неделя, 23 октомври 2022 г.

Чеснов хляб с подправки в прекрасна фотосесия


Обичам да правя хляб. И колкото и пъти да го правя, няма да спра, надявам се, леко да се вълнувам – дали и този път ще се получи, дали и този път като извадя хляба от фурната и го поднеса на масата, ще изпитам удоволствието от добре свършена работа. Защото едно от големите удоволствия в приготвянето на храна е именно това - имаш завършен продукт, който се очаква да носи наслада.  
                     

                               

Този път вълнението ми беше още по-голямо, целият процес - приготвянето на продуктите, месенето, втасването, печенето – щеше да бъде пред камера. От доста време се уговаряме с Ина (която от приятелите ми е най-големият поддръжник на кулинарно-пътешественическите ми изяви в социалните мрежи), да направим нещо такова – аз готвя, тя заснема. А нейните снимки за мен са уникални - който си има око за тази работа, си личи. Уловените от нейната камера моменти са най-точните, най- важните. И най-красивите.


И ето ни най-после в тази своеобразна колаборация, в която участва и две и половина годишната дъщеря на Ина, която не само не ни пречи (е, имаше едно счупено яйце на пода, което леко ни отклони вниманието 😊), но и се включва активно в приготвянето на хляба с малките си ръчички.




Така, в слънчевия неделен следобед миналата седмица, се събираме в прекрасната кухня на Ина и… мисля всичко ни се получи. Ето вижте сами – всичко е документирано.


Необходими продукти:

650 г брашно за баници + 100-150 г за доизмесване

11 г суха мая

100 мл хладко прясно мляко

1 с. л. мед

150 г кисело мляко

250 мл хладка вода

2 яйца

1 ч. л. морска сол

80 г меко масло

1 жълтък за намазване

1 с. л. прясно мляко

 

За пестото:

2-3 скилидки чесън, пресовани

50 г прясно настърган пармезан

50 г замразен спанак

1 с.л. пресен босилек, нарязан на ситно

1 с.л. супени лъжици прясна мащерка

1 с.л. пресен градински чай или розмарин (опционално)

3-4 супени лъжици зехтин

                        


Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в голяма купа и в средата се прави кладенче.



В него се сипват маята, яйцата, водата, меда, прясното мляко, киселото мляко и солта.



Замесва се меко тесто. Доизмесва се с допълнителното брашно за около 7-8 мин.



Щом тестото стане гладко и престане да лепне, с ръка се взема по малко от мекото масло и се намазва върху тестото, след което се омесва и така на няколко пъти, докато се поеме цялото масло и отново стане гладко.



Слага се в голяма купа. Покрива се с прозрачно фолио. Оставя се да втасва докато си удвои обема.



Всички съставки за пестото се смесват.


Приготвя се голяма правоъгълна тава (тавата на фурната), застлана с хартия за печене.

Тестото се разточва на голям правоъгълник с размери около 20х60 см.

Намазва се с пестото.



Навива се на руло.


                   

Рулото се разрязва през средата по дължина до последните 5-6 см..

Двете половини се завъртат леко нагоре, за да се вижда плънката и се увиват една в друга на плитка.



Хваща се единият край и се навива на руло до средата на плитката, след това другият се навива в другата посока, така че да се получи нещо подобно на осмица.



Хлябът внимателно се пренася в тавата и се оставя да втасва около 30-45 минути.

Фурната се загрява на 180 градуса С.

Хлябът се намазва с разбития с млякото жълтък.

Пече се около 50 минути или докато се зачерви. Охлажда се върху решетка.



Поднася се със салата, сирена и плодове или както ви харесва. Чаша розе си пасва идеално. 





Мноооого благодаря за прекрасното преживяване, Ина (и Анна)! 🥰

                


1 коментар: