Чеснов хляб с подправки в прекрасна фотосесия
И ето ни най-после в тази своеобразна колаборация,
в която участва и две и половина годишната дъщеря на Ина, която не само не ни
пречи (е, имаше
едно счупено яйце на пода, което леко ни отклони вниманието 😊), но и се включва активно в приготвянето на хляба
с малките си ръчички.
Така, в слънчевия неделен
следобед миналата седмица, се събираме в прекрасната кухня на Ина и… мисля
всичко ни се получи. Ето вижте сами – всичко е документирано.
Необходими продукти:
650 г брашно за баници + 100-150
г за доизмесване
11 г суха мая
100 мл хладко прясно мляко
1 с. л. мед
150 г кисело мляко
250 мл хладка вода
2 яйца
1 ч. л. морска сол
80 г меко масло
1 жълтък за намазване
1 с. л. прясно мляко
За пестото:
2-3 скилидки чесън, пресовани
50 г прясно настърган пармезан
50 г замразен спанак
1 с.л. пресен босилек, нарязан на
ситно
1 с.л. супени лъжици прясна
мащерка
1 с.л. пресен градински чай или
розмарин (опционално)
3-4 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в голяма купа
и в средата се прави кладенче.
В него се сипват маята, яйцата,
водата, меда, прясното мляко, киселото мляко и солта.
Замесва се меко тесто. Доизмесва
се с допълнителното брашно за около 7-8 мин.
Щом тестото стане гладко и
престане да лепне, с ръка се взема по малко от мекото масло и се намазва върху
тестото, след което се омесва и така на няколко пъти, докато се поеме цялото
масло и отново стане гладко.
Слага се в голяма купа. Покрива
се с прозрачно фолио. Оставя се да втасва докато си удвои обема.
Всички съставки за пестото се смесват.
Приготвя се голяма правоъгълна
тава (тавата на фурната), застлана с хартия за печене.
Тестото се разточва на голям
правоъгълник с размери около 20х60 см.
Намазва се с пестото.
Навива се на руло.

Рулото се разрязва през средата по
дължина до последните 5-6 см..
Двете половини се завъртат леко нагоре, за да се вижда плънката и се увиват една в друга на плитка.
Хваща се единият край и се навива на
руло до средата на плитката, след това другият се навива в другата посока, така
че да се получи нещо подобно на осмица.
Хлябът внимателно се пренася в
тавата и се оставя да втасва около 30-45 минути.
Фурната се загрява на 180 градуса
С.
Хлябът се намазва с разбития с
млякото жълтък.
Пече се около 50 минути или
докато се зачерви. Охлажда се върху решетка.
Поднася се със салата, сирена и плодове или както ви харесва. Чаша розе си пасва идеално.
Прелест!
ОтговорИзтриване