събота, 7 ноември 2015 г.

Шомлой галушка и Будапеща

Днес предлагам възможна недалечна дестинация за празници - Будапеща, заедно с една унгарска класика - Шомлой галушка. А дори и да не стегнеш веднага куфарите, то може да попътуваш с моите снимки и рецепта.



Будапеща е жив и красив град, който трудно ще ви омръзне - замъци, кули, мостове, парламент с 20 км стълбища, легенди от стари времена и остатъци от едно недалечно минало. Списъкът със забележителности в Будапеща е доста дълъг: Замъкът Буда, Унгарският парламент, Базилика Св. Стефан, Главната синагога, Остров Маргарет, Цитаделата, Площадът на героите, Рибарските кули, Катедралата Матиас, Зоологическата градина:










и, разбира се, Унгарската кухня - да, на диета или не, не може да подминете традиционните гулаш, паприкаш, рибарска супа, ястия с дивеч - те са важни забележителности в Будапеща. А за десерт: щрудели, торта Добуш или смачкани на пюре варени кестени, гарнирани със сметана. Ммм… Будапеща е и много интересен град. Той е достатъчно голям, за да има винаги нещо интригуващо, което да предложи. И достатъчно малък, за да не се чувствате изгубен. Сред кулинарните изкушения и забележителностите ще намерите достатъчно причини да отидете за първи път или да се върнете отново там. А дотогава запазете спомена за един вкусен десерт – любим на унгарците: Somlói galuska - облян в ром, покрит с яйчен крем, гарниран с кайсиево сладко, орехи и стафиди, поръсен с какао и плуващ в шоколад (и бита сметана). 

Необходими продукти:

за обикновения блат:
3 големи яйца
6 с. л. захар
8 с. л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол

за ореховия блат:
3 големи яйца
6 с. л. захар
4 с. л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
6 с. л. фино смлени орехи
щипка сол

за шоколадовия блат:
3 големи яйца
6 с. л. захар
7 с. л. брашно
1 ч. л. бакпулвер
2 с. л. какао
щипка сол

за сиропа:
200 мл вода
1 ч. ч. захар
1 парче кора от портокал
1 парче кора от лимон
100 мл ром

за крема:
1 л прясно мляко
6 с. л. царевично нишесте
6 жълтъка
1 ч. ч. захар
1 ч. л. есенция ванилия
100 гр. краве масло

за пълнежа:
½ ч. ч. стафиди
½ ч. ч. смлени орехи
½ ч. ч. кайсиево сладко или кайсии от компот

за шоколадовия сос:
200 мл вода
⅔ ч. ч. захар
180 г тъмен шоколад, начупен на малки парченца
3 с. л. ром

за гарниране:
какао
бита сметана

Приготвяне на отделните части:

Обикновеният блат се приготвя, като яйцата и захарта се разбиват с миксер, докато обемът на сместа се увеличи 3 пъти.


Прибавят се брашното, бакпулвера и солта, които се пресяват предварително заедно. Блатът се пече в тава с диаметър 30 см, върху хартия за печене във фурна, загрята до 180°С, около 12 мин.


След като се изпече, се оставя за 3 мин. в тавата и се обръща в подходяща чиния. Хартията се отстранява.

Ореховият блат се приготвя по гореописания начин, като след като се прибавят брашното, бакпулвера и солта, се прибавят и орехите.


Шоколадовият блат се приготвя отново по същата технология, като какаото, солта, бакпулверът и брашното се пресяват заедно предварително.


За сиропа: всички продукти без рома се слагат да заврат.


След като поврат 3-4 мин., корите от цитросите се отстраняват и се прибавя ромът.

За крема: Нишестето се разтваря в 1 ч.ч. от млякото. Останалото мляко се слага да заври. Жълтъците се разбиват със захарта и се прибавя разтвореното нишесте. Горещото мляко се излива върху сместа с жълтъците при непрекъснато разбъркване. Кремът се връща на огъня и се разбърква, докато се сгъсти. Прибавят се ванилията и маслото, нарязано на кубчета, при непрекъснато бъркане. Охлажда се леко, като се разбърква от време на време.

За пълнежа се смесват орехите и стафидите.


Ако използвате кайсии от компот – слагат се в малък тиган на котлона за 3-4 минути, за да се сгъстят.

Шоколадовият сос се приготвя, като всички съставки се смесват и се слагат на огъня при непрекъснато разбъркване. Оставя се да поври и да се сгъстят за около 5 мин.

Сглобяване на тортата:


Ореховият блат се поставя в подходяща чиния. Напоява се с ⅓ от сиропа. Намазва се с кайсиите и ⅓ от крема. Поръсва се с половината смес от стафиди и орехи.

Отгоре се поставя шоколадовият блат. Сиропира се, намазва се с половината от останалия крем и се поръсва с останалите стафиди и орехи.

След това се слага белият блат. Сиропира се и се намазва с останалия крем. Поръсва се обилно с какао.



 Покрива се с фолио и се оставя за 8-12 часа в хладилника.

Десертът се сервира като парчето торта се гарнира с шоколадовия сос (и бита сметана).



4 коментара:

  1. Представете си вкус от детството - нещо като домашна торта за рожден ден, добавете малко от усещането за споделено удоволствие с някого, на когото много държите, разбъркайте със съставките от рецептата на Таня, поднесете по специален повод на любим човек в добавка към "szeretlek"! После споделете! Задължително!

    ОтговорИзтриване
  2. Хм, струва си да поддържам блога, дори само за да видя следващия ти коментар:)

    ОтговорИзтриване
  3. В Унгария ги поднасят със сладолед.

    ОтговорИзтриване