понеделник, 15 април 2019 г.

Козуначена плетеница


Великден наближава, така че е крайно време да се включа и аз с някое печиво, което доста прилича на козунак, но в никакъв случай не е толкова трудоемко и времеемко. Все пак е добре да си пестим силите за самия Великден J. Предлагам ти едни подобни на кифлички или руло плетеници с плънка от сушени плодове и орехи. Съставките са почти същите като на всяко великденско печиво, независимо дали става дума за английските великденски кифлички Hot Cross Buns, за  Schiacciatadi Pasqua от Тоскана или за лимецовите козуначета с орехова плънка, но тъй като все пак има известни разлики, които не са само във формата, мисля, че и днешното ми предложение заслужава специален пост в блога.


  


Рецептата е адаптирана от тази в книгата The Complete Book of Baking.

Необходими продукти за 2 големи плетеници или 1 голяма и три малки плетеници:

9 г суха мая
50 мл хладка вода
200 мл прясно мляко, хладко
400 г бяло брашно + 50 г за доизмесване
150 г брашно от лимец
щипка сол
100 г кафява захар демерара
2 яйца със стайна температура
50 г масло със стайна температура

за пълнежа:
1 белтък
2 с.л. пудра захар
50 г обезкостени фурми, нарязани на по-ситно
50 г стафиди
50 г орехи, нарязани на дребно
1 с.л. ванилов екстракт

За намазване:
1 жълтък,
1 с.л. прясно мляко
3-4 с.л. захар кристална

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря във водата. Брашното и солта се пресяват в голяма купа. Яйцата се разбъркват със захарта. Добавя се млякото.
В средата на брашното се прави кладенче и се сипва млечно-яйчната смес, добавя се маята. Замесва се средно твърдо тесто. Малко по малко се добавят кубчета масло, като се меси непрекъснато, докато се поеме напълно и се получи гладка мека топка. Оставя се на стайна температура да втаса покрито около 2 часа или докато си удвои обема.
За пълнежа белтъкът се разбива със захарта, добавят се сушените плодове, орехите и ваниловият екстракт и се разбърква добре.  
Правоъгълна форма за тарт с размери  10х36 см и тавичка с размери 24х36 см се приготвят като се покриват с хартия за печене.
Тестото се разделя на две и всяка част се разточва на правоъгълник със страни приблизително 34х27 см. От двете по-дълги страни се нарязват ленти широки по сантиметър и половина, така че да могат да се прихлупват върху плънката.

Половината от плънката се разпределя по средата на правоъгълника, след което се покрива с изрязаните ленти от двете страни на тестото, така че да се получи плетеница. 

С другата половина се действа по същия начин или големия правоъгълник се разделя на три по-малки и се правят три малки плетеници. Плетениците се подреждат в тавичките, покриват се леко със стреч фолио и се оставят да втасат за около час или докато видимо си увеличат обема.
Плетениците се намазват с разбития жълтък, към който е добавена 1 с.л. мляко, поръсват се със захар. Големите плетеници се пекат 30-35 минути, малките 20-25 минути в загрята фурна на 180° С.
По същия начин се процедира и с другата половина от тестото, като вместо 12 малки козуначета, може да се направи един по-голям, 20 см. Форма за торта с диаметър 20 см се намаслява и се поръсва с брашно. Полученото руло от втората част на тестото се разрязва на 6 парчета, които се подреждат като цвете във формата за торта и се оставя да втаса около 60 мин. Козунакът се намазва с разбития жълтък, към който е добавена 1 с.л. мляко, поръсва се със захар. Пече се 30-35 минути в загрята на 180° С. Охлаждат се върху решетка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар