неделя, 22 юли 2018 г.

Почивка на Халкидики, бугаца с крем, плажове, таверни, залези ... „Welcome to Paradise, my friend!“


Една лятна почивка в Гърция може да е емоционално предизвикателство дори и когато избереш не особено екзотична дестинация като полуостров Халкидики. Хубавото време, плажовете, таверните с вкусна храна и перфектно обслужване, свежите сутрини и вълшебни  залези  и тук са ти гарантирани. Не е нужно да пътуваш до Пелион, за да обърнеш съзнанието си към спокойния и лесен (поне видимо) живот на местните жители или до плажовете близо до Парга и Левкада, за да се почувстваш на екзотичен остров. Всичко това можеш да си осигуриш и  като отседнеш в някое от десетината селца на Касандра, първия ръкав на Халкидики, както направихме ние. Този път вълнението преди самата ваканция беше свързано не с очакването на нещо ново и непознато, а с предвкусването на вече видяното и харесано, на вече опитаното, с предварителното мислено изживяване на срещата ни с познати хора и най-вече с нашия любим съдържател на таверна, Костас, който неизменно ще ни посрещне с широка усмивка, прегръдка и с вълшебното „Welcome to Paradise, my friend!“. Какво друго му трябва на човек!
Халкидики е изключително популярно за българите място за почивка и всеки все нещо поназнайва и ако още не е бил лично тук, то със сигурност има неколцина познати, които са му разказвали, така че аз сега няма да ти досаждам с подробности. Ще се опитам само да ти представя някои детайли, ще нахвърлям идеи и ще се спра на моменти, които може да те заинтригуват, да ти се видят полезни или просто да ти харесат дотолкова, че да им отделиш малко от свободното си време.
Започвам с една рецепта, как да си направиш бугаца с крем, гръцка баница с крем, която се сервира топла, чието родно място е град Серес и която е изключително популярна на Халкидики и, естествено, е мнооого вкусна. След това ще ти кажа кога и къде можеш да посетиш истински селски пазар, от който да си купиш пресни плодове, зеленчуци, маслини, мед, зехтин, сирене и какво ли още не, от самите производители на прилични цени. Ще те заведа на някой и друг плаж, в някоя и друга таверна и накрая ще приключим със спиращи дъха гледки и залези. Готов ли си!?





За да си направиш истинска бугаца с крем е добре да си набавиш малко сакъз или мастикс. В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може би дори не подозираме за лечебните й свойства. Казват, че в миналото цената на мастикса на моменти е достигала стойността на златото. Наричат я още медицинска дъвка и има защо. Притежава силни антиоксидантни свойства и е лек, към който спокойно бихте се обърнали при определени състояния.

Историята на мастиковата смола, от която се прави сакъз, е на над 2500 години. Тя се добива от храстовидното дърво Pistacia Lentiscus, срещащо се в някои части на Средиземноморието и Северна Африка, както и върху територията на днешна Азия, но най-качествената медицинска дъвка се смята, че се извлича от дърветата, растящи на гръцкия остров Хиос. Мастиксът се използва за направата на мастикови ликьори, други напитки, дъвки, сладкиши, пасти, бонбони, десерти, хлябове и при производството на сирене. В десерти, като съставка на конфитюри или сладкиши, мастиксът се използва като заместител на нишестето и желатина.
Но ето и рецептата за бугаца с крем, като основно съставките и начинът на приготвяне съм ги заимствала от този сайт .   

Необходими продукти:

3 с.л. царевичен грис
4 с.л. пшеничен грис
85 гр кристална захар
2 яйца
650ml прясно мляко
4-5 зърна мастикс (сакъз), счукани или 1 ч.л. ванилена есенция
16 листа (500 гр.) кори за баница
250 гр разтопено масло
Пудра захар и/или канела за поръсване

Начин на приготвяне:
В тенджера се загрява млякото, добавя се захарта и се разбърква, докато се разтопи. След като млякото се е загряло до кипване, се добавят двата вида грис с непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Маха се от котлона и се добавят яйцата, отново с бъркане. Добавя се сакъза/есенцията.
Тава се намазва със разтопено масло или се покрива с хартия за печене. Върху плота или друга голяма тава се редят четири кори, като се намазват с мазнината, слага се 1/3 от крема по средата и краищата на корите се прегъват така, че да се получи плик. 

Пликът внимателно се премества в намазаната с масло тава. Процедурата се повтаря още два пъти и така се получават три бугаци. 


Тавата с бугаците се слага да се пече в предварително загрятата на 180° С фурна за двадесетина минути или  докато се зачервят. 

Горещите бугаци се нарязват с остър нож и се поръсват с пудра захар и/или канела.

Такава бугаца с крем можеш да опиташ в почти всяка пекарна на Халкидики, 

а ние и се наслаждавахме почти всяка сутрин на закуска в хотел Арго, в с. Сивири, където бяхме отседнали.

И така, добре закусили сме готови за следващите, присъщи ваканционни занимания.
Най-лесно е да отидем на плаж в селото, както и правим през първите дни на почивката. 

След това, обаче, вече поотпочинали, бяхме готови и за други плажове, отстоящи на цели десетина километра от нашето село, като например този на известния, по-луксозен, курорт Сани или за пълната противоположност – дивия, пясъчен нос на с. Посиди.


Плажовете са си всеки ден на мястото и няма да избягат, затова, ако случайно си на Касандра през седмицата, в ден вторник, пропусни сутришния плаж и се отправи към общинския център градчето Касандрея – тук всяка седмица по улиците на града се провежда открит пазар, от който можеш да си закупиш всякакви сезонни плодове и зеленчуци, маслини, мед, зехтин, сирена, подправки и всякаква домакинска посуда и то на много прилични цени, различни от тези в супермаркетите. 

Посещавала съм такива пазари и в Италия и във Франция и мога да твърдя, че този в Касандрея отстъпва на големите пазари, като този в Апт, Прованс само по мащаб. Преживяването е същото, удоволствието за всеки ценител-кулинар е гарантирано.

Във всяко едно от селцата на Касандра има чудесни кръчми, които си заслужава да бъдат посетени било за обяд, било за вечеря, където освен задължителните гръцка салата, дзадзики, пържени тиквички и патладжани, различни видове риба и морски дарове, можеш да опиташ и приготвените за деня гръцка мусака, пастицио, кюфтета с доматен сос и други готвени предложения. В която и от двете таверни на брега на морето – Sto Kyma  или Diamantis, в Сивири да седнеш, няма да сбъркаш, ще те посрещнат усмихнати, ще те обслужат бързо и ще си тръгнеш с много приятно чувство след като си се наслаждавал на приятен бриз и невероятен залез.

В Посиди, отново буквално над водата, са разположени три-четири таверни, също с традиционното за тези заведения меню, приятен персонал и невероятна гледка към кристално чистото море.

По-различно от други места е едно заведение в Ханиоти – Capari Restaurant and Pizzeria, което разполага със специална пещ, наречена Gastra, в която се изпичат на бавен огън с часове чудни гозби като класическите гръцки клефтико и бриам, а за тези, на които Италия им липсва перманентно, има и  прекрасни пици.


А ако искаш да опиташ нещо по-класно и гурме на съответната цена, разбира се, може да посетиш освен плажа и някое от заведенията на Sani Resort

И с това моят разказ завършва като те оставям да се насладиш още малко на запечатаните от моя фотоапарат гледки.



1 коментар:

  1. Прекрасно! От вкусната и толкова гръцка бугаца, красивите снимки, подплатени с думите ти, атмосферата... успяла си да придадеш всичко, Таничка. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване