сряда, 29 март 2017 г.

Ягодов сладкиш за пролетно настроение

Няма нищо по-хубаво от ... хубавото време! (Не се смей на „дълбокомисленото“ ми прозрение!) Така е. Богомил Райнов може и да е смятал, че „няма нищо по-хубаво от лошото време“  и чак написал роман с това заглавие, но сега, времената са други! Сега се радваме на слънцето, цъфналите дървета, цветята, птичките, дългия ден... Изобщо, пълно щастие! Аз, лично, нямам логично обяснение, как може страни като Норвегия и Дания с максимална годишна температура от 21 градуса по Целзий, да са с най-висок индекс на щастието! Явно други неща са от значение, но за мен точно в този момент, когато започва хубавото време и се очаква то да продължи поне още  шест пълни месеца, този феномен е необясним. Възможността да се радваме на дълги дни със слънце и топлина е едно от нещата, които трябва да ценим по-високо.  А в чест на настъпващата пролет направих един много пролетен, свеж и приятен ягодов сладкиш.

Това е вариант на класическия немски ягодов сладкиш, който е показан на почти всяко пакетче с пудинг на д-р Йоткер, няма как да не си го виждал.
„Моят“ сладкиш е малко по-различен, рецептата е от книгата ми с немски рецепти - Deutsche Küche neu entdeckt!, от която е и идеята и рецептата за едно от любимите ми изпълнения Торта Шварцвалд.

Необходими продукти: 
За блата:
4 яйца на стайна температура
щипка сол
125 г захар
1 пакетче ванилова захар
75 г брашно
2 с.л. нишесте
2 ч.л. какао на прах
1 ч.л. бакпулвер

За крема:
1 кг ягоди
50 г тъмен шоколад (55% какао)
200 г  сметана
400 г кисело мляко 2 %
100 г захар
1 пакетче желатин

Начин на приготвяне:
Фурната се включва да загрее до 180 ̊С. Приготвя се правоъгълна тава с размери 38х25 см или кръгла с диаметър 28 см. Като се покрива с хартия да печене.
В купа се пресява брашното заедно с нишестето, какаото и бакпулвера.
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци в две купи. 


Белтъците заедно със солта се разбиват на пяна (меки връхчета) и се оставят на студено. Жълтъците, заедно с 3 с.л. хладка вода, захарта и ванилената захар се разбиват докато се получи светла, гъста пяна.
Добавя се брашнената смес и се разбърква. С помощта на шпатула се добавят белтъците и внимателно се разбъркват докато се поемат от сместа.
Сместа се изсипва в тавата, изглажда се с шпатулата и се пече около 25 минути в загрятата фурна. След като се изпече, блатът се изважда от тавата заедно с хартията за печене, поставя се върху решетка да изстине.

За крема ягодите се измиват, отделят се десетте най-хубави ягоди. 

Разполовяват се с остър нож заедно с дръжките и се подреждат върху хартия за печене с отрязаната страна надолу.

Останалите ягоди се почистват от дружките, половината се нарязват на кубчета и се слагат в голяма купа. Другата половина от ягодите се пюрират в блендер заедно с киселото мляко и се добавят в купата с нарязаните на ситно ягоди.

Желатинът се разтваря в огнеупорен съд с 6 с.л. вода и се оставя да набъбне, след което се разтопява на водна баня. 


Добавя се към ягодово-млечната смес като хубаво се разбърква. Сметаната заедно със захарта се разбива на крем и се добавя към ягодите и млякото. 

Купата с крема се прибира в хладилника за 10-15 минути да стегне лекичко.
Шоколадът се разтопява на водна баня и с малка лъжичка се гребва и се правят тънки линии от шоколад върху разполовените ягоди. Оставя се да се втвърди шоколада.

Блатът, без хартията, се връща в тавата, отгоре се излива ягодовия крем, отгоре се разпределя останалият шоколад и тавата се прибира в хладилника за поне 3 часа. 
След кремът стегне, отгоре се нареждат разполовените и залети с шоколад ягоди. 

Сладкишът се нарязва на квадрати, така че върху всяко квадратче да има ягода отгоре. Реже се с нож, потопен преди това в гореща вода, така желираният крем не полепва по ножа и се получават много красиви парчета.

Сервира се с пролетно и за пролетно настроение!



И само да напомня - моят блог, който ти в момента разглеждаш, е номиниран в конкурса „Годишни награди за кулинарни блогъри“, организиран от Блоговодител и то в две категории:
Категория „Жител на света“  – най-добър блог с чуждестранни рецепти
и
Категория „Кулинарни пътешествия“ - най-добър блог, съчетаващ кулинарни рецепти и пътеписи
Ще се радвам да ме подкрепиш, ако имаш желание и харесваш блога ми. Сайтът за гласуване е Кулинарни награди.
Не пропускай да гласуваш във всички категории. Всички номинирани са много интересни и заслужават специално внимание.
Гласуването става много лесно. Отиваш горе в менюто на сайта на "Гласувай" и оттам имаш два варианта или да се впишеш с Фейсбук профила си или с профила си в Блоговодител (или да създадеш такъв ако нямаш). Оттам следват 10-те категории. Като гласувайш във всички категории, се включваш в томбола за награда от партньорите на конкурса. Благодаря предварително на всеки гласувал за моя блог! 

1 коментар:

  1. О, каква красота! И сладкиша и цветовете, всичко е толкова пролетно, приятно и зареждащо с весело настроение. Прекрасна публикация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване