петък, 16 октомври 2015 г.

Скаличките на Хагрид Hagrid’s Rock Cakes

По скоро това са скаличките НЕ на Хагрид, тъй като тези, които приготвя Хагрид и с които посреща Хари, Рон и Хърмаяни, са толкова твърди, че напълно отговарят на името си - скални кексчета (rock cakes).

Вкъщи тези курабийки ги наричаме и „сладките на Хари Потър“ и са любими на дъщеря ми - дали защото са й много вкусни или защото е заклет фен на Хари Потър?!

Във всеки случай, не знам как Хагрид е постигал тази прословута твърдост, но при мен се получават пръхкави и ароматни.



За направата им са нужни:
300 г брашно,
1 ч.л. бакпулвер,
150 г меко масло (на стайна температура, нарязано на парченца),
80 г кафява захар,
1 яйце,
3 с.л. прясно мляко,
70 г микс сушени плодове (стафиди, червени боровинки, череши),
аз слагам и ядки (около 50 гр.), така ни харесват повече.

В дълбока купа се разбиват яйцето и захарта. Добавят се маслото, брашното с бакпулвера и млякото и продължава да се бърка с лъжица, докато се получи лепкаво, меко тесто.


Накрая се добавят сушените плодове и ядките.


Тава се застила с хартия за печене и върху нея на купчинки на разстояние една от друга се сипва от тестото по една супена лъжица, получава се формичка, която прилича на скаличка.


Може и с навлажнени ръце да се оформят топчета, но тогава сладките няма да отговарят на името си.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 мин. или докато придобият златистокафяв цвят. Изваждам ги върху скара, за да са хрупкави.


Може да ги поднесете с чай, както правят в Англия и да се пренесете мислено в Лондон или в света на Хари Потър.



Снимките, които споделям, не са от Хари Потър Тур, какъвто не се предлагаше, когато ние бяхме в Лондон, но все пак ги публикувам - за атмосфера и вдъхновение. А феновете на Хари Потър са с достатъчно богато въображение, да видят и невидимото!









2 коментара:

  1. Колкото и да е очарователен мъгливият остров, да си го кажем направо - храната не е за любителите на добрата кухня. Има обаче две неща от нея, които са очарователно изключение - scones и rock cakes. Последните - по магическата рецепта на Таня. Могат да станат и нездравословни с бяло брашно и парченца шоколад... За мен вместо английски ръмеж с тази рецепта Таня предизвиква усещането за доброто настроение на five o'clock tea, споделен с приятели.

    ОтговорИзтриване
  2. Е, винаги можеш да поднесеш следобедния чай и със сандвичи с краставица, но тогава едва ли ще дойдат много приятели...

    ОтговорИзтриване