четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Пица

Защо толкова обичаме пица!?
Не знам за теб, но вкъщи сме големи почитатели на пицата.


За да се получи наистина вкусна пица, всяка съставка е от значение, не случайно и Европейската комисия се е занимала с въпроса какво трябва да съдържа и как се приготвя традиционната италианска пица в Регламент. (Е, аз, по обясними причини,  не се придържам на 100% към указанията в Регламента.)
Добрата пица започва от брашното, затова всеки, който иска да се доближи до вкуса на истинската италианска пица, е хубаво да се снабди с подходящо италианско брашно. Не че българското не е добро, но просто не е предназначено специално за пици. 
Аз си купувам от това брашно (има го в Метро):


Тесто за 4 пици:
25 гр. прясна мая или 15 гр./1,5 ч.л. суха мая
250 мл. хладка вода
350-400 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. студено пресован зехтин

Гарниране - въпрос на личен избор, но за пица "Margherita" е нужно:
450 гр. домати (най-добре комбинирай пресен домат, обелен и нарязан на кубчета, домати от консерва и доматено пюре)
350 гр. моцарела, за предпочитане биволска
риган
босилек




Начин на приготвяне:

За тестото. В купа смесваш маята с част от водата и оставяш да се активира за 5-10 минути.


Пресятото брашно го изсипваш в купа, правиш кладенче и в него се сипват водата, солта, зехтина и маята. Омесва се меко тесто. Ако има нужда, се добавя още малко вода или брашно. Меси се, докато престане да лепне.


Слага се в набрашнена купа да втаса на стайна температура за около 1 час или докато се удвои обемът.


Разточване. Тестото се разделя на четири  и се оформя на топки върху леко набрашнен плот. Оставят се да починат 15 мин., за да се отпуснат. Традиционните "pizzaioli" (майстори на пица) използват специална техника с въртене на тестото във въздуха, за да стане еднакво равномерно отвсякъде. Аз се опитвам да го направя равномерно с помощта на точилка. Не е толкова шик, но върши работа.



Плънката. Това, както знаеш, е въпрос на личен избор.
За пица "Маргарита" - доматен сос, биволска моцарела, риган и босилек.
С лъжица в центъра на всяка от основите се слага от доматите и със спираловидно движение се разстилат по цялата централна повърхност, поръсват се ригана и малко сол. Отгоре се слага моцарела.





Изпичането. В идеалния вариант, разбира се, в каменна пещ на дърва. За добре изпечена пица в домашни условия, ако не разполагаш със специална електрическа фурна за пици с керамична плоча/камък за пица, можеш да използваш голям сач или плитка тава. Сачът или плитката тава се поставя в студената фурна, за да се загрее постепенно до максималната температура за вашата фурна (по възможност поне 300 ̊С). Пиците се пекат една по една, като се слагат върху нагорещената плоча. Целта е пицата да е перфектно изпечена отдолу и да образува малки черни кръгчета. По тях критиците на пица определят дали въпросното творение на кулинарното изкуство е изпечено както трябва.

След като извадиш пицата, добавяш няколко листа босилек и сервираш.  



Вкусът е като в Италия!
Всъщност, не. Не е така. Колкото и автентичeн да e вкусът на приготвените у дома неща, изживяването не е същото, усещането е различно. Естествено, причината е, че храната е само един от факторите, които ни въздействат при кулинарните възприятия "на място" – хората, сградите, времето, всичко има значение, атмосферата е различна. Храната дори не е най-важното, тя е само част от много по-широка картина - от изживяване, което не може да бъде повторено на друго място.

И най-добрата пица в София не може да се сравни, според мен, с пицата на парче от Pizzeria al Taglio La Torre в Монталчино, Тоскана. Парчето пица е толкова вкусно, само защото след  като го вземеш  току-що извадено от пещта, го изяждаш докато се разхождаш по уличките на градчето




















предвкусвайки продължението – еспресо, сладолед и Wi-Fi в  Gelateria "Why not"


2 коментара:

  1. Свързвам пицата (и ароматите на босилек и моцарела) с неделя, чаша добро вино и усещането за dolce far niente... Благодаря на Таня за споделянето:)

    ОтговорИзтриване
  2. Точно това усещане - the sweetness of doing nothing - исках да споделя!
    Благодаря за разбирането!

    ОтговорИзтриване