта и съвсем искрено заявявам, че тортата на Катя не отстъпва на оригинала! Ако няма против, може да сподели рецептата!



 

Аз участвах в категория Предястие със сармичките и в категория Основно със заека стифадо и двете по рецепти от съседна Гърция. И докато със сармичките не пожънах особен успех, то заекът, с цели 15 гласа, ми донесе Първо място за Основно!


Благодаря на всички колеги, които оцениха трансформацията на мекия вкус на заека в много апетитно ястие, наситено с аромати!

Ето и самата рецепта!

Необходими продукти:

175 мл. вино
60 мл. червен винен оцет
2 дафинови листа
1 заек, на парчета
45 гр./3 с.л. брашно
90-105 мл./6-7 с.л. зехтин, екстра върджин
2 моркова, нарязани на пръчици
2 стебла целина
3 скилидки чесън, разполовени по дължина
1 пръчка канела
1-2 стръка свеж розмарин, плюс един за украса
1 с.л. доматено пюре разтворено в 300 мл. вода
675 гр. малки лукчета
1 с.л. захар демерара
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Смеси виното и оцета в плитък съд, който е достатъчен да побере парчетата заек на един ред. Добави дафиновите листа и заека в сместта и го остави да се маринова за 4 до 6 часа, като обръщаш парчетата от време на време.


2. Извади парчетата заек от маринатата и ги подсуши с кухненска хартия. Запази маринатата. Оваляй парчетата леко в брашното.

3. Загрей половината от зехтина в голям, тежък тиган и добави парчетата месо. Запържи ги като ги обръщаш от време на време, така че да се зачервят леко от всички страни. Парчетата се пържат на един ред, така че ги раздели на порции, ако не се събират наведнъж в тигана. След като се запържат ги извади в касеролата (съда за печене).


4. Включи фурната да загрява, до 160 градуса С.
Добави морковите и целината в останалата от пърженето на месото мазнина в тигана. Сотирай зеленчуците на слаб огън за около 3 минути. Добави чесъна.


 В момента, в който чесънът си пусне аромата, добави съдържанието на тигана в касеролата със заека.

5. Постави касеролата върху котлон на средна температура. Добави отделената марината и остави виното да заври и да се изпари. Добави подправките, свежите стръкове розмарин и разтвореното във вода доматено пюре. Разбъркай добре, покрий касеролата с капак и я пъхни във фурната. Остави заекът да се пече 1 час.

6. Загрей останалия зехтин в тиган и сотирай малките лукчета, докато станат леко златисти. Поръси със захарта, разклати тигана и карамелизирай за 5-6 минути.




7. След като заекът се е пекъл 1 час, извади касеролата и добави лукчетата, добави и достатъчно топла вода, почти да покрие съдържанието. захлупи касеролата и върни във фурната за още един час.


Сервирай със стрък розмарин.


И да не забравиш чаша вино!

3 коментара:

  1. Бих искала да споделя, че тази рецепта предполага да получите невероятно вкусен резултат. Вече извън конкурса и необременена от тайната на гласуването откровено мога да споделя, че заекът на Таня спечели убедително моя глас в надпреварата.
    В изпълнение на молбата на Таня, публикувам и няколко реда по повод Sachertorte. Макар да не съм особен любител на шоколадовите сладкарски изделия (с изключение на самия шоколад) и все още да съм убедена, че няма по-добра рецепта за торта от тази на баба ми, трябва призная, че Sachertorte, предложена в блога на Йоана Петрова, ме спечели с лесното изпълнение и възможностите за импровизации, които предлага. Бихте могли да експериментирате свободно и с много въображение във всички елементи от рецептата. А ето я и самата рецепта: http://www.kulinarno-joana.com/2010/10/sachertorte/. Следваща дестинация - Виена. На вкусен път!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Ооо, ще я изпробвам, тъкмо наближават празници и ще се правят и без друго много сладки неща! Удоволствието задължава!

    ОтговорИзтриване