Нидерландски ябълков пай
Ябълки с канела, дори само споменаването на това простичко съчетание на вкусове ни кара да се усмихнем и да си представим уютна, спокойна, домашна коледна картина, а сложим ли ябълките с канела в тесто с много масло и лимонови корички, запечем ги във фурната и след това прибавим ароматите на мармалад от кайсии и ром, коледната картина се превръща в цяла приказка. Ето такава една приказка ти предлагам с този разкошен ябълков пай, традиционен за Нидерландия, но посрещнат с огромно удоволствие и у нас, особено по Коледа.
А ако си почитател на този тип печива - маслено тесто с различни сладки пълнежи, то може да опиташ и някои от другите ми подобни предложения, които са не по-малко вкусни и също гарантират добро настроение - галет със сини сливи, нектарини и орехи, тарт с рикота и шоколад или тарт с круши и бадемов крем . Няма да съжаляваш нито за минута!
Рецептата за Dutch Apple Pie е от книгата Dutch & Belgian Food and Cooking.
Необходими продукти за пай с диаметър 27 см:
За тестото:
250 г брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер
щипка сол
125 г захар
125 г масло
1 яйце
Настъргана кора от ½ лимон
За пълнежа:
1 кг (4-5 бр.) ябълки
50 гр. захар
сок от един лимон
2 ч.л. канела
2 с.л. галета
За намазване:
2 с.л. мармалад от кайсии
1 с.л. ром
Начин на приготвяне:
Брашното, бакпулверът и солта се пресяват в купа, добавя се захарта и маслото на кубчета и се втриват да се получи ронлива смес, добавя се яйцето и лимоновата кора и се омесва тесто, събира се на топка и се завива в полиетиленово фолио. Прибира се в хладилника за минимум 30 мин.
Фурната се загрява на 190 градуса С.
През това време се приготвя плънката.
Ябълките се нарязват на четвъртини, обелват се и се режат на филийки в голяма купа. Лимоновият сок, захарта и канелата се разбъркват заедно и със сместа се заливат ябълките. Разбъркват се и се оставят настрана.
От охладеното тесто се отделя 1/3, за да се използва за покриване на пая. Останалото тесто се разточва на кора с диаметър около 30 см., която с помощта на точилката се прехвърля във форма за тарт или за торта (27 см.). Посипва се галета върху дъното и отгоре се нареждат ябълките.
От отделеното тесто се разточва кора с диаметър 27 см. и се нарязват ленти с ширина около 1 см. и се нареждат върху плънката като решетка.
Пече се в предварително загрятата фурна на 180 градуса С за около 45-50 мин.
Мармаладът от кайсии и ромът се разбъркват в чаша и паят се намазва след като се извади от фурната.
Весела Коледа!
Коментари
Публикуване на коментар