Салата от цикория, зелена ябълка и глазирани с мед орехови ядки - красива, вкусна и полезна
От
всички зеленчуци, червената цикория или radicchio е един от най-красивите, не
мислиш ли? Не че един зрял розов домат или червена чушка не са красиви, но радичиото
изглежда сякаш всяко листо е нарисувано от художник. Истинско изкуство! А ако я
съчетаем в една салатка с жълтеникавите листенца на бялата цикория, позната
като белгийска ендивия, с парченца зелена ябълка и орехови ядки, имаме вече
цяла палитра за радост на очите. Но никой не яде едно ястие само защото е
красиво, то трябва да е и вкусно, и полезно. А салатата от хрупкавата и
деликатно горчива цикория, зелена ябълка, глазирани с мед орехи и млечен дресинг е
точно такава – красива, вкусна и полезна. Страхотният вкус се получава
благодарение на контраста от горчивината на цикорията и сладостта на плодовете и
ядките.
Цикорията
заслужава място в хранителното ни меню и защото е здравословна и диетична.
Листата на цикорията съдържат белтъчини, захари, минерални соли и инулин.
Инулинът е горчиво вещество с благотворен ефект върху храносмилането.
Кореноплодите са богати на инулин, фруктоза и интибин и се използват като заместител
на кафето (нали си спомняте кафето Инка J).
Цикорията
намалява риска от сърдечно-съдови заболявания; укрепва имунната система; прочиства кръвта, а отварата от цикория
повишава тонуса, премахва стреса и успокоява нервите.
Какво
повече ни трябва!? Ами, подходяща рецепта. А рецептата за Endive Salad на Джейми Оливър се
явява в случая напълно подходяща.
Необходими продукти за 2 чинии салата:
1 глава радичио (червена цикория)
2 главички ендивия (бяла цикория)
50 г орехови ядки
1 с.л. мед
малка скилидка чесън
½ аншуа или 1 ч.л. сос Worcester
50 г кисело мляко
2 с.л. зехтин
2-3 с.л. сок от лимон
щипка естрагон
1 с.л. ситно нарязани зелен лук или магданоз
1 зелена ябълка
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Около сантиметър и половина от долната страна на
стеблото на цикориите се изрязва. Листата се отделят внимателно, разрязват се
надлъжно и се разпределят в две чинии за салата.
Орехите се запичат на умерен огън за минута-две в
тиган, добавя се медът и орехите се разбъркват, така че да се покрият
равномерно. Тиганът се оттегля от огъня и се оставя настрана, докато орехите се
охладят.
За дресинга, чесънът се нарязва възможно най-ситно.
В малка купа или чаша се разбъркват киселото мляко, половината от лимоновия сок,
сосът Worcester, солта и пипера. Постепенно се добавя зехтинът като се разбърква с
бъркалка, за да се получи хомогенна смес. Добавят се подправките и се
разбърква.
Ябълката се нарязва на тънки пръчици. Поръсва се с останалия
лимонов сок, за да не потъмнее.
Парчетата ябълка се разпределят по равно в двете
чинии, отгоре салатата се залива с дресинга, разпределят се и ореховите ядки и
се сервира веднага.
Ако вкусът на цикорията ти е харесал, можеш да опиташ и салатата от белгийска ендивия със синьо сирене.
Коментари
Публикуване на коментар