Gougères, перфектният партньор на виното или кулинарно преживяване на друго ниво
Gougères
са френско предястие от Бургундия, направено от парено тесто, същото като за еклерите, но със сирена.
Класическата рецепта е със сирене грюер, но може да се използват и други твърди
сирена като комте и ементал.
Тези
солени еклери със сирене, са изискани хапки, които заслужават също толкова добри
вина, на които да партнират. Масленият и въздушен текстура характер на gougères
ги прави универсално съчетание с различни вина, подобрявайки вкусовия им профил
и добавяйки нотка елегантност към всеки повод.
Ето някои предложения за вино, които да обмислите, докато си приготвяте гужери по рецептата, която следва по-долу:
1.
Шампанско или пенливо вино
Игривостта
на шампанското или пенливото вино прониква в богатата текстура на гужерите и
придава освежаващ баланс. Киселинността и мехурчетата почистват небцето, като
правят всяка хапка толкова изискана, колкото и първата.
2.
Шардоне
Свежо, без изразен дъб, Шардоне е фантастичен спътник за гужерите. Ярката му киселинност
допълва пикантността на сиренето, докато фини плодови нотки подобряват
деликатните аромати на тестото.
3.
Совиньон блан
Совиньон
блан, със своята пикантна киселинност и билкови нотки, се комбинира прекрасно с
гужерите. Свежестта на виното противодейства на богатството на сиренето, а
зелените му нотки добавят освежаващ контраст.
4.
Пино ноар
За тези, които предпочитат червено вино, Пино Ноар с леко тяло е отличен избор. Неговите земни нюанси и меки танини хармонизират със солените елементи на гужерите, без да ги доминират.
5.
Божоле
Младо
Божоле, направено от сорта Гаме, предлага ярка плодовост и ниски танини, които
допълват въздушната текстура на гужерите. Свежият и сочен характер на виното
подсилва вкуса на сиренето, без да го засенчва.
Chenin
Blanc, особено суха или почти суха версия, се съчетава чудесно с гужери. Неговата
висока киселинност и нотки на ябълка, круша и мед изваждат най-доброто от
сиренето, създавайки възхитително взаимодействие на вкусове.
7.
Розе
Сухото розе, особено това от
Прованс, предлага перфектен баланс на киселинност и плодовост. Леката и
освежаваща природа на виното се комбинира добре с богатите, солени гужери,
което го прави идеален избор за лятно събиране.
Съобразете се с повода и сезона, когато избирате вашето вино. Леките и хрупкави вина са идеални за лятото, докато по-плътните вина са идеални за по-хладните месеци. Експериментирайте, за да откриете любимата си комбинация. Независимо дали сте домакин на изискана вечеря или се наслаждавате на непринудена вечер с приятели, съчетаването на гужери с правилното вино ще издигне вашето кулинарно изживяване до нови висоти.
А ето и самата рецепта:
Необходими продукти за 18 големи или 36 малки еклера:
150 г брашно
250 мл прясно мляко
100 г масло
1 ч.л. сол
1/8 ч.л. черен пипер
Щипка индийско орехче
4 яйца и 1 за намазване
50 г сирене грюер, комте или ементал,
настъргано на едро ренде
Начин на приготвяне:
В тенджера с дебело дъно оставяме млякото
да заври с маслото и солта и варим на слаб огън докато маслото се разтопи.
Махаме от огъня и изсипваме брашно.
Разбъркваме в продължение на няколко секунди, за да се смеси напълно. След това
разбиваме на умерен огън в продължение на 1-2 минути, докато сместа започне да
се отделя от страните на тенджерата.
Махаме тенджерата от котлона и добавяме
едно по едно яйцата и разбъркваме докато се поемат от сместа.
Добавяме настърганото сирене.
Върху тава с хартия за печене с лъжица
разпределяме кръгли купчинки с диаметър около 5 см. Отгоре намазваме с разбито
яйце и поръсваме с настъргано сирене, по желание.
Коментари
Публикуване на коментар