четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Ризото със зехтин с аромат на трюфел




Необходими продукти за 3 порции:

200 гр. ориз арборио или друг ориз с обли зърна
800 мл зеленчуков бульон
2 с. л. зехтин
2 с. л. масло
1 глава лук, ситно нарязана
80 мл сух вермут или сухо бяло вино
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
50 гр настърган пармезан
1 с. л. зехтин с аромат на трюфел

Начин на приготвяне:

Тъй като зеленчуковият бульон се прибавя горещ  към ориза, трябва да приготвите първо него или ако имате готов в хладилника да го загреете в тенджера на котлона, преди да започнете приготвянето на ризотото.

Зехтинът се загрява с 1 с. л. от маслото. Добавя се лукът и се разбърква на умерен огън 4-5 мин.


Добавя се оризът и се бърка за 2 мин. на силен огън. Налива се вермутът и се разбърква, докато се абсорбира.

Добавя се 1 черпак от къкрещия бульон и се разбърква, докато се поеме. После по същия начин се налива целият бульон, черпак по черпак, докато течността свърши.
Течностите се добавят много бавно, като не се спира разбъркването. Именно постепенното освобождаване на скорбялата от ориза по време на готвенето прави истински хубавото гъсто ризото, а това се постига с търпеливо бъркане.
Когато се добави последният черпак от бульона, ризотото се дръпва от огъня и се добавят останалото масло, сол, черен пипер и настърганият пармезан.

Ризотото се поднася, напръскано с капки трюфелово олио.



Трюфелите традиционно ги свързваме с Италия и Франция, но освен тях  и хърватският полуостров Истрия може да се похвали с три вида черни трюфели, както и с факта, че тук е намерен най-големият  бял трюфел.   И децата в Истрия знаят името Джанкарло Циганте. Причината е,  че в късната есен на 1999 г. той намира най-големия трюфел в света с тегло 1,310 кг. Рекордът е записан в Книгата на Гинес. Трюфелът получил емблематичното име Милениум и не бил продаден на търг, както обикновено, а бил сервиран на гала вечеря за 100 души за популяризиране на местната гъба.
Оттогава в Истрия, и по специално в трюфеловия „Бермудски“ триъгълник, между Пажин, Буйе и Бузет, точно по това време на годината се провеждат Дни на трюфела, които са отлична възможност за запознаване и дегустиране на виното, зехтина, сирената, меда и другите оригинални продукти от полуостров Истрия.
Е,  точно от Буйе, от магазинчето на Zigante Tartufi, си закупих и аз бутилчица със зехтин с вкус на черен трюфел, който използвах в моето ризото с трюфелов зехтин.




 

Буйе е едно прекрасно малко градче във вътрешността на Истрия, което може да посетите докато сте на почивка по Западното крайбрежието на полуострова.







Няма коментари:

Публикуване на коментар