понеделник, 6 декември 2021 г.

Печен на фурна лаврак със зеленчуци и таханов сос


Никулден е! По традиция се яде шаран, но и друга риба с люспи не е в разрез с традицията, а и винаги е добре да има алтернатива. Такова е и моето предложение, алтернативно - лаврак на фурна със зеленчуци и таханов сос, сервиран с класическа картофена салата.


Необходими продукти:

2 лаврака от по 500-600 г всеки, почистени

2 ч.л. смлян кориандър

4 скилидки чесън

2 ч.л. хариса*

6 с.л. (90 мл) зехтин екстра върджин

250 г чери доматчета, нарязани на половинки

1 глава лук, средно голяма, нарязана на полумесеци

1 лимон

Свежи подправки: магданоз, мащерка, розмарин и др.

Сол и черен пипер

За тахановия сос:

75 г сусамов тахан

1 скилидка чесън

3 с.л. ситно нарязан пресен магданоз

 

*За хариса:

3 големи печени червени чушки или 100 г чушково пюре

½ ч.л. лют червен пипер

1 ч.л. смлян кимион

1 ч.л. смлян кориандър

1 скилидка чесън

30 г джинджифил

Сок от ½ лимон

60 мл зехтин

Сол на вкус


Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 200 градуса С. Тавичка с големина, достатъчна да събере рибите, се намазва със зехтин.

От двете страни на рибата с остър нож се правят по три-четири разреза на кожата и се посоляват леко.

В хаванче се счуква чесъна със смления кориандър докато се получи паста, добавя се 2 ч.л. хариса и около 60 мл. от зехтина.

Рибите се обтриват добре отвътре и отвън с получената смес и се оставят да се мариноват 30 мин.

В тавичката се разпределят доматите, лука и резенчета лимон, разбъркват се с останалия зехтин, сол и черен пипер и се пъхат във фурната за десетина минути.


Тавата със зеленчуците се изважда и върху тях се поставят двете риби, в кухината им се слагат от пресните подправки.

Рибите се пекат непокрити около 10 минути на 200 градуса, след това фурната се засилва на 220 градуса и рибите се пекат още 15 минути.


През това време се приготвя тахановия сос като всички съставки се слагат в малка касерола заедно с 120 мл вода, сол и черен пипер. Вари се на слаб огън докато стане гладък и се загрее напълно.

Рибата се прехвърля в чиния за сервиране, разпределят се и зеленчуците и се сервира със соса.


А иначе, приготвям и класически пълнен шаран, но само ако е див, защото само тогава ни е вкусен.
Честит Никулден!

1 коментар: