Козуначена плетеница
Великден наближава, така
че е крайно време да се включа и аз с някое печиво, което доста прилича на
козунак, но в никакъв случай не е толкова трудоемко и времеемко. Все пак е
добре да си пестим силите за самия Великден J. Предлагам ти едни подобни на кифлички
или руло плетеници с плънка от сушени плодове и орехи. Съставките са почти същите
като на всяко великденско печиво, независимо дали става дума за английските великденски кифлички Hot Cross Buns, за Schiacciatadi Pasqua от Тоскана или за лимецовите козуначета с орехова плънка, но тъй като
все пак има известни разлики, които не са само във формата, мисля, че и
днешното ми предложение заслужава специален пост в блога.
Рецептата е адаптирана
от тази в книгата The Complete Book of
Baking.
Необходими продукти за 2
големи плетеници или 1 голяма и три малки плетеници:
9 г суха мая
50 мл хладка вода
200 мл прясно мляко,
хладко
400 г бяло брашно + 50 г
за доизмесване
150 г брашно от лимец
щипка сол
100 г кафява захар
демерара
2 яйца със стайна
температура
50 г масло със стайна
температура
за пълнежа:
1 белтък
2 с.л. пудра захар
50 г обезкостени фурми,
нарязани на по-ситно
50 г стафиди
50 г орехи, нарязани на
дребно
1 с.л. ванилов екстракт
За намазване:
1 жълтък,
1 с.л. прясно мляко
3-4 с.л. захар кристална
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря във
водата. Брашното и солта се пресяват в голяма купа. Яйцата се разбъркват със
захарта. Добавя се млякото.
В средата на брашното се
прави кладенче и се сипва млечно-яйчната смес, добавя се маята. Замесва се
средно твърдо тесто. Малко по малко се добавят кубчета масло, като се меси
непрекъснато, докато се поеме напълно и се получи гладка мека топка. Оставя се
на стайна температура да втаса покрито около 2 часа или докато си удвои обема.
За пълнежа белтъкът се
разбива със захарта, добавят се сушените плодове, орехите и ваниловият екстракт
и се разбърква добре.
Правоъгълна форма за
тарт с размери 10х36 см и тавичка с размери
24х36 см се приготвят като се покриват с хартия за печене.
Тестото се разделя на
две и всяка част се разточва на правоъгълник със страни приблизително 34х27 см.
От двете по-дълги страни се нарязват ленти широки по сантиметър и половина,
така че да могат да се прихлупват върху плънката.
Половината от плънката се разпределя по средата на правоъгълника, след което се покрива с изрязаните ленти от двете страни на тестото, така че да се получи плетеница.
С другата половина се действа по същия начин или големия правоъгълник се разделя на три по-малки и се правят три малки плетеници. Плетениците се подреждат в тавичките, покриват се леко със стреч фолио и се оставят да втасат за около час или докато видимо си увеличат обема.
Половината от плънката се разпределя по средата на правоъгълника, след което се покрива с изрязаните ленти от двете страни на тестото, така че да се получи плетеница.
С другата половина се действа по същия начин или големия правоъгълник се разделя на три по-малки и се правят три малки плетеници. Плетениците се подреждат в тавичките, покриват се леко със стреч фолио и се оставят да втасат за около час или докато видимо си увеличат обема.
Плетениците се намазват
с разбития жълтък, към който е добавена 1 с.л. мляко, поръсват се със захар.
Големите плетеници се пекат 30-35 минути, малките 20-25 минути в загрята фурна
на 180° С.
По същия начин се
процедира и с другата половина от тестото, като вместо 12 малки козуначета,
може да се направи един по-голям, 20 см. Форма за торта с диаметър 20 см се
намаслява и се поръсва с брашно. Полученото руло от втората част на тестото се
разрязва на 6 парчета, които се подреждат като цвете във формата за торта и се
оставя да втаса около 60 мин. Козунакът се намазва с разбития жълтък, към който
е добавена 1 с.л. мляко, поръсва се със захар. Пече се 30-35 минути в загрята
на 180° С. Охлаждат се върху решетка.
Коментари
Публикуване на коментар