неделя, 23 юни 2019 г.

Фокача с тиквички


Фокачата или традиционния италиански плосък хляб, гарниран със зехтин и подправки, или със зеленчуци, сирена или маслини, е поредното тестено изделие от италианската кухня, наред с пицата и пастата, които сравнително често с удоволствие приготвям вкъщи.
Когато приготвям фокача, си позволявам за основно ястие да предложа само супа или салата, и според мен това е напълно достатъчно, но често се случва впоследствие да добавям на масата я сирена, я колбаси, защото аромата на топлия хляб с подправки отваря такъв апетит, че една супичка или салатка не са достатъчни, да го задоволят J. Но какво пък, ако веднъж на седмица или две, му отпуснем края! Чаша вино, бяло или червено, според сезона и предпочитанията, е задължителна. Фокачата, също като пицата и пастата, е благодатна за интерпретации. Може да е най-простичка, гарнирана само със зехтин и чесън или по-богата, с маслини, лук, сирене или различни зеленчуци.
Днес ти предлагам фокача с тиквички, много свежо съчетание, подходящо за началото на лятото, също като кюфтенцата от тиквички или фритатата с тиквички и цветовете им.




Необходими продукти:

500 гр бяло брашно
7 гр суха мая
1 с.л. зехтин (плюс още 1 с.л. намазване тестото преди втасване)
1 ½ ч.л. смляна морска сол
350 мл хладка вода

За гарниране:
2 средно големи тиквички, нарязани много на тънко
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
Сол

Начин на приготвяне:
Нарязаните тиквички се посоляват и се оставят в гевгир за няколко часа да се отцедат от водата.

В голяма купа се пресява брашното, разбърква се със солта, офорвя се кладенче и се сипва маята, зехтинът и водата. Разбърква се с дървена лъжица, докато се оформи меко тесто. Тестото се прехвърля върху набрашнен плот и се меси десетина минути, докато стане гладко и еластично.

Тестото се намазва със една супена лъжица зехтин и се слага в голяма купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втасва около 2 часа, докато си удвои обема.


Приготвя се правоъгълна тава с размери 35х40 см. като се покрива с хартия за печене. Тестото се изсипва от купата в тавата 

и се разстила, докато стигне до краищата. Оставя се да почине 30 минути.


Фурната се загрява на 250 градуса С.

Тиквичките се подсушават с кухненска хартия и в купа се овкусяват със зехтина и пресованите скилидки чесън. Тиквичките се разпределят върху тестото.
  

Фокачата се пече 15 минути в загрятата на 250 градуса фурна, и се допича на 220 градуса С още 20-25 мен. Сервира се топла.




3 коментара:

  1. Свежо, лятно, вкусно и с полъх от Италия, чудесно е предложението ти, Таничка. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудна фокача, при това много лесна за изпълнение , а и икономична.Изглежда толкова красиво.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване