Gougères, перфектният партньор на виното или кулинарно преживяване на друго ниво


Gougères са френско предястие от Бургундия, направено от парено тесто, същото като за еклерите, но със сирена. Класическата рецепта е със сирене грюер, но може да се използват и други твърди сирена като комте и ементал.

Тези солени еклери със сирене, са изискани хапки, които заслужават също толкова добри вина, на които да партнират. Масленият и въздушен текстура характер на gougères ги прави универсално съчетание с различни вина, подобрявайки вкусовия им профил и добавяйки нотка елегантност към всеки повод.



Ето някои предложения за вино, които да обмислите, докато си приготвяте гужери по рецептата, която следва по-долу:

1. Шампанско или пенливо вино

Игривостта на шампанското или пенливото вино прониква в богатата текстура на гужерите и придава освежаващ баланс. Киселинността и мехурчетата почистват небцето, като правят всяка хапка толкова изискана, колкото и първата.

2. Шардоне

Свежо, без изразен дъб, Шардоне е фантастичен спътник за гужерите. Ярката му киселинност допълва пикантността на сиренето, докато фини плодови нотки подобряват деликатните аромати на тестото.


3. Совиньон блан

Совиньон блан, със своята пикантна киселинност и билкови нотки, се комбинира прекрасно с гужерите. Свежестта на виното противодейства на богатството на сиренето, а зелените му нотки добавят освежаващ контраст.

4. Пино ноар

За тези, които предпочитат червено вино, Пино Ноар с леко тяло е отличен избор. Неговите земни нюанси и меки танини хармонизират със солените елементи на гужерите, без да ги доминират.

5. Божоле

Младо Божоле, направено от сорта Гаме, предлага ярка плодовост и ниски танини, които допълват въздушната текстура на гужерите. Свежият и сочен характер на виното подсилва вкуса на сиренето, без да го засенчва.


6. Шенин блан

Chenin Blanc, особено суха или почти суха версия, се съчетава чудесно с гужери. Неговата висока киселинност и нотки на ябълка, круша и мед изваждат най-доброто от сиренето, създавайки възхитително взаимодействие на вкусове.

7. Розе

Сухото розе, особено това от Прованс, предлага перфектен баланс на киселинност и плодовост. Леката и освежаваща природа на виното се комбинира добре с богатите, солени гужери, което го прави идеален избор за лятно събиране.

Съобразете се с повода и сезона, когато избирате вашето вино. Леките и хрупкави вина са идеални за лятото, докато по-плътните вина са идеални за по-хладните месеци. Експериментирайте, за да откриете любимата си комбинация. Независимо дали сте домакин на изискана вечеря или се наслаждавате на непринудена вечер с приятели, съчетаването на гужери с правилното вино ще издигне вашето кулинарно изживяване до нови висоти.

А ето и самата рецепта:

 


Необходими продукти за 18 големи или 36 малки еклера:

150 г брашно

250 мл прясно мляко

100 г масло

1 ч.л. сол

1/8 ч.л. черен пипер

Щипка индийско орехче

4 яйца и 1 за намазване

50 г сирене грюер, комте или ементал, настъргано на едро ренде


 

Начин на приготвяне:

В тенджера с дебело дъно оставяме млякото да заври с маслото и солта и варим на слаб огън докато маслото се разтопи.

Махаме от огъня и изсипваме брашно. Разбъркваме в продължение на няколко секунди, за да се смеси напълно. След това разбиваме на умерен огън в продължение на 1-2 минути, докато сместа започне да се отделя от страните на тенджерата.



Махаме тенджерата от котлона и добавяме едно по едно яйцата и разбъркваме докато се поемат от сместа.



Добавяме настърганото сирене.

Върху тава с хартия за печене с лъжица разпределяме кръгли купчинки с диаметър около 5 см. Отгоре намазваме с разбито яйце и поръсваме с настъргано сирене, по желание.

Печем в предварително загрята на 220 градуса С фурна за около 20 до 35 минути. в зависимост от размера, до зачервяване.



 След което се изваждат върху решетка, за да се охладят.


 

Коментари

Най-популярното през последната седмица