събота, 10 февруари 2018 г.

Салата от цикория, зелена ябълка и глазирани с мед орехови ядки - красива, вкусна и полезна

От всички зеленчуци, червената цикория или radicchio е един от най-красивите, не мислиш ли? Не че един зрял розов домат или червена чушка не са красиви, но радичиото изглежда сякаш всяко листо е нарисувано от художник. Истинско изкуство! А ако я съчетаем в една салатка с жълтеникавите листенца на бялата цикория, позната като белгийска ендивия, с парченца зелена ябълка и орехови ядки, имаме вече цяла палитра за радост на очите. Но никой не яде едно ястие само защото е красиво, то трябва да е и вкусно, и полезно. А салатата от хрупкавата и деликатно горчива цикория, зелена ябълка, глазирани с мед орехи и млечен дресинг е точно такава – красива, вкусна и полезна. Страхотният вкус се получава благодарение на контраста от горчивината на цикорията и сладостта на плодовете и ядките.




Цикорията заслужава място в хранителното ни меню и защото е здравословна и диетична. Листата на цикорията съдържат белтъчини, захари, минерални соли и инулин. Инулинът е горчиво вещество с благотворен ефект върху храносмилането. Кореноплодите са богати на инулин, фруктоза и интибин и се използват като заместител на кафето (нали си спомняте кафето Инка J).
Цикорията намалява риска от сърдечно-съдови заболявания; укрепва имунната система;  прочиства кръвта, а отварата от цикория повишава тонуса, премахва стреса и успокоява нервите.

Какво повече ни трябва!? Ами, подходяща рецепта. А рецептата за Endive Salad на Джейми Оливър се явява в случая напълно подходяща.

Необходими продукти за 2 чинии салата:

1 глава радичио (червена цикория)
2 главички ендивия (бяла цикория)
50 г орехови ядки
1 с.л. мед
малка скилидка чесън
½ аншуа или 1 ч.л. сос Worcester
50 г кисело мляко
2 с.л. зехтин
2-3 с.л. сок от лимон
щипка естрагон
1 с.л. ситно нарязани зелен лук или магданоз
1 зелена ябълка
Сол и черен пипер



Начин на приготвяне:

Около сантиметър и половина от долната страна на стеблото на цикориите се изрязва. Листата се отделят внимателно, разрязват се надлъжно и се разпределят в две чинии за салата.
Орехите се запичат на умерен огън за минута-две в тиган, добавя се медът и орехите се разбъркват, така че да се покрият равномерно. Тиганът се оттегля от огъня и се оставя настрана, докато орехите се охладят.
За дресинга, чесънът се нарязва възможно най-ситно. В малка купа или чаша се разбъркват киселото мляко, половината от лимоновия сок, сосът Worcester, солта и пипера. Постепенно се добавя зехтинът като се разбърква с бъркалка, за да се получи хомогенна смес. Добавят се подправките и се разбърква.
Ябълката се нарязва на тънки пръчици. Поръсва се с останалия лимонов сок, за да не потъмнее.

Парчетата ябълка се разпределят по равно в двете чинии, отгоре салатата се залива с дресинга, разпределят се и ореховите ядки и се сервира веднага.  

Ако вкусът на цикорията ти е харесал, можеш да опиташ и салатата от белгийска ендивия със синьо сирене



Няма коментари:

Публикуване на коментар