неделя, 6 декември 2015 г.

Гръцки лозови сармички

Днес направих гръцки лозови сармички и споделям направеното:


Необходими продукти:

1 буркан лозови листа (консервирани)
150 гр.  ориз
3-4 с.л. зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
1 домат, ситно нарязан
1 с.л. мента, нарязана на ситно
сол, черен пипер
1 с.л. магданоз, нарязан на ситно
1 лимон

Начин на приготвяне:

След като се измият, пресните лозови листа се попарват в кипяща вода, а консервираните, предварително накиснати в студена вода, се измиват неколкократно с топла вода.


Лукът се задушава в мазнината, докато омекне, след което се прибавя  ситно нарязания домат.
След омекването на доматите, се прибавя оризът и се запържва.
Добавят се две ч.чаши зеленчуков бульон или вода. Вари се на тих огън, докато не се изпари цялата вода.
Сваля се от огъня и се разбърква с подправките.
От приготвената плънка се слага по една чаена лъжица върху лозово листо и се завива сармичка по показания по-долу начин..




Готовите сарми се нареждат в огнеупорен съд с капак, най-добре глинен. Добавят се няколко резена лимон.


Заливат се със зеленчуков бульон или вода.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С около 40 минути или до готовност
Поднеси, както правят в Гърция, с резенчета лимон.


Няма коментари:

Публикуване на коментар