понеделник, 21 декември 2020 г.

Нидерландски ябълков пай

Ябълки с канела, дори само споменаването на това простичко съчетание на вкусове ни кара да се усмихнем и да си представим уютна, спокойна, домашна коледна картина, а сложим ли ябълките с канела в тесто с много масло и лимонови корички, запечем ги във фурната и след това прибавим ароматите на мармалад от кайсии и ром, коледната картина се превръща в цяла приказка. Ето такава една приказка ти предлагам с този разкошен ябълков пай, традиционен за Нидерландия, но посрещнат с огромно удоволствие и у нас, особено по Коледа.


А ако си почитател на този тип печива - маслено тесто с различни сладки пълнежи, то може да опиташ и някои от другите ми подобни предложения, които са не по-малко вкусни и също гарантират добро настроение - галет със сини сливи, нектарини и орехи, тарт с рикота и шоколад или тарт с круши и бадемов крем . Няма да съжаляваш нито за минута!

Рецептата за Dutch Apple Pie е от книгата Dutch & Belgian Food and Cooking.


Необходими продукти за пай с диаметър 27 см:

За тестото:

250 г брашно

1 ½ ч.л. бакпулвер

щипка сол

125 г захар

125 г масло

1 яйце

Настъргана кора от ½ лимон

За пълнежа:

1 кг (4-5 бр.) ябълки

50 гр. захар

сок от един лимон

2 ч.л. канела

2 с.л. галета

За намазване:

2 с.л. мармалад от кайсии

1 с.л. ром

Начин на приготвяне:

Брашното, бакпулверът и солта се пресяват в купа, добавя се захарта и маслото на кубчета и се втриват да се получи ронлива смес, добавя се яйцето и лимоновата кора и се омесва тесто, събира се на топка  и се завива в полиетиленово фолио. Прибира се в хладилника за минимум 30 мин.

Фурната се загрява на 190 градуса С.

През това време се приготвя плънката. 

Ябълките се нарязват на четвъртини, обелват се и се режат на филийки в голяма купа. Лимоновият сок, захарта и канелата се разбъркват заедно и със сместа се заливат ябълките. Разбъркват се и се оставят настрана.

От охладеното тесто се отделя 1/3, за да се използва за покриване на пая. Останалото тесто се разточва на кора с диаметър около 30 см., която с помощта на точилката се прехвърля във форма за тарт или за торта (27 см.). Посипва се галета върху дъното и отгоре се нареждат ябълките.



От отделеното тесто се разточва  кора с диаметър 27 см. и се нарязват ленти с ширина около 1 см.  и се нареждат върху плънката като решетка.


Пече се в предварително загрятата фурна на 180 градуса С за около 45-50 мин. 

Мармаладът от кайсии и ромът се разбъркват в чаша и паят се намазва след като се извади от фурната.



Весела Коледа!

Няма коментари:

Публикуване на коментар