Черешово-бадемов галет от бутер тесто
Юни е месецът на черешите и месецът на десертите с череши, защото този плод колкото е вкусен, толкова е и нетраен и ако случайно се снабдиш с по-голямо количество, се налага бързо-бързо да го употребиш. А какво по-хубаво от това, към пресните череши да добавиш още сладост с някой десерт като немските Kirschenmichel и торта Шварцвалд, френското клафути или, още по-добре, нещо съвсем ново - един черешово-бадемов галет от бутер тесто.
Новото предложение се базира на
френски класики като бутер тестото и галета, но ако използваш готово бутер тесто, в приготвянето му няма нищо сложно или
времеемко, така присъщи иначе за френската кухня.
И така представям ти моя черешово-бадемов галет от бутер тесто:
Необходими
продукти:
275 гр бутер тесто
1 с.л. галета
1 жълтък за намазване на тестото
30 гр. бланширани бадеми, нарязани надлъжно
1 ч.л. кристална захар
пудра захар за поръсване
За черешовия пълнеж:
350 гр обезкостени череши
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л.
кристална захар
1 с.л.
брашно
За бадемовия крем:
1 с.л.
кристална захар
180 мл пълномаслена сметана
60 мл
прясно мляко
1 с.л. царевично нишесте
1/4 ч.л. бадемова есенция
1 с.л. масло
Начин на приготвяне:
В купа се смесват черешите, лимоновия сок, захарта, брашното и половината от бадемите.
За бадемовия крем:
В малка касерола на средна температура се загряват
сметаната, прясното мляко, захарта
и нишестето като се бъркат докато сместа се сгъсти, за около 3-4 минути.
Касеролата се маха от котлона и се добавят бадемовата
есенция и маслото.
Кремът се прехвърля в купа и се покрива със стреч
фолио, за да не хване коричка.
Кремът може да се направи и предния
ден и да се съхранява в хладилник.
Фурната се загрява на 190 градуса С.
Върху набрашнен плот се разточва тестото на кръг с диаметър около 30-35 см. Прехвърля се в плитка тава, покрита с хартия за печене. Тестото се поръсва с галета като се оставя борд около 5-6 см.
Върху галетата се разпределя бадемовия крем и върху него се изсипват черешите.
Бордът от тестото се загъва навътре, така че да покрие частично пълнежа.
Бордът се намазва с разбития жълтък и отгоре се поръсват останалите бадеми и малко кристална захар.
Пече се 35-40 минути до златисто.
Галетът се сервира охладен, поръсен с пудра захар.
Изглежда много вкусно!
ОтговорИзтриване