неделя, 29 януари 2023 г.

Шакшука със сладки картофи, пикантно масло и маринован лук

Доста различно от класическата шакшука е днешното ми предложение, но ако авторитет като Yotam Ottolenghi счита, че това ястие може да се нарече така, и аз ще се придържам към него. За разлика от традиционното изпълнение, където яйцата се разполагат върху доматен сос, тук са си "полегнали" удобно върху пюре от сладък картоф и чедър, и, да ви кажа, се чувстват много комфортно - така както и вие ще се почувствате, докато ги хапвате. В крайна сметка, няма значение как се нарича едно ястие, важното е да „хваща“ окото и да е вкусно, а тази „шакшука“ е точно такава – цветна и вкусна, идеална за неделния брънчИ няма нужда да ходите (или поне не днес) до Лондон, за да се почувствате като в ресторант на Ottolenghi.

  
Рецептата е от книгата OTK Shelf Love на Noor Murad & Yotam Ottolenghi.

Необходими продукти за 2 порции:

400 г  сладки картофи, необелени и почистени

30 г червен лук, тънко нарязан на кръгчета

2 чаени лъжици лимонов сок

2 супени лъжици зехтин

50 г зрял чедър, едро настърган

1 скилидки чесън, счукани

¼  ч. л. млян кимион

4 средни яйца

15 г несолено масло

¾ супена лъжица сос шрирача/табаско или др. чили сос

Кориандър или магданоз за поръсване

сол и черен пипер 


Начин на приготвяне:

 

Загрейте фурната на 200°C с вентилатор. Набодете сладките картофи отвсякъде с вилица и ги поставете в покрита с хартия за печене тава. 


Печете 45–50 минути или докато се сварят и омекнат. Оставете настрана да се охладят и намалете температурата на фурната на 180°C с вентилатор.

Междувременно в малка купа смесете заедно лука, 1 ч.л. лимонов сок и щипка сол и оставете настрана да се маринова.


Отстранете кората на сварените картофи и ги накъсайте на парчета от около 4 см. 


Прехвърлете обелените картофи в голяма купа и оставете настрана. Поставете обелките обратно в тавата за печене и ги поръсете с 1 супена лъжица зехтин, ¼ чаена лъжичка сол и смлян черен пипер. Печете за 8 минути, или докато се запекат леко и започнат да стават хрупкави. Оставете настрана да изстинат и да станат още по-хрупкави.


Използвайте вилица, за да намачкате картофите до гладкост, след това добавете чедъра, чесъна, кимиона, ½ с.л. зехтин, останалата ч.л. лимонов сок, ¼  ч.л. лъжичка сол и черен пипер и разбъркайте, за да се комбинират.


Сложете ½ с.л. зехтин в тиган, за който имате капак. Изсипете сместа от картофено пюре в тигана, е я разпределите равномерно. 


Сложете на средно силен котлон и оставете да се готви около 7 минути, за да започне да се оцветява дъното. Намалете котлона до среден и използвайте лъжица, за да направите четири кладенчета в картофената смес, като счупите по едно яйце във всяко. 


Поръсете леко със сол и черен пипер, покрийте с капака и гответе 4–5 минути, докато белтъците стегнат, а жълтъците все още са леко течни.

Докато яйцата се приготвят, сложете маслото и шрирачата в малко джезве или касеролка на среден огън и докато маслото се разтопи.

Разпределете с лъжица пикантното масло върху яйцата, след това поръсете отгоре от хрупкавите картофени кори, половината маринован лук и магданоза. 



Сервирайте веднага, с останалите корички от картофи и маринован лук.



Няма коментари:

Публикуване на коментар