Печен на фурна лаврак със зеленчуци и таханов сос
Необходими продукти:
2 лаврака от по 500-600 г всеки,
почистени
2 ч.л. смлян кориандър
4 скилидки чесън
2 ч.л. хариса*
6 с.л. (90 мл) зехтин екстра върджин
250 г чери доматчета, нарязани на половинки
1 глава лук, средно голяма,
нарязана на полумесеци
1 лимон
Свежи подправки: магданоз,
мащерка, розмарин и др.
Сол и черен пипер
За тахановия сос:
75 г сусамов тахан
1 скилидка чесън
3 с.л. ситно нарязан пресен
магданоз
*За хариса:
3 големи печени червени чушки или
100 г чушково пюре
½ ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. смлян кориандър
1 скилидка чесън
30 г джинджифил
Сок от ½ лимон
60 мл зехтин
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса
С. Тавичка с големина, достатъчна да събере рибите, се намазва със зехтин.
От двете страни на рибата с остър
нож се правят по три-четири разреза на кожата и се посоляват леко.
Рибите се обтриват добре отвътре и отвън с получената смес и се оставят да се мариноват 30 мин.
В тавичката се разпределят
доматите, лука и резенчета лимон, разбъркват се с останалия зехтин, сол и черен
пипер и се пъхат във фурната за десетина минути.
Тавата със зеленчуците се изважда и върху тях се поставят двете риби, в кухината им се слагат от пресните подправки.
Рибите се пекат непокрити около 10 минути на 200 градуса, след това фурната се засилва на 220 градуса и рибите се пекат още 15 минути.
През това време се приготвя
тахановия сос като всички съставки се слагат в малка касерола заедно с 120 мл
вода, сол и черен пипер. Вари се на слаб огън докато стане гладък и се загрее
напълно.
Рибата се прехвърля в чиния за сервиране, разпределят се и зеленчуците и се сервира със соса.
Чудна рибка, ще имам предвид.
ОтговорИзтриване