сряда, 9 юни 2021 г.

Черешово-бадемов галет от бутер тесто

Юни е месецът на черешите и месецът на десертите с череши, защото този плод колкото е вкусен, толкова е и нетраен и ако случайно се снабдиш с по-голямо количество, се налага бързо-бързо да го употребиш. А какво по-хубаво от това, към пресните череши да добавиш още сладост с някой десерт като немските Kirschenmichel  и торта Шварцвалд, френското клафути или, още по-добре, нещо съвсем ново - един черешово-бадемов галет от бутер тесто.

Новото предложение се базира на френски класики като бутер тестото  и галета, но ако използваш готово бутер тесто, в приготвянето му няма нищо сложно или времеемко, така присъщи иначе за френската кухня.  

И така представям ти моя черешово-бадемов галет от бутер тесто:

Рецептата е адаптирана от тази тук


 

Необходими продукти:

275 гр бутер тесто

1 с.л. галета

1 жълтък за намазване на тестото

30 гр. бланширани бадеми, нарязани надлъжно

1 ч.л. кристална захар

пудра захар за поръсване

За черешовия пълнеж:

350 гр обезкостени череши

1 ч.л. лимонов сок

1 с.л. кристална захар

1 с.л. брашно

За бадемовия крем:

1 с.л. кристална захар

180 мл пълномаслена сметана

60 мл прясно мляко

1 с.л. царевично нишесте

1/4 ч.л. бадемова есенция

1 с.л. масло

Начин на приготвяне:

В купа се смесват черешите, лимоновия сок, захарта, брашното и половината от бадемите.

За бадемовия крем:

В малка касерола на средна температура се загряват сметаната, прясното мляко, захарта и нишестето като се бъркат докато сместа се сгъсти, за около 3-4 минути.

Касеролата се маха от котлона и се добавят бадемовата есенция и маслото.

Кремът се прехвърля в купа и се покрива със стреч фолио, за да не хване коричка.

Кремът може да се направи и предния ден и да се съхранява в хладилник.

Фурната се загрява на 190 градуса С.

Върху набрашнен плот се разточва тестото на кръг с диаметър около 30-35 см. Прехвърля се в плитка тава, покрита с хартия за печене.  Тестото се поръсва с галета като се оставя борд около 5-6 см.

Върху галетата се разпределя бадемовия крем и върху него се изсипват черешите. 

Бордът от тестото се загъва навътре, така че да покрие частично пълнежа. 

Бордът се намазва с разбития жълтък и отгоре се поръсват останалите бадеми и малко кристална захар.


Пече се 35-40 минути до златисто.

Галетът се сервира охладен, поръсен с пудра захар. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар