събота, 9 февруари 2019 г.

Кезекухен с малини



Преди няколко месеца бях на едно много приятно събиране, организирано от Петя Аргирова, авторката на блога Ухае на ..., за което тя беше приготвила един невероятно вкусен кезекухен. (За тези, които не знаят, ще поясня, че Käsekuchen е немският вариант на чийзкейка, и се превежда по същия начин – сладкиш със сирене, като в случая с кезекухен частта със сиренето се изпълнява от простичката и добре позната в България извара.) И така, няколко дни след събирането, потърсих рецептата на Петя, събрах продуктите и направих един чудесен кезекухен, като спазвах стриктно рецептата, без да импровизирам и да се отклонявам. Получи се наистина много вкусен сладкиш, който оттогава все ми е в ума и търсех повод да повторя. Покрай Коледа и Нова година поводи не липсваха, но пък заради непретенциозния вид, който е далеч от празничен, кезекухенът все беше изместван от други по-фотогенични представители на сладкишите като тортата Червено кадифе или медената торта с маскарпоне и малини напр..  Но това беше до днес, тъй като във варианта, който ти представям сега – мраморен, с малини, гарниран със сметана и още малини, кезекухен е с доста по-привлекателен външен вид, а и вкусът му е една идея по-лек и свеж.



Рецептата за сладкиша е адаптирана от тази на Петя Аргирова от блога Ухае на ... , като малиновите щрихи са от този немски сайт.
  


Необходими продукти за сладкиш с размер 23 см.
 За масленото тесто:
140 гр масло на стайна температура
140 гр кристална захар
1 яйце
1 пакетче бурбонска ванилена захар
300 гр. брашно
1 пакетче (10 гр) бакпулвер

За крема:
Десетина замразени малини
600 гр. сладкарска извара (от Лидл)
100 гр. захар
1 пак. Бурбонска ванилена захар
125 мл прясно мляко
3 яйца
150 мл. течна сметана
½ пак. (20гр) ванилов пудинг на прах
½ пак. (20 гр) пудинг на прах с вкус на малина

масло за намазване на формата за торта
галета за поръсване на формата за торта

за гарниране:
150 мл. течна сметана
3 с.л. пудра захар
Десетина пресни малини

Начин на приготвяне:

За масленото тесто за основата на сладкиша в повходяща тавика се смесват  брашното, захарта, ванилията и бакпулвера.
Оформя се кладенче и се добавят масло на кубчета и яйцето. 

Тестото се омесва с ръка като брашното се втрива в маслото, докато се поеме цялото количество брашно, след което се събира на топка.

Формата за торта се намазва с масло и се поръсва обилно с галета. Това се прави, за по-лесното освобождаване на готовия сладкиш от формата. Тестото се поставя в средата на формата и с пръсти се притиска от средата към стените на формата, за да се разпредели равномерно. Тестото се разпределя  възможно най-високо по стената на формата, след което формата се прибира в хладилника, за да стегне тестото, докато се приготвя кремът.
За крема замразените малини се размразяват в купичка.
Продуктите за крема без пудингите и малините се сипват в голяма купа и се разбиват с миксер за 3 до 5 минути на максимална мощност.

След това половината смес се отделя в друга купа. В едната купа се добавя ваниловия пудинг и се разбърква. В другата купа се добавя малиновия пудинг, замразените малини се изтискват през цетка в сместа и сместа хубаво се разбърква до получаване на хомогенен розов цвят.
Фурната се загрява на 150 градуса С.
Във формата за торта се сипва с черпак сместа за крема като се редува малинова с ванилена смес докато свършат и двете смеси.

Кезекухена се пече точно 90 минути, след което фурната се изключва и сладкишът остава във фурната още десетина минути.
Ако сладкишът се извади от фурната веднага, без да е престоял в изключената фурна, има опасност да спадне рязко и да няма много добър вид.


След като се извади от фурната се оставя да се охлади добре, преди да се освободи от формата на тортата.
След като се охлади напълно се гарнира с разбитата с пудра захар сметана и пресните малини.


1 коментар:

  1. Ха, много интересно предложение за кезекухен. Непременно ще го пробвам. Аз четери години се опитвам да постигна идеалният вид на този чудддесен сладкиш и не успявам. Имам подобрения но..... Аз слагам и бита сметана и непременно кора от ломон.
    Татяна, когато гонаправя ще ти пиша, дано постигна перфектия вид като теб.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване