Пилешки фахитас с чушки чипотле, гуакамоле и царевица
Днес
ще ти кажа как без особени усилия да си направиш едно от най-популярните ястия
в мексиканската кухня – фахитас - идеални за лек обяд на семейството или неангажираща
вечеря с приятели, защото се приготвят и споделят лесно, търпят импровизации,
както в продуктите, така и в поднасянето и са много-много вкусни. Особено съчетани
с други две емблеми на мексиканската кухня – тортили и гуакамоле.
В
случая с тези фахитас лесното приготвяне идва най-вече от готовата смес за
Фахитас с чушки чипотле, която се предлага от Spicentice.
Между другото, готовите смеси от подправки
са ми слабост. Фактът, че в тях има елемент на неизвестност, ако не в
съдържанието, то със сигурност в пропорциите, някак си ме привлича - купувам си
в България, донасям си от Италия и Гърция, поръчвам си по интернет. На
приятелите ми е известно това мое влечение и най-честото подаръче, което ми
донасят от чужбина е не магнитче, а пакетче или бурканче със смес от подправки
за традиционно ястие, вкл. от екзотични места като Занзибар и Камбоджа (тази,
последната, още не съм се престрашила да я пробвам!).
Така че, въобще не се
двоумих, дали да приема идеята на Spicentice, да
сготвя ястие с някои от техните продукти. Единствено се поколебах кои точно
продукти да си избера, дали нещо напълно непознато като каджунската кухня или нещо,
в което се чувствам донякъде уверена като италианската кухня . Накрая избрах
нещо средно, и познато и не съвсем, спрях се на два от комплектите подправки – единия за фахитас с чушки чипотле
(и
без друго вече бях на мексиканска вълна (не футболна, а кулинарна) с моите
Маргарити), а другия - ... ще разбереш в
някоя от следващите ми публикации.
Всеки
комплект съдържа избрани билки и подправки, придружен с описание на нужните
продукти и рецепта за приготвяне на конкретното ястие. Това, което мога да кажа
е, че специално комплекта за фахитас с чушки чипотле е много успешен –
съчетанието на вкусовете на опушен червен пипер, кимион, риган, лук, чесън и
мащерка с пикантната нотка от чушки чипотле е толкова сполучливо, че те кара да
искаш да опитваш още и още. А ако си направиш и гуакамоле и си задушиш в масълце
малко варена царевица, направо се пренасяш в Мексико.
Но
стига славословия, ето и рецептите - рецептата за фахитас е тази, която придружава
комплектчето с подправки, а рецептата за гуакамоле е от Малката голяма готварска книга
Необходими
продукти за фахитас, за 4 порции:
6
пилешки бутчета, обезкостени
2-3
стръка зелен лук, нарязан ситно
2
скилидки чесън, нарязани ситно
1
червена чушка, нарязана ситно
2
с.л. сок от лайм
2
с. л. олио
1
ч. л. сол
1
ч. л. захар
Тортиля
(по желание)
Необходими продукти за гуакамоле, за 4 порции:
2
плода меко авокадо
2
ч.л. сок от лайм
Сол
на вкус
2
счукани скилидки чесън
1
стрък зелен лук, ситно нарязан
2
с.л. люта зелена чушка, ситно нарязана
1
малък или половин голям домат
Начин
на приготвяне на фахитас:
Пилешкото
се нарязва на парчета. В купа се смесва пилешкото с половината от чесъна,
подправките от комплекта на Spicentice,
солта, захарта и половината от сока от лайм. Разбърква се хубаво и се оставя да
престои 30 минути (през твоа време може да си приготвиш гуакамолето)
В
дълбок тиган се загрява олиото, добавя се останалият чесън и се запържва за
кратко. Прибавя се пилешкото и се запържва за 5-6 минути.
Добавят се лука и
чушките и пърженето продължава до пълна готовност на месото.
Накрая се добавя останалият
сок от лайм и ястието се маха от котлона.
Сервира
се върху тортили.
Начин
на приготвяне на гуакамоле:
Авокадото
се обелва, разрязва на половина, изважда се костилката и зелената месеста
сърцевина първо се нарязва, ако не е много меко авокадото или директно се
поставя в купа и се намачква с вилица.
Добавя се сокът от лайм и солта. Добавя
се лука, чесъна и лятата чушка и се разбърква добре. Доматът се обелва, нарязва
се на ситно и се добавя към сместа. Разбърква се внимателно. Сервира се с
царевичен чипс или като гарнитура.
¡buen provecho
Прекрасно представяне на рецептата, чудесни продукти! Поздрави, Таничка!
ОтговорИзтриване